Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odkręcanie przegubu od piasty w JTD

Featured Replies

Napisano

witam all.

Postanowilem wymienić zwrotnice ze względu na łozysko.

Na początku coś za łatwo szło aż do momentu odkręcenia przegubu od piasty. Rozgiąłem zabezpieczenia na nakrętce.

Moje pytanie jest nastepujace czy w Stilo odkręca się w przeciwną stronę do wskazówek zegarka (normalny gwint) Czy przypadkiem odkreca się w prawą stronę.

Mało tego potrzebny mi był klucz nasadowy 34. troche sie nalatalem zanim taki dostałem. Zrobilem dzwignie i pogięła się a śruba ani drgnęła. kręcilem w jedną i w drugą. Zmasakrowałem nakretke przecinakiem odkrecając w lewą i i nic. W czwartek przyjdzie mi naprawdopodobniej nacinac szliwierką nakretkę aby ją całkowicie zdjąć. Rant pasty pojdzie sie rypać bo obetnę go aby dojść do nakrętki.

cos mi sie zdaje ze przez takie dokrecenie łozysko dostało.

W załaczniku rysunek. czy ktos to rozkrecał i w którą stronę odkręcać. Bede dalej przecinakiem probowal. Podgrzewalem delikatnie nakretke palnikiem technicznym na gas propan z minibutli do opalania.

W którą stronę rozkręcać? pias.GIF

Napisano

spróbuj tak: bierzesz kumpla, pijecie po 1 piwie, w międzyczasie nagrzewasz gwint, zakładasz klucz, kumpel polewa rozgrzany element zimną wodą Ty działasz kluczem i powinno się odkręcić.

Napisano
  • Autor

Przejechalem sie do innego gościa. Nie spotkal sie jeszcze z odkrecaniem w prawą stronę. Ma taki specjalny klucz tyle ze warsztat mial zamkniety. Jutro wieczorem mam podjechac i zobaczy czy ma nasade 36. (troche duza)

Mowil mi abym skrecil zwrotnice z wyjatkiem koncowki drązka bo nastepnegop wybijania moe nie przezyc. Skrecil kolo sciagnal z lewarka i wlozyl przez otwor w feldze. Ten jego klucz ma 1m dzwignie i to prawie normalka ze to tak sie skreca, zapieka.

Bedew w czwartek walczyl i poszukam w sklepach motoryzacyjnych te nakretke moze na miejscu dostane bez jezdzenia po serwisach. W eperze nakretka ta 15 zeta.

edit:

http://www.celkar.pl/Katalog/przeniesienie/wl2.html

http://www.celkar.pl/Katalog/przeniesienie/wf2.html

znalazlem tutaj po numerze katalogowym i teraz wiem jaka ośka i jaki gwint i klucz 36 takim probowalem a wydawal mi sie za duzy.

zmierzylem nasade ktorą dostalem i to tez 36 a nie 34 hmm.gif

Napisano

Nakrętki z lewym gwintem mają przetoczony rowek w połowie sześciokąta

taka jest norma i tak uczono mnie w szkole zwykle gwint z prawej strony jest prawy z lewej lewy . Dlaczego ? to inna historia . Spotkałem już się z tak zapieczonym gwintem że trzeba było ciąć , myślę że przecinaka użyłeś trochę za wcześnie. Pozostaje Tobie życzyć powodzenia .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.