Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kontrolka wtrysku brak mocy

Featured Replies

Napisano

Witam po dłuższej przerwie. Bravce stuknęło właśnie 150 tys. km i wczoraj pojawił się problem. Wracając z Koszalina w pewnym momencie zaświeciła się kontrolka wtrysku auto straciło moc, silnik chodzi jakby na trzech cylindrach max prędkość 100 km/h (((((. W związku z tym mam pytanie do szanownych kolegów, co mogło się zepsuć (wtryskiwacze, sonda lambda) niewiem.gif.Dodam, że chodzi o silnik 1,6. Z góry dziękuje z odpowiedź.

Napisano

Kable WNm swiece sprawdzone? Mozliwe, ze tez moga powodowac zalaczenie tej kontrolki.

PS jak najmniej (w zasadzie w ogole) jezdzij w takim stanie, bo czeka wymiana katalizatora. Nawet jesli nie to przytka go a auto moze byc odczuwalnie slabsze, jak poradzisz sobie z problemem.

Napisano
  • Autor

> Kable WNm swiece sprawdzone? Mozliwe, ze tez moga powodowac

Kable WN wymienione na oryginalne 40 tys. km wstecz, świece również NGK 20 tys. km. Dzisiaj jeszcze sprawdzę świece, dodam, że Brava strasznie jest zamulona. Może katalizator zapchany, ale czy wtedy pali się kontrolka niewiem.gif

Napisano

> Kable WN wymienione na oryginalne 40 tys. km wstecz, świece również

> NGK 20 tys. km. Dzisiaj jeszcze sprawdzę świece, dodam, że Brava

> strasznie jest zamulona. Może katalizator zapchany, ale czy

> wtedy pali się kontrolka

Nie powiem jak w 1,6. W 1,2 u mnie z EOBD przy zapchanym kacie palil sie checkengine, gdyz sonda za katalizatorem dawala zle odczyty.

Kable po 40 kkm moga byc do wymiany. Roznie z nimi bywa => do sprawdzenia.

PS zapchany kat nie powodowalby raczej pracy pdoobnej do tej na 3 gary => u mnie przynajmniej nie bylo tego. Przymulil tylko auto a to i tak na wyzszych biegach (od 100 km/h nie chcial sie za bardzo rozpedzac - wczesniej tez nie najlepiej bylo).

3 gary to w pierwszej kolejnosci kable, swiece, cewka. Jak kopci na bialo to tez uszczelka pod glowica smile.gif

Tyle mojej wiedzy praktycznej. Jesli sie myle gdzies to koledzy poprawia.

Napisano

> Witam po dłuższej przerwie. Bravce stuknęło właśnie 150 tys. km i

> wczoraj pojawił się problem. Wracając z Koszalina w pewnym

> momencie zaświeciła się kontrolka wtrysku auto straciło moc,

> silnik chodzi jakby na trzech cylindrach max prędkość 100 km/h

> (((((. W związku z tym mam pytanie do szanownych kolegów, co

> mogło się zepsuć (wtryskiwacze, sonda lambda) .Dodam, że chodzi

> o silnik 1,6. Z góry dziękuje z odpowiedź.

Cewka ok.gif

U mnie cewka działała jak było zimo i silnik nienagrzany. Przy upałach i rozgrzanym motorze iskrę dawał tylko 1 moduł.

Napisano

> Cewka

Albo wtryskiwacz. Chyba bez jakiegoś kompa się tu nie obejdzie.

Napisano

> Albo wtryskiwacz. Chyba bez jakiegoś kompa się tu nie obejdzie.

Jak zacznie od kabli/swiec to moze i sie obejdzie smile.gif o ile to one.

Napisano

U mnie była cewka - na kompie nie wyszła ;-) spróbuj odłączać kalble i dojdziesz. U mnie jak paliła Maryś na 2 cylindry dało się osiągnąć setkę. Po czym silnik chłodził się i cewka ożywała ;O)))))))))

PZdr - na kompa wydałem niepotzrzebnie + wydatek na czujnik temperatury powietrza, który mam do sprzedania ;o)

Pzdr

Napisano
  • Autor

Za godzinkę jadę do mechanika na diagnozę i zobaczymy ile kaski trzeba będzie szykować

Napisano

> Jak zacznie od kabli/swiec to moze i sie obejdzie o ile to one.

