Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Auta po powodzi?

Featured Replies

Napisano

Mam pytanko, co sie robi jak auto zaleje woda? tzn czy da sie cokolwiek z nim jeszcze zrobic czy raczej jest to juz daremny trud. Co sie dzieje z silnikiem jak zostal zalany? da sie go jeszcze uratowac, ewentualnie co nalezaloby zrobic, a moze to daremny trud i pod wzgledem finansowym nie oplacalny.

Jakbyscie znali odp na ktores z pytan to...to byloby fajnie smile.gif

pzdr

Napisano

a masz jakieś konkretne autko na oku? czy to tylko tak dla zaspokojenia ciekawości?

Napisano
  • Autor

> a masz jakieś konkretne autko na oku? czy to tylko tak dla

> zaspokojenia ciekawości?

po czesci, dla zaspokojenia ciekawosci ale nie powiem, ze bezinteresownie, wlasnie slyszalem ze znajomy ma forda mondeo TDCI po zalaniu i zastanawia sie co z tym dalej robic, sprzedac czy remontowac

Napisano

> po czesci, dla zaspokojenia ciekawosci ale nie powiem, ze

> bezinteresownie, wlasnie slyszalem ze znajomy ma forda mondeo

> TDCI po zalaniu i zastanawia sie co z tym dalej robic, sprzedac

> czy remontowac

hmmm.... to sam nie wiem, jeśli to by było auto nie zawalone elektroniką to można i się pobawić w remonty. zależy wszystko od tego ile czasu to on był pod wodą. generalnie to ja bym się nie ładował w auto z powodzi.... ale nigdy nie wiadomo jakie to auto się kupuje więc sam już nie wiem niewiem.gif

Napisano

Mozna wyremontowac ale:

- moze pasc alektryka bez powodu i niewiadomo kiedy

- z tapicerki moze zaczac wychodzi plesn inne takie nieprzyjemne roznosci

- auto zacznie rdzewiec na potege za jakis czas

Lepiej sobie odpuscic remont takiego auta. No chyba ze wymienic cala tapicere i rozebrac je do golego i zlozyc od nowa.

Napisano
  • Autor

> hmmm.... to sam nie wiem, jeśli to by było auto nie zawalone elektroniką

no w sumie racja ja bardziej sie martwilem silnikiem, a jakby nie bylo to troszke elektroniki tam jest...hmm ciezki temat

Napisano

> no w sumie racja ja bardziej sie martwilem silnikiem, a jakby nie

> bylo to troszke elektroniki tam jest...hmm ciezki temat

kolega umył raz silnik w megance....... skutek ---- 3 dni w warsztacie bo już nie odpalil

Napisano

> kolega umył raz silnik w megance....... skutek ---- 3 dni w

> warsztacie bo już nie odpalil

Bo zalal sielnik. Tosamo bylo w mojej kobity 309 GTI. Umylem silnik nie chcial odpalic. 2h walki z suszarka i odpalil. Ale rozebrany silnik zostal prawie na czescie pierwsze (osprzet) i dobrze wysuszony.

Wracajac do tematu. Nagorsze gowno to wlasnie elektronika i elektryka. Sniedziejace przewody kable. Ciezki i wkurzajacy temat.

Napisano

> Jakbyscie znali odp na ktores z pytan to...to byloby fajnie

Uczestniczyłem w podobnej zabawie z nowymi samochodami po powodzi w 97 roku. Dużo zależy od tego, jak długo i w jakiej wodzie siedział samochód. Jezeli była to typowa powodziowa brudna zamulona woda i auto było w niej ponad dobę to zostaje właściwie rozebrać je i sprzedać ocalałe części. Cała tapicerka i elektronika są do wyrzucenia. Dokładne umycie czegokolwiek z charakterystycznego piaskowego nalotu jest bardzo trudne, zwłaszcza wszelkie plastiki z wytłoczona fakturą "skórki" lub piasku. Silnik i skrzynia są praktycznie do kapitalki, a nawet całkowicie ogołocona i umyta karoseria dalej śmierdzi "bagnem".

Ratowanie takiego samochodu mija się z celem, chociaż wydaje się proste i tanie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.