Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy komputerowa diagnoza........

Featured Replies

Napisano

Zmagam się od kilku tygodni z nierównymi obrotami prowadzącymi czasami nawet do zgaśniecia silnika a także z problemami przy odpalaniu mojego Unolota.

I tutaj mam do Was pytanie: Czy jak pojade do mechanika na komputerową diagnozę silinka to wykaże ona w 100 procentach jaka jest przyczyna w/w obiawów??

Napisano

> Zmagam się od kilku tygodni z nierównymi obrotami prowadzącymi

> czasami nawet do zgaśniecia silnika a także z problemami przy

> odpalaniu mojego Unolota.

> I tutaj mam do Was pytanie: Czy jak pojade do mechanika na

> komputerową diagnozę silinka to wykaże ona w 100 procentach jaka

> jest przyczyna w/w obiawów??

ja co prawda nie podpinałem jeszcze uno pod komputer ale z tego co słyszałem to róznie z tym bywa i nie zawsze kopmterowa diagnoza pomaga i wykrywa usterki. sprawdz "ufo" 20.GIF

Napisano

mi tez sie wydaje ze to ufo jest do wymiany

Napisano
  • Autor

Tak dla porządku napiszę co już wymieniłem i zrobiłem żeby ten problem rozwiązać.Wymieniłem jak dotychczas:

Ufo,kable WN,kopułke+palec,filtr paliwa,moduł,filtr powietrza.

Poza tym przepucowałem chyba wszystkie wtyki, wtyczki i złączki no i rozebrałem krokowca i rownież został on przeczyszczony.

Napisano

> Tak dla porządku napiszę co już wymieniłem i zrobiłem żeby ten

> problem rozwiązać.Wymieniłem jak dotychczas:

> Ufo,kable WN,kopułke+palec,filtr paliwa,moduł,filtr powietrza.

> Poza tym przepucowałem chyba wszystkie wtyki, wtyczki i złączki no i

> rozebrałem krokowca i rownież został on przeczyszczony.

no to moze masz syf w zbiorniku i dostał sie do przewodów paliwa. hmm.gif albo cos przy gazniku

Napisano

97 rok to juz jest wtrysk nie gaźnik a moze to jeszcze być moduł na aparacie zapłonowym

Napisano
  • Autor

No gaźnik to na pewno nie będzie bo Unolot jest na wtrysku (sory,że dopiero teraz pisze).A co do tego syfu w baku to czy da się to jakoś sprawdzić ??

P.S: Jak już wcześniej pisałem to moduł został wymieniony.

Napisano

da sie sprawdzić musisz wyciągnąć pompke z baku i włozyć coś czym bedziesz umiał zagarnąć po dnie

Napisano
  • Autor

Czyli wymontowuje pompke,zagarniam czymś po dnie??-dużo z tym roboty??

Napisano

musisz dzwidnąć kanape odsłonic tapicerke z pod kanapy odkręcić śrubki z kokrywy chyba 4 ściągnąć węzyki z pompki z tym jak z jajkiem bo lubią ulecieć a wtedy popka do wymiany odkręcić pomke i ję wyciągnąć i przy okazji jak jest wyciągnięta mozna ją wyczyścić

Napisano
  • Autor

Dzieki za manuala bow.gif, zabiorę się za to jutro. W przypadku gdy coś znajdę na dnie to będe musiał jakoś spuścić benzyne i wyczyścić bak (jeśli tak to czym??) czy cały układ paliwowy jest do przeczyszczenia??

Podobno są jakieś środki,które dolewa się do beznyny i przeczyszczają układ paliwowy-macie jakieś doświadczenia z takimi preparatmi??

Napisano

ja nie uzywałem zadnych preparatów ale poprostu spuściłem paliwo wyciągłem bak i umyłem go ropą a potem wodą i zostawiłem na chwile zeby wysech ale nie na słońcu a przewody mozna wychyścic kompresorem jak bak juz bedzie ściągnięty to bedą dwa węze potem jeden odkręcić do filtra paliwa pod maską a drugi nie pamiętam gdzie był

Napisano
  • Autor

Dzięki za wskazówki,spróbuje to w najbliższym czasie wszystko zrobić i napisze jakie efekty. bow.gif

Napisano

A wymieniałeś może świece zapłonowe? Bo o nich nic nie piszesz. One też mogą być przyczyną. smile.gif Jakiej firmy masz założone kable WN?