No tak .. ale jak sie nie ma zaplecza warsztatowego to kable i

świece trzeba by wymienić na inne - a to zdecydowanie przewyższa koszt examinera.

Napisano

> No tak .. ale jak sie nie ma zaplecza warsztatowego to kable i

> świece trzeba by wymienić na inne - a to zdecydowanie przewyższa

> koszt examinera.

Zgadza sie smile.gif Kable najlepiej sprawdzic w ten sposob, ze przykladamy do korpusu silnika z wlozona swieca i sprawdzic

czy daje iskre.

PS Nie chodzi tutaj o to kto powie wiecej (nei chce sie przegadywac) smile.gif ale widze, ze taka dyskusja moze byc swietnym poradnikiem, gdyz wyciaga z nas to, czego na poczatku nie napisalismy.

Dla przykladu z autopsji. Mechaniorzy w ASO, bez kompa nie da rady. Mechanior w pobliskim garazu. Wyjecie swiecy z kablem, sprawdzneie iskry - jest diagnoza i to trafna - kabel lub cewka walniete (stawial na kabel bo byl podnadpalany), nie daje skry!!! Nawet na piwo nie chcial smile.gif Dlatego jestem zagorzalym zwolennikiem wyczerpywania srodkow zanim udam sie do aso, tam jak w taksowkach, 80-100 za kompa na wjezdzie, nawet jak ci tlumik pierdzi smile.gif.

PS zalozylbym sie o bro, ze w ASO wymieniliby mi najpierw cewke, potem kable smile.gif + komp oczywiscie. Jak na razie tylko do ASO w wejherowie nabralem zaufania.

Napisano

Alez ja nikogo nie namawiam na ASO ... to byłoby jak agitowanie za głosowaniem na PiS 270751858-jezyk.gif:P:P:P

Przecież można poszukać kumpla z euroscanem albo poprostu podjechać gdzieś do warsztatu. Pewnie i tak zaczną od sprawdzenia diagnoskopem albo podobnym wynalazkiem - a jesli go nie mają - to ja dziękuję za taki warsztat.

Napisano
  • Autor

I już wiadomo co powiedziało 30.GIF Bravka zastała podłączenie pod kompa i wykazało że jest uszkodzony wtryskiwacz wcześniej zostały sprawdzone świece, kable WN, cewka wszystko sprawne. W czwartek jestem umówiony z mechanikiem na wyminę. Sam wtryskiwacz kosztuje 295 PLN (allegro) nie wiem ile będzie kosztować naprawa. Mam takie pytanko, co mogło być przyczyną uszkodzenia wtryskiwacza czy np. za miesiąc kolejny wtryskiwacz nie powie 30.GIF. Miał ktoś taki przypadek?

Napisano

> I już wiadomo co powiedziało Bravka zastała podłączenie pod kompa i

> wykazało że jest uszkodzony wtryskiwacz wcześniej zostały

> sprawdzone świece, kable WN, cewka wszystko sprawne. W czwartek

> jestem umówiony z mechanikiem na wyminę. Sam wtryskiwacz

> kosztuje 295 PLN (allegro) nie wiem ile będzie kosztować

> naprawa. Mam takie pytanko, co mogło być przyczyną uszkodzenia

> wtryskiwacza czy np. za miesiąc kolejny wtryskiwacz nie powie .

> Miał ktoś taki przypadek?

Ja miałem. Nie wiem co było przyczyną. Wymieniłem na używkę za 150 zł, wymiana kosztowała bodajże 50 albo 70. Do dzisiaj spokój (od ponad roku).

Napisano

> Witam po dłuższej przerwie. Bravce stuknęło właśnie 150 tys. km i

> wczoraj pojawił się problem. Wracając z Koszalina w pewnym

> momencie zaświeciła się kontrolka wtrysku auto straciło moc,

> silnik chodzi jakby na trzech cylindrach max prędkość 100 km/h

> (((((. W związku z tym mam pytanie do szanownych kolegów, co

> mogło się zepsuć (wtryskiwacze, sonda lambda) .Dodam, że chodzi

> o silnik 1,6. Z góry dziękuje z odpowiedź.

Miałem taki sam problem i pewnikiem masz do wymiany cewkę.

Napisano

> Miałem taki sam problem i pewnikiem masz do wymiany cewkę.

Czytaj wypowiedzi .... przecież dwa posty wyżej gość napisał że był na diagnostyce i to wtryskiwacz.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.