Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cieknie z baku...

Featured Replies

Napisano

Witam, dziś schyliłem się pod auto i zauwarzyłem ze kapie mi z baku.... da się to czymś przynajmniej na chwile zabezpieczyc przed wymianą na nowy?? Ew. może regeneracja albo jakas naprawa samemu w domu po kosztach??

Proszę o szybką odpowiedź!

Napisano

> Witam, dziś schyliłem się pod auto i zauwarzyłem ze kapie mi z

> baku.... da się to czymś przynajmniej na chwile zabezpieczyc

> przed wymianą na nowy?? Ew. może regeneracja albo jakas naprawa

> samemu w domu po kosztach??

> Proszę o szybką odpowiedź!

ja robiłem swój 2 razy i nic nie pomogło. Straciłem mnóstwo czasu. polecam kupno nowego, mniej roboty i nerwów że znowu cieknie.

Napisano

> Witam, dziś schyliłem się pod auto i zauwarzyłem ze kapie mi z

> baku.... da się to czymś przynajmniej na chwile zabezpieczyc

> przed wymianą na nowy?? Ew. może regeneracja albo jakas naprawa

> samemu w domu po kosztach??

> Proszę o szybką odpowiedź!

Lepiej nowy bo to szkoda roboty. ok.gif

Zakleisz ale to na jakiś czas, ale są do tego odpowiednie środki.

A pozatym temat nie raz wałkowany .

Napisano
  • Autor

No własnie nie moge znaleźć informacji.. potrzebuje teraz go czymś zakleić póki nie kupie nowego. Czym to zrobic??

Napisano

> No własnie nie moge znaleźć informacji.. potrzebuje teraz go czymś

> zakleić póki nie kupie nowego. Czym to zrobic??

polecam kit motoryzacyjny, nie pamiętam dokładnie nazwy ale jakoś majestic 2 czy jakoś tak. kit jest 2 składnikowy i nie reaguje z benzyną smile.gif (przynajmniej tak napisali na opakowaniu) powiem Ci że trzyma się bardzo dobrze a koszt nie wielki -jakieś 8-9zł(w castoramie kupiony)

Napisano

Swego czasu w moim fiacie 126p terz mi ciek zbiornik i zakleiłem go poksyliną-klej dwuskladnikowy.tylko trzeba najpierw dobrze oczyscić to miejsce i nałożyć.U mnie trzymało oooooooooooooo i jeszcze dłużej. palacz.gif

Napisano

> Swego czasu w moim fiacie 126p terz mi ciek zbiornik i zakleiłem go

> poksyliną-klej dwuskladnikowy.tylko trzeba najpierw dobrze

> oczyscić to miejsce i nałożyć.U mnie trzymało oooooooooooooo i

> jeszcze dłużej.

Musi być suche i czyste miejsce nakładania.

Napisano

> Musi być suche i czyste miejsce nakładania.

No przeca mówie że trzeba odtłuścić i oczyścic,bo inaczej odpadnie . palacz.gif

Napisano

> Musi być suche i czyste miejsce nakładania.

Mi tez przeciekał, ale jak robiłem konserwację to przejechałem bitexem i jak narazie trzyma waytogo.gif A bawiłem sie tym na jesień grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Jak ja to odtłuszcze i wysusze jak się kapie?? Podoba mi się pomysł z poksyliną narazie.. tylko jak to wysuszyc:D ?

Napisano

No najlepiej go wykręcic ,zlać paliwo i wtedy.Albo chociarz zlać paliwo bez wyjmowania zbiornika.Inaczej sie nieda kolego. niewiem.gifpalacz.gif

Napisano

> No najlepiej go wykręcic ,zlać paliwo i wtedy.Albo chociarz zlać

> paliwo bez wyjmowania zbiornika.Inaczej sie nieda kolego.

biglaugh.gifpalacz.gif

Napisano
  • Autor

> Ja tak napisałem?To niemożliwe.

Zakleiłem poxiliną... trzyma zobaczymy jak długo.

Napisano

> Zakleiłem poxiliną... trzyma zobaczymy jak długo.

Powinna sie zrobić jak kamień twarda i musi trzymać. palacz.gif

Napisano

da sie.

rozmocz zwykle mydlo i wygniec z niego miekka kulke i zaklej. jak nie bedzie deszczu to mozesz jezdzic i 10 lat.

sprawdzone wielokrotnie.

