Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pomocy.... Punciak sie psuje :-(((

Featured Replies

Napisano

Siemka.

Moze ktoś z Was wiedziałby co to moze byc: samochód w czasie jazdy nagle słabnie, dusi się jakby mu brakowało paliwa i dodając gazu po prostu nie ciągnie. Jak postoi i troszke sie odczeka, to odpali i mozna podjechac pare km ale pozniej znowu jest to samo. Rodzicom zdarzylo sie cos takiego w trasie, znalezli Serwis Fiata, dali no naprawy. Komputer nic nie wykazuje, zero awarii. Zmienili filtr paliwa i pompke paliwa. Po tym rodzice przejechali jakies 800 km i bylo ok. Dzisiaj mama wracala z pracy i znowu cos sie stalo bo jest to samo..... Jesteśmy bezradni. Please Help frown.giffrown.giffrown.gif

Napisano
  • Autor

> A kiedy były na regulacji zawory?

Tego nie wiem, ale raczej w ostatnim czasie to nie. A czy tego nie wykazałaby komputer jakby to było to ????

Napisano

> Tego nie wiem, ale raczej w ostatnim czasie to nie. A czy tego nie

> wykazałaby komputer jakby to było to ????

Nie to trzeba stwierdzić wkładając szczelinomierz wink.gif

Napisano

> Nie to trzeba stwierdzić wkładając szczelinomierz

no ale watpie ze to zawory bo.. ja w CC kiedys zle ustawilem przy 1.2 8V i auto non stop tak samo jechalo ale bylo slabsze niz powinno.. a tu sytuacja jest dopiero po rozgzaniu auta.... wiec to dziwne max.. moze swieca jakas nie domaga lub cewka... a moze oleju malo i sie zaciera wink.gifbiglaugh.gif

Napisano

A może zaciągnięty jest hamulec ręczny.....................................i najwyższa pora go zwolnić biglaugh.gif

Napisano

> A może zaciągnięty jest hamulec

> ręczny.....................................i najwyższa pora go

> zwolnić

ale to po rozgzaniu silnika ktos z nerwow zaciaga wink.gifbiglaugh.gif

ja bym sie za swiece zabral cool.gif

Napisano

> ale to po rozgzaniu silnika ktos z nerwow zaciaga

> ja bym sie za swiece zabral

Racja..........może któraś nie pali na początek można by zmniejszyć szczelinę np do 0,6....odpalić i sprawdzić co sie zmieniło.....potem podjechać i kupić sobie nowe dobre Denso biglaugh.gif

Napisano

> Racja..........może któraś nie pali na początek można by zmniejszyć

> szczelinę np do 0,6....odpalić i sprawdzić co sie

> zmieniło.....potem podjechać i kupić sobie nowe dobre Denso

ja to bym odrazu kupil jakies nowe w szczegolnosci jak bym sobie przypomnial ze nie wiem kiedy wymienialem zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

CityMatic bardzo śmieszne z tym ręcznym. Sorki ale jeszcze nie zgłupiałam do reszty.

Swiece są nówki także to nie to.

A poza tym to na przyszłośc, jeżeli u kogoś zrobi się coś podobnego, to sprawdzajcie dyszę odpowietrzającą w przepustnicy. Jest to niewielki otwór i może się zapchać no i własnie bedzie takie coś robił. Troche to zajeło zanim sie znalazło przyczynę, ale już jest ok i Puntek sobie odpoczywa w garażu cool.gifcool.gifcool.gifcool.gif

Napisano

A co to za otwór odpowietrzający?może jakaś fotka

ps:warto sie pośmiać jak nie ma koncepcji a mało jest napisane biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> A co to za otwór odpowietrzający?może jakaś fotka

> ps:warto sie pośmiać jak nie ma koncepcji a mało jest napisane

Jutro jak nie zapomne to wieczorkiem zarzuce w tym watku fotke tego otworu. Jakbym zapomniała to przypomnij mi jakoś albo na priva albo na gadu. Pozdro cool.gifcool.gifcool.gifcool.gifcool.gifdrive.gifdrive.gifdrive.gifdrive.gifdrive.gifdrive.gif

Napisano

> CityMatic bardzo śmieszne z tym ręcznym. Sorki ale jeszcze nie

> zgłupiałam do reszty.

> Swiece są nówki także to nie to.

> A poza tym to na przyszłośc, jeżeli u kogoś zrobi się coś podobnego,

> to sprawdzajcie dyszę odpowietrzającą w przepustnicy. Jest to

> niewielki otwór i może się zapchać no i własnie bedzie takie coś

> robił. Troche to zajeło zanim sie znalazło przyczynę, ale już

> jest ok i Puntek sobie odpoczywa w garażu

claps.gifok.gif fajnie ze juz po cool.gif

Napisano

może sonda albo cewka-moduł hmm.gif

Napisano

Jeszcze tylko dodaj informację w jaką pogodę tak sie dzieje.

Przypuszczam, że masz to co ja miałem...

Dziurawy wąż między wlewem a zbiornikiem, przetarty przez koło, co powoduje, że woda wdzierała się wchlapywana do zbiornika.

Sprawdź, czy nie ma dziury.

Jeśli jest, to:

- zaklej ją klejem silikonowym w sztyfcie na ciepło (takie pistolety klejowe) koszt ok. 6PLN / lub wymień wąż koszt. ok. 250 PLN....

- owiń to miejsce jakąś solidną taśmą izolacyjną koszt ? smile.gif

- zamontuj nadkole osłaniając w ten sposób wąż (KONIECZNIE! zwłaszcza jeśli ma to być na dłużej), koszt około 20-30 PLN

- wyciągnij pompę paliwa i wyczyść jej sitko (na bank jest uwalone błotem), koszt -> nawąchasz się benzyny

- wlej do zbiornika pół butelki STP Formuła do benzyny (czerwona), lub STP Formuła do wtryskiwaczy (czarna), zwiąże Ci to wodę, którą raczej napewno masz już w zbiorniku.

I jeśli masz szczęście (ja go nie miałem) to nie masz zardzewiałego regulatora ciśnienia wtrysku (koszt 200-500PLN), więc powinno chulać.

Przypuszczam, że rodzice zrobili te 800km bo było sucho i nie leciała woda do zbiornika. Teraz się zrobiło mokro i jest "fujowo".

A jeśli nie masz dziurki w wężu to podejrzani są: sonda lambda, MAP sensor lub czujnik temperatury silnika do ECU.

• 4 miesiące później...
Napisano

Odgrzebuje bo dzis pojawił mi się ten problem.

Faktycznie od prau dni pada, wolałbym żeby to nie była woda w baku :|

Może ktoś dokładnie opisać gdzie jest ta dysza odpowietrzająca w przepustnicy ? Lub wrzucić fotke z zaznaczeniem ?

Byłbym bardzo wdzięczny.

Może jako ciekawostkę dodam że w służbowym Palio 75 przy dokładnie tym samym przebiegu też się tak działo, tylko że w tamtym przypadku każdy miał to w d... dużym palcu hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.