Napisano
  • Autor

No świec jeszcze nie wymieniałem-jakie polecacie??

A jeśli chodzi o kable to teraz sobie nie przypomnę ale jak sprawdze to napisze.

Napisano

> Czy jak pojade do mechanika na

Pik pik pik... Komputer wykazuje problem z czujnikiem temperatury płynu chłodzącego - to ten niebieski pierdolnik wkręcony w kolektor ssący. Jeśli problem z odpaleniem najczęściej występuje na ciepłym silniku, to zacznij właśnie tam nim zaczniesz rozbierać autko.

Napisano

> Zmagam się od kilku tygodni z nierównymi obrotami prowadzącymi

> czasami nawet do zgaśniecia silnika a także z problemami przy

> odpalaniu mojego Unolota.

> I tutaj mam do Was pytanie: Czy jak pojade do mechanika na

Komp na 100% nie pokaże Ci co jest na 100% uszkodzone. W tym aucie diagnostyka jest bardzo skromna. W większości szybciej idzie na piechotę głową i miernikiem znaleźć uszkodzenie, niż kompa rozłożyć.

Jak chcesz go kompem sprawdzić to podjedź do mnie to Ci go podepnę i sprawdzę.

Napisano
  • Autor

Tak jak mi poradził kolega przemek_sl wymieniłem dziś świece,poprzednio miałem championy a teraz NGK 12 Vline i musze szczerze przyznać,że problem został częściowo rozwiązany.

Silnik zaczął równiej pracować i z zapalaniem są mniejsze problemy.Przed wymianą świec silnik chodził jak stary diesel a teraz troszkę ciszej,zamierzam jeszcze wyregulować zawory i mam nadzieje na dalszą poprawę jakości dźwięku dochodzącego z silnika-i tu chciałbym się Was poradzić czy regulacja zaworów coś zmieni czy nie,chodzi o kulturę pracy i zrywność Uniaczka??(91kkm przbiegu)

Poza tym na starych świecach,gdy włączałem światła obroty drastycznie spadały-teraz spadają wyraźnie mniej ale nadal wyczówalnie.Czy da się tro wogóle wyeliminować??(przeczyściłem w tym celu wszystkie styki i krokowca ale nie zauważyłem poprawy)

P.S: Wielkie dzięki bow.gifbow.gifbow.gif dla kolegi ElKrisa za zaproszenie na diagnsotykę ale problem jak narazie został rozwiązany.Jescze raz THX

Napisano

> Tak jak mi poradził kolega przemek_sl wymieniłem dziś

> świece,poprzednio miałem championy a teraz NGK 12 Vline i musze

> szczerze przyznać,że problem został częściowo rozwiązany.

> Silnik zaczął równiej pracować i z zapalaniem są mniejsze

> problemy.Przed wymianą świec silnik chodził jak stary diesel a

> teraz troszkę ciszej,zamierzam jeszcze wyregulować zawory i mam

> nadzieje na dalszą poprawę jakości dźwięku dochodzącego z

> silnika-i tu chciałbym się Was poradzić czy regulacja zaworów

> coś zmieni czy nie,chodzi o kulturę pracy i zrywność

> Uniaczka??(91kkm przbiegu)

> Poza tym na starych świecach,gdy włączałem światła obroty drastycznie

> spadały-teraz spadają wyraźnie mniej ale nadal wyczówalnie.Czy

> da się tro wogóle wyeliminować??(przeczyściłem w tym celu

> wszystkie styki i krokowca ale nie zauważyłem poprawy)

> P.S: Wielkie dzięki dla kolegi ElKrisa za zaproszenie na

> diagnsotykę ale problem jak narazie został rozwiązany.Jescze raz

> THX

Sprawdź swoja instalację, czy przypadkiem światła nie włącza się przez "gołe kable",

spadek obrotów to normalna rzecz, można nieco ją skorygować przez styczniki, a najlepiej mieć nowy w pełni sprawny aku i altek.

Napisano
  • Autor

Aku mam nowy,ale właśnie zamówiłem miernik,więc jak wykonam pomiary to napisze jakie wyniki i pomyślimy dalej.....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.