Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zamiast spawary

Featured Replies

Napisano

Dzisiaj ogoliłem unolota w środku,żeby zczaić co i jak i przygotować przed zimą blachy. Większość jest w dobrym stanie, bo były jakieś 2 lata temu robione (podłoga i progi) jednak są 2 miejsca gdzie przydałoby się coś wstawić (mocowanie tego progu pod siedzeniami od strony kierowcy i nadkole obok tylnego amorka). Nie mam póki co dostępu do spawarki,ani umiejętności (chyba że to się robi podobnie jak lutowanie) więc się pytam: czym można zastąpić spawarke??

Napisano

> Dzisiaj ogoliłem unolota w środku,żeby zczaić co i jak i przygotować

> przed zimą blachy. Większość jest w dobrym stanie, bo były

> jakieś 2 lata temu robione (podłoga i progi) jednak są 2 miejsca

> gdzie przydałoby się coś wstawić (mocowanie tego progu pod

> siedzeniami od strony kierowcy i nadkole obok tylnego amorka).

> Nie mam póki co dostępu do spawarki,ani umiejętności (chyba że

> to się robi podobnie jak lutowanie) więc się pytam: czym można

> zastąpić spawarke??

moze nitownica?

GP

Napisano

są specjalne kleje "BOOL'a i innych firm, w takiej tubie jak silikon

-zresztą jak popatrzysz na klape silnika od spodu to całe wzmocnienie jest też klejone,same zalety bo nie gnije,można spokojnie malować i przedewszystkim trzyma, jak dwie blachy dobrze skleisz to potem tylko młotek i przecinak (ostry)

Napisano

> Dzisiaj ogoliłem unolota w środku,żeby zczaić co i jak i przygotować

> przed zimą blachy. Większość jest w dobrym stanie, bo były

> jakieś 2 lata temu robione (podłoga i progi) jednak są 2 miejsca

> gdzie przydałoby się coś wstawić (mocowanie tego progu pod

> siedzeniami od strony kierowcy i nadkole obok tylnego amorka).

> Nie mam póki co dostępu do spawarki,ani umiejętności (chyba że

> to się robi podobnie jak lutowanie) więc się pytam: czym można

> zastąpić spawarke??

mocowanie amorka musi zostać pospawana - no chyba że wielkośc otworu nie wpływa na sztywność elementu.

pozdr

Napisano
  • Autor

> są specjalne kleje "BOOL'a i innych firm, w takiej tubie jak silikon

> -zresztą jak popatrzysz na klape silnika od spodu to całe wzmocnienie

> jest też klejone,same zalety bo nie gnije,można spokojnie

> malować i przedewszystkim trzyma, jak dwie blachy dobrze skleisz

> to potem tylko młotek i przecinak (ostry)

a nie orientujesz sie w cenie takiego kleju?

Napisano

jutro podjade i sie dowiem

Napisano
  • Autor

> jutro podjade i sie dowiem

ok.gif byłbym wdzięczny 20.GIF

póki co i tak autko uziemione (ugarażowane zakrecony.gif )

czekam na wentylator nagrzewnicy... yay.gif

Napisano

> czekam na wentylator nagrzewnicy...

ja mam w swoim z MK I nagrzewnice i włącznik I O grinser006.gif

Napisano

Ja uznaję tylko spawanie bo pewne, ale możesz nitować kleić itp. Tylko broń borze nie klej blach na silikonie czy czerwony czy bezbarwny i jedno i drugie wpierdziela blachy jak diabli, jakiś kwas tam jest (chyba octowy czy coś) i po roku jest jeszcze gorzej jak teraz, robiłem już chyba 3 auta po magikach używających silikon i nerwicy się nabawiłem przez nich.

Napisano
  • Autor

No więc dzisiaj wyczaiłem spaware u sąsiada, działającą, tylko problem w tym że ona ma więcej lat niż wszystkie uniaki razem wzięte i nie ma nikogog kto by się umiał nią posługiwać...

Jest na prąd trójfazowy (tzw. siłe) i ma korbke, ogólnie wygląda jak spora lodówka turystyczna i waży z 50 kilo...

