Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nowy przepływomierz - ASTRAII 2.0 DTL - strasznie dymi

Featured Replies

Napisano

Miałem uszkodzony przepływomierz - komputer wykazał błąd przepływomierza - samochód zupełnie stracił moc. Kupiłem na allegro - oznaczenia ma takie jak stary a sprzedawca zarzeka się że to na pewno do DTL (oczywiście nowy) i teraz strasznie dymi - sprzedawca wymienił na inny nowy - przynajmniej tak mówi i nadal jest to samo. Nie wykazuje błędów na komputerze. Co to może być? Przed uszkodzeniem tego starego nie dymił w ogóle.

Napisano

> Miałem uszkodzony przepływomierz - komputer wykazał błąd

> przepływomierza - samochód zupełnie stracił moc. Kupiłem na

> allegro - oznaczenia ma takie jak stary a sprzedawca zarzeka się

> że to na pewno do DTL (oczywiście nowy) i teraz strasznie dymi -

> sprzedawca wymienił na inny nowy - przynajmniej tak mówi i nadal

> jest to samo. Nie wykazuje błędów na komputerze. Co to może być?

> Przed uszkodzeniem tego starego nie dymił w ogóle.

Dymi znaczy się za dużo paliwa a za mało powietrza. Wygląda na to, że nowy przepływomierz oszukuje i podaje większą masę powietrza niż rzeczywista..

Ale najlepiej by było podłączyć się z interfejsem i zoribć odczyt wartości mierzonych.. Zastanawiam się czy w DTLu nie można / trzeba robić adaptacji nowego przepływomierza...

Napisano

A jakiej firmy ten przepływomierz ???

Ja ostatnio u siebie wymieniałem bo autko słabo się zbierało i po przestudiowaniu forum doszedłem do wniosku że to przepływomierz chociaż check się nie palił.

Nabyłem przepływomierz firmy BOSCH bo na inne takie po 150 zł szkoda kasy, opinie z tego forum. Dałem za BOSCHA 300 zł i po założeniu go autko zrobiło się nie do poznania, ładnie przyspiesza i nie dymni ok.gif

Napisano
  • Autor

Niestety to nie BOSCH tylko jakiś zamiennik ... nie pamiętam firmy. Podam jak zejdę do garażu. Poprzedni ten który się zepsuł też nie był oryginalny - działał jakieś 2 lata. Może ktoś wie coś na temat adaptacji do tego przepływomierza - czy to w ogóle możliwe w Astrze?

Napisano

Nie adaptuje sie przeplywki. Wystarczy wymiana. Niestety uczymy sie na bledach-nie kupuje sie podrobek. Wymien na boscha i bedzie dobrze.

Napisano
  • Autor

> a jaki masz nr błedu ??

właśnie po wymianie zero błędów tylko strasznie dymi i auto ma kopa chyba jeszcze większego niż za czasów dobrego niedymiącego przepływomierza ...

Napisano

Witam.

Nie ma co oszczędzać ,ja teżwymieniłem przepływkę na zamiennik jakieś 2 lata temu, no i się zaczęło: kopcenie,poszarpywanie, utraty mocy. Komp nie pokazywał żadnych błęów. Przy jednostajnej jeżdzie nie bylo to uciążliwe ale w mieście spineyes.gif W końcu już nie miałem pomysłów i po sprawdzeniu w jednym serwisów mechanik przyznał mi że mimo braku błędów samochód nie jeżdzi tak jak powinien. Podmieniliśmy pzrepływkę na oryginalną i bingo. Na alegro kupiłem taką za 280 PLN i autko śmiga jak nowe hehe.gif

Napisano

Cześć. I ja też go wymieniłem trochę na wskroś wiec kupiłem zamiennik PIERBURG 7.22684.07.0 Jeet to przepływka od mercedesa więc po zaadaptowaniu twyczki śmiga fajnie i spalanie spadło o 0.3 l . Podobno ta przepływka jest niezniszczalna mam ją 2 lata i jeżdz zobaczymy jak długo!!!!!!

Pzdr.

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

problem się rozwiązał po wymianie na boscha ...

dzięki za porady

Dodatkowo we wszystkich warsztatach zwracali mi uwagę żeby często sprawdzać filtr powietrza (najlepiej przedmuchać co 5 tyś) bo zanieczyszczenia najczęściej powodują uszkodzenie przepływomierza.

Napisano

Tyle się pisze na forum o tym żeby zakładać przepływomierze tylko firmy BOSCH i żadnych zamienników, a momo to zawsze znajdzie się ktoś kto chce zaoszczędzić 100-200 zł. i kupuje zamienniki. Ale w końcu i tak kupi BOSCHA.

Przepływomierze zamienniki to loteria, nawet ta sama firma ma je różnej jakości - nie ma powtarzalności produkcji. Te zamienniki z allegro można w hurcie kupić po 60-80 zł.

BOSCH jest sporo droższy ale mamy pewność, że po montażu będzie wszystko ok.

Napisano

> Tyle się pisze na forum o tym żeby zakładać przepływomierze tylko

> firmy BOSCH i żadnych zamienników, a momo to zawsze znajdzie się

> ktoś kto chce zaoszczędzić 100-200 zł. i kupuje zamienniki. Ale

> w końcu i tak kupi BOSCHA.

> Przepływomierze zamienniki to loteria, nawet ta sama firma ma je

> różnej jakości - nie ma powtarzalności produkcji. Te zamienniki

> z allegro można w hurcie kupić po 60-80 zł.

> BOSCH jest sporo droższy ale mamy pewność, że po montażu będzie

> wszystko ok.

Ja kupilem taki zamiennik firmy Getz - poprawa to malo powiedziane, bo teraz nie udaje mi se go zmusic do jakiegokolwiek zakopcenia, trzeba sie mocno postarac (potrafi to tylko zona, ale to inna kwestia wink.gif)

Wiec bez przesady z tym narzekaniem.

Napisano

Napisałem, że nie ma powtarzalności produkcji, czyli po prostu miałeś farta zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.