Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprowadzanie - czy da radę coś takiego?

Featured Replies

Napisano

1) Osoba A jedzie nach west po autko dla osoby B;

2) A kupuje 4 kółka wstawiając dane osoby B ale parafkę robi osoba A (osoby B wogóle nie ma przy całej sprawie)

3) osobnik A przejeżdża przez granicę z PL, oddaje auto osobie B i ta rejestruje je spokojnie na siebie.

Ponoć kiedyś (jakie 10-15 lat temu) takie coś przechodziło yikes.gif, a jak dziś?

Napisano

> Ponoć kiedyś (jakie 10-15 lat temu) takie coś przechodziło , a jak

> dziś?

dam ci inny przykład :

osoba A wyjeżdza na west po 4 kółka ,tam kupuje od osoby B dla osoby C

przejeżdza polską grenzen i w mieeście osoby C pisze umowę pomiędzy osobą BiC z tym ze w umowie umieszcza nazwę miasta osoby B i podpisuje się za nią , umowa napisana jest wtedy w języku osoby C (polskim) <- daje rady czy mam dalej? ale wszystko zgodnie z prawem , no z wyjątkiem tego podpisu bo kto by chciał sprawdzać jego zgodnośc ?

Napisano

To przechodzilo (falszowanie umow - normalna procedura) dopoki w Niemczech nie zaczeli wpisywac kupujacego do Briefu. Czyli do kwietnia tego roku.

Napisano
  • Autor

> To przechodzilo (falszowanie umow - normalna procedura) dopoki w

> Niemczech nie zaczeli wpisywac kupujacego do Briefu. Czyli do

> kwietnia tego roku.

A jak w przypadku innych państw?

Napisano

> To przechodzilo (falszowanie umow - normalna procedura) dopoki w

> Niemczech nie zaczeli wpisywac kupujacego do Briefu. Czyli do

> kwietnia tego roku.

Nie wprowadzaj w błąd, do "Briefu" i "Fahrzeugscheinu" jest wpisywany UŻYTKOWNIK a nie właściciel. Tak było zawsze (dotyczyło to kiedyś tylko zamieszkałych w D) i tak jest dalej.

Po chłopsku, w przypadku rejestracji wywozowej: osoba która zgłosi się z dokumentami auta, dokmentem tożsamości (lub upoważnieniem "Vollmacht") do "KFZ-Amt" i na którą jest wypisane ubezpieczenie "Doppelkarte", jest wpisywana do dokumentów jako UŻYTKOWNIK, czyli po prostu ten co będzie jechał.

Urzędnika niemieckiego nie interesują żadne umowy ani dokumenty zakupu, czyli de facto kto jest właścicielem pojazdu.

Dotyczy to zarówno obcokrajowców jak i niemców

Zmienił się sposób postępowania urzędniczego, bo stare "Briefy" zostały zastąpione nowymi "Eurobriefami", które wydaje się na nowo, każdorazowo po zmianie jakiegoś istotnego wpisu a dotychczasowy międzynarodowy dowód rejestracyjny (zielona książeczka) zastąpiono zwykłym niemieckim dowodem rejestracyjnym ("Fahrzeugshein").

Można jej zażądać dodatkowo, oczywiście za opłatą. U nas nie jest już wymagana.

Naszych baranów-urzędników interesuje nadal głównie umowa K-S auta, ale niektóre urzędy celne, zresztą nieprawnie, żądają oświadczenia na piśmie dlaczego pan X jest w dokumentach a pan Y jest właścicielem.

To taka produkcja papierów-dupochronów dla niedouczonych urzędników.

Jeszcze raz przypomnę: w niemieckich dokumentach auta nie ma nigdzie słowa WŁAŚCICIEL

Napisano

Czyli jak to zrobic? Jade po samochod dla osoby B, mnie wpisuja w Brief jako uzytkownika.

Potem osoba B w Polsce idzie zarejestrowac ten samochod na siebie. Dokumenty to: umowa miedzy osoba B a Niemcem , oraz Brief w ktorym jestem wpisany ja. I wystarczy oswiadczenie ze to osoba B go kupila, a ja tylko przywiozlem ten samochod? I mnie juz sprawa nie dotyczy?

Napisano

> Czyli jak to zrobic? Jade po samochod dla osoby B, mnie wpisuja w

> Brief jako uzytkownika.

> Potem osoba B w Polsce idzie zarejestrowac ten samochod na siebie.

> Dokumenty to: umowa miedzy osoba B a Niemcem , oraz Brief w

> ktorym jestem wpisany ja. I wystarczy oswiadczenie ze to osoba B

> go kupila, a ja tylko przywiozlem ten samochod? I mnie juz

> sprawa nie dotyczy?

Dokładnie tak. Oświadczenia zażądają tylko w niektórych urzędach, gdzie pracują lenie i niedouki, szczególnie na stanowiskach naczelników.

Niestety nie podam Ci w których, ponieważ żyjemy w takim kraju gdzie teoretycznie obowiązuje na całym obszarze jednakowe prawo ale urzędy stosuję je wg własnego uznania i różnych interpretacji.

Wracając do Twojego przykładu może być nawet taka sytuacja:

W starym briefie stoi użytkownik A , wg umowy auto sprzdał B , kupił je C a rejestracja wywozowa (załatwiał dokumenty w KFZ-Amt i jechał) jest na D

Dla naszych urzędów właścicielem był B a nowym jest C

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.