Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alternator wymieniać czy naprawiać

Featured Replies

Napisano

Witam.

Ostatnio pojawił mi się problem z kontrolką ładowania niby nic tyle że podczas jazdy zapaliła się i nie chciała zgasnąć grinser006.gif Więc w domu posprawdzałem co mogłem czyli ładowanie, masy, połączenia, luzy na łożyskach altka pomp wody i klimy, napinacz. Jak dla mnie mechanicznie ok, czyszczenie styków nie pomogło, ładowanie niby w normie więc do elektryka. Elektryk potwierdził to co sprawdziłem czyli ładowanie w normie ale jest jakiś problem to żebym autko zostawił. Tego nie mam ochoty zrobić bo rok temu u tego elektryka zapłaciłem ponad 200PLN za naprawę alternatora (wymiana regulatora napięcia z diodami) Więc teraz się zastanawiam czy naprawiać ten alternator we własnym zakresie (koszt elementów pewnie około 200PLN) czy np. kupić sobie nówkę ale nie oryginał coś takiego: Alledrogo

Oryginał ceni się około 400PLN więc odpada. Miał ktoś do czynienia z tymi zamiennikami?? Opłaca się to zakładać?

Tak sobie myślę że w tej cenie jakby nie patrzył nowa rzecz to nie taki głupi pomysł. Stary jak to stary 12 latek to i łożyska swoje wyśmigały itd, itp. Nie mam przekonania do nieznanego pochodzenia i nieoryginalnych części ale ta cena coraz bardziej mnie zachęca.

Napisano
  • Autor

> Naprawiaj.

> Masz Delco, czy Boscha?

Niestety ale Delco. Ponoć Bosch bardziej wdzięczny jest do naprawy i tańszy. Tak myślałem właśnie kupić Boscha ale nie znalazłem nigdzie Boscha 100A a ja mam klimę wiec potrzebuję coś mocnego.

Edit:

Jest bosch od omegi ale używany w tej ceni będzie frown.gifklik No i nie jestem pewny czy mocowania spasują.

Napisano

> Witam.

> Ostatnio pojawił mi się problem z kontrolką ładowania niby nic tyle

> że podczas jazdy zapaliła się i nie chciała zgasnąć Więc w domu

> posprawdzałem co mogłem czyli ładowanie, masy, połączenia, luzy

> na łożyskach altka pomp wody i klimy, napinacz. Jak dla mnie

> mechanicznie ok, czyszczenie styków nie pomogło, ładowanie niby

> w normie więc do elektryka. Elektryk potwierdził to co

> sprawdziłem czyli ładowanie w normie ale jest jakiś problem to

> żebym autko zostawił. Tego nie mam ochoty zrobić bo rok temu u

> tego elektryka zapłaciłem ponad 200PLN za naprawę alternatora

> (wymiana regulatora napięcia z diodami) Więc teraz się

> zastanawiam czy naprawiać ten alternator we własnym zakresie

> (koszt elementów pewnie około 200PLN) czy np. kupić sobie nówkę

> ale nie oryginał coś takiego: Alledrogo

> Oryginał ceni się około 400PLN więc odpada. Miał ktoś do czynienia z

> tymi zamiennikami?? Opłaca się to zakładać?

> Tak sobie myślę że w tej cenie jakby nie patrzył nowa rzecz to nie

> taki głupi pomysł. Stary jak to stary 12 latek to i łożyska

> swoje wyśmigały itd, itp. Nie mam przekonania do nieznanego

> pochodzenia i nieoryginalnych części ale ta cena coraz bardziej

> mnie zachęca.

naprawiaj

dziś naprawiałem u siebie taki sam przypadek

elektryk wymienił mi zespół prostowniczyalternatora i narazie jest okej (koszt części i robocizny 120zł. czas pracy 30 min.)

Napisano
  • Autor

> naprawiaj

> dziś naprawiałem u siebie taki sam przypadek

> elektryk wymienił mi zespół prostowniczyalternatora i narazie jest

> okej (koszt części i robocizny 120zł. czas pracy 30 min.)

Ja też podejrzewam diody albo szczotki tyle że w moim alternatorze jeśli dobrze pamiętam to regulator i mostek prostowniczy jest w jednym układzie i diod niby nie ma jak wycisnąć (tak mi tłumaczył elektryk) A rok temu za wymianę zapłaciłem 230PLN frown.gif Stąd moje wątpliwości. Na razie autko stoi i czeka bo kończę remont u mojej serce.gif Jak już jej to mieszkanko wyszykuję to wyciągam alternator i na warsztat pod lupę go. Myślę że koło środy już go rozbebeszę.

Napisano

Piszesz że ładowanie jest w normie, ale świeci kontrolka. Ja miałem podobnie (tylko ja mam Bosha). NAjpierw ładowanie zaczęło się żarzyć a potem świecić na stałe. I co się okazało to z alternatora odchodzi (przynajmniej u mnie) taki cienki kablek, chyba biały i on skorodował w środku (miedź zrobiła sioę zielona) kapnąłem się jak ta zieleń wyszła na zewnątrz na izolację. Urwałem w tym miejscu i zlutowałem i dizała do dziś. NIe wiem czy ty masz taki kabelek, ale warto to sprawdzić skoro ładowanie w normie. A tak na marginesie, ten kabelek skorodował, bo pewnie ktos go nakłuł żeby sprawdzić ładowanie. DLatego jestem przeciwny wszelkiemu nakłuwaniu kabli żeby sprawdzić powiedzmy czujnik położenia przepustnicy czy jakiś inny kabel gdzie nie da się wejść z kablem pod wtyczkę. Bo to powoduje, że teraz sprawdzimy, a za rok będziemy szukać co jest nie tak z którymś czujnikiem, "wymieniłem już wszystko, co to może być?", a może się okazać że to właśnie kable od środka korodują.

Napisano
  • Autor

Kabelek mam bo bez niego by nie było ładowania ale ja nie o tym. Dzisiaj znalazłem na Allegro mostek prostowniczy do mojego delco za 48zł i regulator też za 48zł wszystko nowe z gwarancją na rok więc zapadła decyzja że naprawiam sam. Jeszcze tylko rozejrzę się po sklepach czy czasem nie mają w podobnej cenie i jutro biorę się ostro do pracy.

Napisano

Naprawiaj - mój Delco też padł (stojan, regulator, łożysko) i oddałem do regeneracji, koszt takiej zabawy 160 zeta i gwarancja na rok 20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.