Napisano

jak masz znajomego na koplani to zakręć do niego i poproś o "takie coś co kotwy kleicie, taka kiełbasa dwu-składnikowa" (kolor zółty i zielony z jego przewagą i mieszasz jak normalny szpachlex konsystencji poxyliny, ciut bardziej ziarnista ale głowica w maluchu się trzyma yikes.giffaint.gif

bedzie spot to się pochwale... palacz.gif

Napisano

> No najlepiej go wykręcic ,zlać paliwo i wtedy.Albo chociarz zlać

> paliwo bez wyjmowania zbiornika.Inaczej sie nieda kolego.

da sie bo i tak już mu cieknie to wybić dzióre w dnie... 270751858-jezyk.gifpalacz.gif

Napisano
  • Autor

> da sie bo i tak już mu cieknie to wybić dzióre w dnie...

Bak zaklejony poxiliną, nic nie cieknie. Gdzies za tydzien przyjdzie nowy ze strzaskanego clipa naszego kolegi killer666'a

Napisano

> Bak zaklejony poxiliną, nic nie cieknie. Gdzies za tydzien przyjdzie

> nowy ze strzaskanego clipa naszego kolegi killer666'a

to sobie go tylko ładnie oczyść od spodu, połóż warstwe żywicy i zamaluj tongue.gif

Napisano

mi tez cieknie. z tym ze jak sie nachyliłem i spojrzałem to..... od góry smile.gif jak zaleje połowe to juz mi sie potrafi lekko przelewac. znajomy mowił ze to normalne ale prosiłbym o jakie wasze wskazówki i rady. jak zagladałem tam pod siedzeniem na bak to znowu nie był tak mokry chociaz cholera wie, moze i lekko ciekło. dzis zabiore sie za uszczelke pod tym górnym otworem w baku... cfaniaczek.gif

Napisano

Tak jak wyżej napisane-poksylina zdaje sprawdzian. palacz.gifok.gif

Napisano

> Tak jak wyżej napisane-poksylina zdaje sprawdzian.

no ok ale mi cieknie z gory tak jakby przez ten otwór który jest pod tylnym siedzeniem. czy miał ktos problem z nim??? jump.gif

Napisano

No nie wiem,nie spotkalem sie z takim problemem,ale jeśli cieknie zbiornik to raczej nie ma różnicy czy z dołu czy z góry. biglaugh.gif

Napisano

Bak blaszany w uno to częsta historia - przedmiot wstydu projektanta. Pod dnem jest zgrzewana ramka "usztywniająca" i wokół niej, na zgrzewach punktowych zaczyna się korozja, a po paru latach dziury. Dobrym wyjsciem jest naprawa przez klejenie (są spece, którzy wspawuja łate z blachy).

W tym celu:

- gdy będzie niewiele paliwa, wymontuj bak, zlej paliwo i osusz bak. reszta robót na zdemontowanym baku, z zachowanie największej ostrożności, aby nic nie zaiskrzyło i by nie spowodować wybuchu śladowych nawet oparów benzyny w baniaku (np. przy szorowaniu szczotka drucianą).

- zalecam zerwanie nieszczęsnej ramki od dołu zgrzanej punktowo w kilku miejscach na obwodzie,

- miejsce pergoracji oraz duzy płat dna rzedu 250 x 350 mm oczyścić i dobrze odtłuścić, następnie nałożyć na miejsa perforacji kit epoksydowy dosyć plastyczny, wcisnać w otworki, a następnie troche wygładzić powierzchnię ,

- na to dać łatę z płótna szklanego nasączonej zywicą epoksydową - 1-2 warstwy wielkości (200x200mm),

- na wierzch po stwardnieniu epoksydu nałozyć mate szklaną i nasączyć żywicą poliestrową (1-2 warstwy.

U mine tak lata juz ponad 3 lata.

Robiłem to bez wyjmowania zbiornika, w kanale, po spuszczeniu resztek kiry przez otworki (specjalnie powiekszone) i długim osuszeniu baku przez otwarcie i podparcie zaworu wewnątrz wlewu paliwa; ale jest to niewygodne, bo prace robisz w pozycji sufitowej.

Powodzenia

Napisano

No nie wiem,nie spotkalem sie z takim problemem,ale jeśli cieknie

> zbiornik to raczej nie ma różnicy czy z dołu czy z góry.

no jest róznica czy masz zardzewiały bak i spiernicza dołem czy moze nieszczelnego "smoka" i uszczelke i przelea się górą. no nic dzis sie biore za to . byc moze jutro bede juz smigał bez strat paliwa i jego zapachu w uniaku hehe.gif>

• 1 miesiąc później...
Napisano

Tak naprawdę szybko: bierzesz mydło, takie nawodnione, coby sie dało ugniatać i lepić. Łatasz. Przestaje cieknąć. A jak po wierzchu pomalujesz, to i rok potrzyma. Sprawdziłem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.