Napisano

Z tego co czuję to spawarka elektryczna na elektrody, więc... zapomnij, powypalasz więcej dziur niż masz teraz. Do tego jak pisałeś wyżej spawać raczej nie potrafisz. Ja elektryczną kaleczę, mimo że mam w domu i czasem coś spawam, wolę migomat, cienki drut i małym prądem pospawasz żyletki. Spawanie elektrodami auta można porównać do zabijania komara na szybie młotkiem 2kg.

Napisano
  • Autor

> migomat, cienki drut i małym prądem pospawasz żyletki.

Mógłbyś trochę rozwinąć? Jaki sprzęt potrzebny?

Napisano

kolego potrzebujesz spawarke (migomat) bo tylko i wyłącznie takowa pospawasz samochód

spawarką elektryczna to mozesz go '' pociac na kawałki'' he he

lepiej dobrze poszukaj czesto mozna takowa kupic w sklepach typu obi itp.. za nie duzee pieniadze a taka jak na domowe potrzeby troche wytrzyma no i nauczysz sie spawac przy okazji

Napisano
  • Autor

zależy czym dla kogo są 'nieduże pieniądze' hehe.gif

migomaty są w granicach 6 stówek...

Napisano

> a nie orientujesz sie w cenie takiego kleju?

byłem i pytałem -tuba 27 zł

-szkoda tylko że nie ma tego w mniejszych opakowaniach

Napisano

wiesz moze nie duze pieniadze to zaduze słowo tutaj ale takowy w garazu zawsze sie przyda a co do ceny takowego kleju to nie mam pojecia szczerze mówiac to pierwsze słysze o takich ale cóż nie musze wiedziec wszystkiego cool.gif

Napisano

> zależy czym dla kogo są 'nieduże pieniądze'

> migomaty są w granicach 6 stówek...

Hmm nie wiem co to za mig za 600zł, ale wolę nie wiedzieć, ja kupiłem za 1700zł jakieś 4 lata temu, teraz są w podobnych cenach, przynajmniej te markowe, np. bester. Szajcu nie lubię bo się nie opłaca, posypie się w pół roku.

Jak ma być na raz to lepiej oddać auto do znajomego co czai temat lub zakleić jakimś klejem albo zanitować porządnie.

Nauka spawania to nie takie łatwe, choć migomatem łatwiej się spawa niż elektrodową (przynajmniej mi). Do miga jeszcze potrzebujesz drut (około 40zł szpula 5kg) + gaz (butla mała chyba 35zł napełnienie) a jak kupujesz pierwszy raz to cena butli (nie wiem ile) + reduktor ciśnienia (100-200zł). Więc cena zestawu to połowa wartości auta grinser006.gif . Jakbyś był bliżej to bym ci pospawał bo akurat mam wakacje, jak małe dziurki to na podnośniku, jak coś więcej to na wywrotnice by go przewrócił i po ludzku obspawał zamalował podkładem a potem konserwacją zapryskał. Ja spawałem podłogę u siebie rok temu, narazie ani śladu mulher.gif , ale zrobione porządnie, bo nie lubię niepewnego auta, w wakacje przeglądam a potem cały rok jeżdżę.

Aha co do kleju to jest taki fajny w "kiszkach" się zwie sikaflex (chyba tak się pisze), kosztuje coś 30zł za sztukę (ja skołowałem za 10 po znajomości), klei jak marzenie i prawie wszystko (ostatnio przykleiłem gumę od odboju do blachy bo mi się urwał a kupić nigdzie nie można).

Napisano
  • Autor

Nie orientuje sie w tym temacie, ale skoro mówisz że kupowałeś porządną za prawie dwa koła to na prawde musi być porządna. Mnie sie nie opłaca takiego sprzętu kupować, pogadam ze znajomym blacharzem, może zechce wpaść ze sprzętem. Dzięki wielkie za przybliżenie tematu, też mam wakacje, nawet dłuższe troche ( biglaugh.gif )

i chce autko przed zimą przygotować porządnie.

jeszcze raz dzięki 20.GIF

Napisano

> wiesz moze nie duze pieniadze to zaduze słowo tutaj ale takowy w

> garazu zawsze sie przyda

napewno ,tylko że on po otwarciu(nawet w tubie) dość szybko wysycha ...

szczerze mówiac to pierwsze słysze o takich

na ten i podobne kleje(masa poliuretanowa-tak to sie zwie)

klei sie np.szyby w samochodach

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.