Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

dylemat przy zakupie

Featured Replies

Napisano

napalilem sie na e39

i teraz mam dylemat czy 525 tds czy 520 w benzynie

nie zalezy mi na osiagach/przyspieszeniu tylko na spalaniu

i nie wiem co szarpnac

przeznaczona na auto mam 20.000zl

pomozecie hmm.gif

Napisano

Mój wujek ma E39 z silnikiem 2.5 tds (rok 1998). Średnie spalanie ma na poziomie 8l/100km (tak wskazuje komputer). Na trasie schodzi mu w granicy 7l/100km tylko, że on nie żałuje sobie. Miałem przyjemność jeździć tym autkiem i powiem ci, że zbiera się to nawet przyzwoicie.

Napisano

> napalilem sie na e39

> i teraz mam dylemat czy 525 tds czy 520 w benzynie

> nie zalezy mi na osiagach/przyspieszeniu tylko na spalaniu

> i nie wiem co szarpnac

> przeznaczona na auto mam 20.000zl

> pomozecie

tylko teraz tak mówisz, ze nie zależy Ci na osiągach, jak pojeżdzisz kilka dni troszke słabszą beemką to zmienisz zdanie.

520i powinna być raczej mniej sfatygowana bo dostanie 525 tds w przyzwoitym stanie nie jest łatwą rzeczą, nie jest to też najnowszy diesel.

Jesli zależy Ci na spalaniu to szukaj diesela ale ja osobiście z tds-ów raczej bym zrezygnował

Napisano

> napalilem sie na e39

> i teraz mam dylemat czy 525 tds czy 520 w benzynie

> nie zalezy mi na osiagach/przyspieszeniu tylko na spalaniu

> i nie wiem co szarpnac

> przeznaczona na auto mam 20.000zl

> pomozecie

Zastanow sie czy utrzymasz BMW serii 5, skoro mozesz na nie przeznaczyc 20.000 PLN.

Mam nadzieje ze zdajesz sobie sprawe ze samochod kupiony za 10% wartosci nowego nie bedzie idealny, nie wymagajacy wkladu finansowego...

20.000 PLN kosztuja najtansze egzemplarze e39, watpie czy taki samochod bedzie dobrym wyborem.

Napisano

> Zastanow sie czy utrzymasz BMW serii 5, skoro mozesz na nie

> przeznaczyc 20.000 PLN.

> Mam nadzieje ze zdajesz sobie sprawe ze samochod kupiony za 10%

> wartosci nowego nie bedzie idealny, nie wymagajacy wkladu

> finansowego...

> 20.000 PLN kosztuja najtansze egzemplarze e39, watpie czy taki

> samochod bedzie dobrym wyborem.

mnie też tym przekonaleś, chyba na E39 trzeba wydać nie mniej niz 40 kola na dobry egzemplarz. Za ok 20 koła to można poszukac i możliwe, że znalexć coś dobrego jesli chodzi o E36

Napisano

> mnie też tym przekonaleś, chyba na E39 trzeba wydać nie mniej niz 40

> kola na dobry egzemplarz. Za ok 20 koła to można poszukac i

> możliwe, że znalexć coś dobrego jesli chodzi o E36

40.000 wystarczy na ladnego diesla, 35.000 wystarczy na benzyne.

Ponizej tego sa mocno wyeksploatowane samochody, ktorych nikt zapewne nie serwisuje jak nalezy - a to sie msci.

Napisano
  • Autor

ok

i takiej fachowej porady potrzebowalem

za co z gory dziekuje.

psik

Napisano

> mnie też tym przekonaleś, chyba na E39 trzeba wydać nie mniej niz 40

> kola na dobry egzemplarz.

za 10% wartosci nowego to tylko trupa dostaniesz, a za 20% to juz bedzie funkiel nowka ? wink.gif nie trafia to do mnie, sorki ale jestem na nie

trzeba szukac ,szukac i jeszcze raz szukac

zeby trafic dobra sztuke trzeba niestety przewalic kilkadziesiat samochodow

i tych za 20 i tych za 40 k pln

Napisano

> za 10% wartosci nowego to tylko trupa dostaniesz, a za 20% to juz

> bedzie funkiel nowka ? nie trafia to do mnie, sorki ale jestem

> na nie

> trzeba szukac ,szukac i jeszcze raz szukac

> zeby trafic dobra sztuke trzeba niestety przewalic kilkadziesiat

> samochodow

> i tych za 20 i tych za 40 k pln

Pokaz mi zdrowe e39 za 20 kPLN (lub jak wolisz 4.000 EUR + koszt wyjazdu i oplat).

Za 40 kPLN (9000 EUR + koszty) znajdziesz duzo takich samochodow.

Napisano

> za 10% wartosci nowego to tylko trupa dostaniesz, a za 20% to juz

> bedzie funkiel nowka ? nie trafia to do mnie, sorki ale jestem

> na nie

> trzeba szukac ,szukac i jeszcze raz szukac

> zeby trafic dobra sztuke trzeba niestety przewalic kilkadziesiat

> samochodow

> i tych za 20 i tych za 40 k pln

% nie ma tu nic do rzeczy, chodzi o to, ze predzej znajdziesz coś do jeżdzenia za 40 koła niż za 20. Przecież nikt nie powiedział, ze za 20 to wszystkie padaczki a za 40 to co druga sztuka funkiel nówka.

Za 20-30 koła pewnie też coś sie znajdzie.

