Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hamulce przód ki diabeł?

Featured Replies

Napisano

Witam!!

Zaczne może od początku a węc tak od jakiegoś czasu zaczeły sie kłopoty z przednimi hamulcami to znaczy zaczeły sie mocno grzać i tak w pierwszym momęcie padło że zapiekły sie tłoczyska Ok zakupiłem smar silikonowy podobno przeznaczony do tego celu do tego smar miedziowy,nowe klocki,płyn hamulcowy,dodatkowo jeszcze kupiłem (zupełnie zapobiegawczo)wężyki gumowe .Wszystkie te części zostały wymienione tłoczyska można wcisnąć dwoma palcami jarzma wyczyszczone i posmarowane nowym smarem miedziowym,klocki nowe w jarzmie chodzą swobodnie bez blokaowania blaszka w górnej części klocka,cały układ zalany nowym płynem i odpowietrzony przez powiedzmy 15-20km jest OK a potem zaczyna hamulec twardnieć i hamować przednie koła sie grzeją jedyne co jest pocieszające to to ze hamulec jest skuteczny to znaczy bez problemu moge zablokować koła ale tak sie dłużej nie da rady jezdzić.Proszę o porady bo zaczyna mi brakować pomysłu co jeszcze moge zrobić?gdzie popełniłem błąd?

W ramach info.wycieków nigdzie nie ma płynu nie ubywa.

Napisano

> Witam!!

> Zaczne może od początku a węc tak od jakiegoś czasu zaczeły sie

> kłopoty z przednimi hamulcami to znaczy zaczeły sie mocno grzać

Witaj. 20.GIF

Zapomniałeś o tym

Napisano

> Witaj.

> Zapomniałeś o tym

przeczytaj dokładnie jeszcze raz jego posta zlosnik.gif

Napisano

> przeczytaj dokładnie jeszcze raz jego posta

To że blaszka w górnej części to nie znaczy ze działa prawidłowo.

jeżeli grzeje klocek po 15-20 km to znaczy że dalej klocek jest zbyt blisko tarczy,

hmm.gif albo tarcza już tez do wymiany , a co najmniej do przetoczenia (rant jest i trochę minie zanim klocek dopasuje się do tarczy) , a może trzeba i ją było wymienić niewiem.gif

Napisano

Ja ten problem z grzejącymi się hamulcami przerabiałem jakiś miesiąc temu z kawałkiem - przed wyjazdem na wakacje grzały się jak diabli, fakt, że hamowały bez problemu ale koła były bardzo gorące.

Zrobiłem wszystko co było możliwe i co koledzy doradzili - i nic - dalej się grzały frown.gif I takim autem pojechałem w trasę z Bytomia aż pod granicę z Obwodem Kaliningradzkim wink.gif Na pierwszym przystanku przy McDonaldzie w Częstochowie dotknąłem kół - i.... yikes.gifyikes.gifyikes.gif były zimne ... i tak już miałem do końca wakacji zeby.GIF Przyjechałem do domu z znowu zaczęły się grzać smile.gif w tej chwili zwalam to na jazdę miejską - co chwilę światła, stopy, ust. pierwszeństwa itd. - czyli częste hamowanie - i przy okazji tarcie, które wytwarza ciepło.. A przynajmniej tak to sobie tłumaczę wink.gif

aha!! i oczywiście hamulce mi piszczą przy hamowaniu, ale już się do tego przyzwyczaiłem, wink.gif

Pozdrówka!!!

Napisano

Przerabiałeś problem, ale z tego co pisałeś to nie przerobiłeś. hehe.gif

Jak sie grzeją to napewno jest coś nie tak, a nie wina częstego hamowania.A tarcze sprawdzałeś czy nie mają garbów i rantów?Przy nowych, grubszych klockach będą sie grzały i piszczały jak jest tarcz zjechana. palacz.gif

Napisano

hmmm... wiesz co... w każdym samochodzie, który podjeżdża na parking pod moim blokiem (różne marki) są ciepłe koła - sprawdzałem wielekrotnie, bo to głównie znajomi i kumple - często wtedy dopiero wywalali oczy ze zdziwienia, że im się koła grzeją, bo wcześniej tego nie sprawdzali - i myślisz, że oni wszyscy mają coś spieprzone w hamulcach?? wink.gif pisałem, że przy dłuższej jeździe w ogóle się nie grzeją, koła są idealnie zimne - jedynie po mieście - czyli wniosek nasuwa się sam wink.gif a wymieniłem wszystko co można - teraz pozostało już jedynie auto do wymiany - ale tu jeszcze muszę poczekać, aż znowu zaczną Unoloty produkować smile.gif, a poza tym widzę, że i tak nie będę miał gwarancji iż to coś zmieni wink.gif

Pozdrówka!!!

