Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

reset kompa

Featured Replies

Napisano

witam!

jak zresetowac komputer w astrze g x16xel '98? czy to prawda ze odlaczenie akumulatora na dluzszy czas (ok. doby) nic nie daje?

Napisano

> witam!

> jak zresetowac komputer w astrze g x16xel '98? czy to prawda ze

> odlaczenie akumulatora na dluzszy czas (ok. doby) nic nie daje?

Ano nic

a co chcesz resetować dokładniej ?

Napisano
  • Autor

wydaje mi sie ze rozjechala sie mapa wtryskow benzyny (mam gaz) i sa problemy na wolnych obrotach faluja czasem gasnie bardzo slabo reaguje na dodanie gazy i szarpie, moze po resecie sie poprawi?

Napisano

> wydaje mi sie ze rozjechala sie mapa wtryskow benzyny (mam gaz) i sa

> problemy na wolnych obrotach faluja czasem gasnie bardzo slabo

> reaguje na dodanie gazy i szarpie, moze po resecie sie poprawi?

Z tego co wiem , to "niedasie". Albo pojeździć trochę na benzynie i wtedy mapa się "naprawi", albo TECH. I to ten prawdziwy tech a nie na PC frown.gif

Byćmoże da się to zrobić OpelScannerem którego mam nadzieję będę miał niebawem zlosnik.gif

ale nie jestem tego pewien.

Napisano
  • Autor

no to klops i znowu wydatek sie szykuje, szkoda ze kolega z tak daleka, ja z pod plocka wiec nici z pomocy, no nic, a moze masz jeszcze jakies propozycje co by jeszcze sprawdzic bo po zalozeniu gazu coraz mniej lubie jezdzic astra(tylko cena gazu jest spoko)

Napisano

> no to klops i znowu wydatek sie szykuje, szkoda ze kolega z tak

> daleka, ja z pod plocka wiec nici z pomocy, no nic, a moze masz

> jeszcze jakies propozycje co by jeszcze sprawdzic bo po

> zalozeniu gazu coraz mniej lubie jezdzic astra(tylko cena gazu

> jest spoko)

No możesz sobie sklecić interfejsik do ABCOMa (archiwum) i zrobić odczyt wartości bierzących, zobaczysz ewentualnie co jest nieteges.

Aha, resetowanie map nic nie da na dłuższą metę. Najpierw trzeba emulację sondy doprowadzić do stanu używalności. Jak będziesz miał emulację OK, potem pojeździsz troche km na benzynce i będzie wsjo ok.

Zakładam, że twój problem faktycznie wynika z rozjechanych map, a nie np silniczka krokowego od wolnych obrotów czy innych przyczyn o których tu było 100x.

Napisano
  • Autor

tak mi sie wydaje ze to mapa, krokowy nowy, przepustnica wyczyszczona, egr wyczyszczony, sonda sprawna, aha zapomnialem dodac, wywala blad ze niewlasciwy sklad mieszanki, normalnie czuc ze sie zalewa, nie przepala i stad taka lipa przy ruszaniu, a sonda ok, no dziwne rzeczy w opelku sie dzieja,

dzieki za pomoc

Napisano

Ja nawet po dobraniu emulacji nie resetowałem przez odłączenie aku (bo mi się nie chciało radia i TID'a ustawiać smile.gif) i nawet nie jeździłem na noPB i pomogło na problemy z odpalaniem i jazdą "rozgrzewającą" przed przełączeniem na LPG.

Napisano

> Ja nawet po dobraniu emulacji nie resetowałem przez odłączenie aku

> (bo mi się nie chciało radia i TID'a ustawiać ) i nawet nie

> jeździłem na noPB i pomogło na problemy z odpalaniem i jazdą

> "rozgrzewającą" przed przełączeniem na LPG.

Czyli rozmiem że po zmianie emulacji masz teraz lepie / bardzo dobrze?

Jak tak, to zdradź jak tą emulację ustawiłeś wink.gif bo mam tu samochód znajomego z II gen i Simtec. Oczywiście chodzi kiepsko. Ustawilibyśmy emulacje to może by mu sie polepszyło.

Napisano

> Czyli rozmiem że po zmianie emulacji masz teraz lepie / bardzo

> dobrze?

> Jak tak, to zdradź jak tą emulację ustawiłeś bo mam tu samochód

> znajomego z II gen i Simtec. Oczywiście chodzi kiepsko.

> Ustawilibyśmy emulacje to może by mu sie polepszyło.

H = 0,6 sek

L = 0,8 sek

Odstęp miedzy seriami impulsów = 0sek

Oczywiście instalka (reduktor) ustawiona tak że na wolnych i powyżej sygnał z lambdy (i oczywiście silnik krokowy LPG) ładnie oscyluje - ustawiane tylko przy 0km/h smile.gif.

PWA=85 kroków

Sterownik (Voila+) oscyluje w zakresie PWA +/- 25 kroków (60-110) i wyrabia z regulacją na postoju.

Od regulacji już 7 porannych uruchomień na noPB nie dotykam gazu nawet ruszyć mogę bez dodawania i się nie dusi jak poprzednio. A zaraz po uruchomieniu zimnego silnika obroty mam nieco powyżej 1000 ("ssanie") i nie pływają, potem oczywiście maleją poniżej 1000.

Ponieważ próg przełączenia na LPG mam na 2400obr/min teraz spokojnie mogę rozgrzać reduktor jadąc przez chwile na automatycznym przełączaniu. Przedtem musiałem wymusić jazdę na noPB jak silnik był zimny bo musiałem "pompować pedałem gazu" i dbanie o to by nie przekroczyć 2400 nie było możliwe.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.