Generalnie zasada jest prosta im tańsze auto tym wiecej ludzi może mieć do niego dostęp a ludzie podchodzą do auta różnie, jedni wiedzą o co chodzi a drudzy tylko chcą palić gumy nie robiąc przy aucie nic innego jak tylko lać benzyne.

po prostu przy droższym aucie jest bardziej prawdopodobne, ze miało mniej właścicieli i właściciel bardziej dbał o auto.

ale oczywiscie, każde auto inne i trzeba sprawdzić. zdarzy sie trup za 40 koła i auto do przyjęcia za 25

Napisano

> Pokaz mi zdrowe e39 za 20 kPLN (lub jak wolisz 4.000 EUR + koszt

> wyjazdu i oplat).

wszystko jest kwestia co wg ciebie oznacza "zdrowe" auto jezeli ma np kompletna zawieche do roboty a jest nie bite to wole wydac na nie 20k + 5-6k na czesci niz wydac 40k na "zdrowe" e39 "bez nakladow finansowych" przynajmniej wiem czego sie spodziewac, a i taniej wyjdzie wink.gif

> Za 40 kPLN (9000 EUR + koszty) znajdziesz duzo takich samochodow.

znajde ich duzo wiecej niz dobrych e39 z zawiasem do roboty, ale na 100% nie znajde duzo takich samochodow wink.gif

wystarczy popytac ludzi ile musza zlomu przerzucic az znajda autko w zadowalajacym stanie.

osobiscie wole opcje pierwsza skromny.gif

Napisano

> ale oczywiscie, każde auto inne i trzeba sprawdzić. zdarzy sie trup

> za 40 koła i auto do przyjęcia za 25

toz wlasnie to mowie swiety.gif

a szczerze - wole zdrowe silnikowo autko z kompletnie rozwalonym zawiasem i do poprawek lakierniczych za 20k i nawet wlozyc w nie drugie 20k niz polowac na "zdrowe" e39 za 40k wink.gif

czesto ludzie ktorzy sprzedaja samochod ktory kupili sprowadzony nie maja pojecia o kosztach naprawy wink.gif

jak slysza serwisowe 600 pln za jeden wahacz .. ect to wychodza im niebotyczne koszty samej naprawy i czesto zwyczjnie ich na to nie stac zeby wywalic kilka k(kilkanascie k w ich mniemaniu ) na sam zawias wink.gif

zwroc tez uwage ile samochodow zostalo sprowadzonych w ostatnich 3 latach .. teraz nie tak latwo sprzedac be em we wink.gif (sam znam przynajmniej 2 ludzi ktorzy sciagaja auto za 50% wartosci ceny rynkowej, jezdza nim przez 1 gora 2 lata i jak wymaga serwisu to sprzedaja za mniej wiecej tyle za ile kupili (btw $M$ zna jednego z nich wink.gif )

wiec IMO tak jak powiedzialem szukac, szukac, szukac az w koncu sie cos za te 20k znajdzie waytogo.gif

Napisano

> wszystko jest kwestia co wg ciebie oznacza "zdrowe" auto jezeli ma np

> kompletna zawieche do roboty a jest nie bite to wole wydac na

> nie 20k + 5-6k na czesci niz wydac 40k na "zdrowe" e39 "bez

> nakladow finansowych" przynajmniej wiem czego sie spodziewac, a

> i taniej wyjdzie

> znajde ich duzo wiecej niz dobrych e39 z zawiasem do roboty, ale na

> 100% nie znajde duzo takich samochodow

Jak mam byc szczery to dla mnie zakup samochodu marki BMW w Polsce jest na tyle ryzykowny, ze praktycznie nieoplacalny.

Piszesz o szukaniu, szukaniu - to tez jest koszt - paliwo (przeciez nie wszystkie samochody masz w swoim miescie), czas, ew. koszta przegladow... Bez sensu. Polowanie na okazje ? Zakup samochodu ktory na dzien dobry nadaje sie do remontu ? To nie dla mnie. Szkoda czasu, nerwow. Kupic samochod zeby od razu wstawic go do warsztatu ? Kurde, to nie sa oldtimery...

> wystarczy popytac ludzi ile musza zlomu przerzucic az znajda autko w

> zadowalajacym stanie.

> osobiscie wole opcje pierwsza

Popytac ludzi... A gdzie kupuja te samochody ? W podpoznanskich wioskach ? Fakt, tam trzeba tone zlomu przekopac. Zakup e39 za 20kPLN ? Tez trzeba tone przekopac i mysle ze satysfakcjonujacego mnie egzemplarza nie znajde. Piszesz o zakupie samochodu wymagajacego napraw (przykladowo kompletnie rozsypany zawias) - pomysl czy to dobrze swiadczy o osobie ktora to auto uzytkowala ? Jesli doprowadzila samochod do takiego stanu pod wzgledem zawieszenia, to czy myslisz ze np. oleje i filtry zmieniala na czas, jak fabryka zaleca ? Watpie. Czy myslisz ze duzo ludzi do BMW za 20 kPLN wleje oleju za 450 PLN ? Mysle ze minimalny procent.

Napisano

> tak OT

Oj fajna ok.gif

Ale mysle ze cena bedzie ok 60 kPLN.

Idealne wyposazenie, naprawde ladna. Szkoda tylko ze dobrze zachipowany diesel jezdzi bardzo podobnie... Ale 3.0i to mimo wszystko genialny silnik cool.gif

Napisano

> wiec IMO tak jak powiedzialem szukac, szukac, szukac az w koncu sie

> cos za te 20k znajdzie

Wlasnie znalazlem tutaj . Nawet za mniej niz 20, a i tak bym nie pojechal jej ogladac 270751858-jezyk.gif.

Tak szczerze ile mozna szukac ?? Ja swojej szukalem 3 miesiace. Jeszcze troche, a bym kupil jakies audi albo vw hehe.gif. Teraz bym zalowal hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.