Napisano

Ja tam nic nie mam do hamulców Twoich i Twoich kumpli, ale wydaje mi sie że nie mają prawa sie grzać, po kilku hamowaniach na miescie-jak mówisz. hmm.gifspineyes.gif

W mej maszynce siem nie rozgrzewają nawet. biglaugh.gif20.GIF

Napisano

kilku????? zeby.GIF kilka razy to ja musze hamować już na ulicy pod moim blokiem zanim dojadę do centrum [jakieś 500m a co 100 jak nie przejście dla pieszych to światła wink.gif] a potem np. na samym przejeździe tzw. przelotówką do Chorzowa jest 12 świateł na odcinku 9 km wink.gif nie mówiąc już o korkach - czyli podjeżdżanie kilka metrów na max 2 biegu i hamowanie wink.gif itp. wink.gif hehe wink.gif czasmi jak jadę z Chorzowa do Bytomia to wentylator chłodnicy potrafi się załączyć kilkanaście razy a hamulca używam częściej niż gazu wink.gif

a zresztą - jutro sobie to znowu pooglądam, tak z ciekawości czy coś sie zmieniło, bo czeka mnie trasa do stolycy - zobaczę najpierw jak to jest na trasie a potem po mieście jak trochę powiedzmy "pojeżdżę" po rozkopanej Warszawie zeby.GIF

Pozdrówka!!!

Napisano
  • Autor

> Przerabiałeś problem, ale z tego co pisałeś to nie przerobiłeś.

> Jak sie grzeją to napewno jest coś nie tak, a nie wina częstego

> hamowania.A tarcze sprawdzałeś czy nie mają garbów i rantów?Przy

> nowych, grubszych klockach będą sie grzały i piszczały jak jest

> tarcz zjechana.

Witam

O ile dobrze zrozumiałem to pozostała jeszcze wymiana tarcz confused.gifno niestety chyba trzeba bedzie sie do tego dołożyć co by sprawe zamknąć przed zimą,fakt troche rantu jest.

Wielkie dzieki za wszystkie porady bow.gifi tak przy okazji o jakie tarcze pytać przy zakupie??

Pozdro wszystkim banana-wave.gif

Napisano

rozumiem że zmieniałeś same klocki...

czy stare i nowe klocki to ten sam model i firma??

czy szerokość okładzin ciernych jest taka sama??

Napisano

tak przy okazji o jakie tarcze

> pytać przy zakupie??

No raczej o tarcze hamulcowe do Uno yikes.gifniewiem.gif

Napisano
  • Autor

> rozumiem że zmieniałeś same klocki...

> czy stare i nowe klocki to ten sam model i firma??

> czy szerokość okładzin ciernych jest taka sama??

Tak wszystko jest tej samej firmy o ile dobrze pamietam to klocki firmy REMSA poprzednie też takie były i wszystko było OK a co najważniejsze to nie piszczały

Napisano

> ... o jakie tarcze

> pytać przy zakupie??

Hysek pisał, że od poloneza świetnie się nadają - są niedrogie, wymiary odpowiednie, łatwiej wchodzą i później w razie potrzeby schodzą ok.gif

Napisano

> Witam!!

> Zaczne może od początku a węc tak od jakiegoś czasu zaczeły sie

<ciach>

odkreć pompę hamulcową od serwa (bez odkręcania przewodów hydraulicznych) i sprawdź wystawania trzpienia z serwa .

Odpowiednia wartośc jest podana w ksiązce do uno wraz z rysunkiem jak to zmierzyć.

Wcześniej możesz sprawdzić jeszcz skok jałowy pedału , tzn chodzi mi o to czy cofa się pedał na wystarczającą odległość, zapewniającą całkowite cofniecie tłoczków w pompie.

Mimo że na rzeczy o których pisałem temperatura nie powinna mieć wiekszego wpływu to warto to sprawdzić zanim następne poł auta się wymieni.

a i jak rozumiem oba smary użyłeś we właśiwychh miejscach?

pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.