Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak podłączyć światła mk1

Featured Replies

Napisano

panowie mam coś takiego wiem ze dla niektórych to bajecznie proste ale w tej plataninie kabli zanim coś znajdę to mój punciak zardzewieje i umrze a tego nie chcemy , prawda ? no więc proszę o pomoc kupiłem automat do świateł podłaczyłem plus i minus z kluczyka i dalej staneło gdzie szukać jaki kolor kabli ?

przesyłam fotki W ZAŁACZNIKU

post-96833-14352486570682_thumb.jpg

Napisano

z ciekawości zapytam do czego ten automat - tzn. co ma "zautomatyzować" skromny.gif

Napisano
  • Autor

właczanie świateł drogowych po ok 10 sekundach bo nie trzeba za każdym razem przekręcac i pamietac o światłach, i raczej przełacznik tez oddychnie troche smile.gif

Napisano

Masz FIATa, po Ci to - po prostu nie wyłączaj świateł, po wyłączeniu zapłonu same zgasną a po włączeniu się zaświecą (na czas kręcenia rozrusznikiem są rozłączane).

Napisano

bez urazy, ale dość dawno temu włączyłem światła i przełącznik już został w tym położeniu, a całą robotę odwala stacyjka, która i tak wyłączy światła po zgaszeniu silnika

Napisano
  • Autor

oj, wy panowie to zaraz alternatywy a ja to dostałem w prezencie i

musze jakoś to podłaczyć frown.gif

Napisano

> oj, wy panowie to zaraz alternatywy a ja to dostałem w prezencie i

> musze jakoś to podłaczyć

Bez urazy ale lepiej to zamontować w WC jak podniesiesz klapę to np po jakimś czasie spuści sie sama woda............dla zapominalskich biglaugh.gif

ps szukam w schemacie i nie mam dobrego aby Ci to przerysować sick.gif

Napisano
  • Autor

Wystarczy napisać opowiedzieć , a z ta stacyjką to nie zawsze prawda bo np: mam radio podpięte do stacyjki i jak zapomnę wyłaczyć światła po zgaszeniu auta w przełaczniku to potem moge a z reguły zawsze zapominam wyłaczyć, jak radio chodzi na zgaszonym silniku na postoju. No a światła się palą i palą.... i palą i akumulator pada i pada... , a tego niewidać w słoneczny dzień , ot i wytłumaczenie

Napisano

> Wystarczy napisać opowiedzieć , a z ta stacyjką to nie zawsze prawda

> bo np: mam radio podpięte do stacyjki i jak zapomnę wyłaczyć

> światła po zgaszeniu auta w przełaczniku to potem moge a z

> reguły zawsze zapominam wyłaczyć, jak radio chodzi na zgaszonym

> silniku na postoju. No a światła się palą i palą.... i palą i

> akumulator pada i pada... , a tego niewidać w słoneczny dzień

> , ot i wytłumaczenie

Dziwne jak masz stacyjkę wyłączoną to Ci się światła palą hmm.gif

Toż to nie fiat wink.gif

Napisano
  • Autor

małe wytłumnaczenie dla wolniej myślacych bez obrazy:

radio podłaczone do stacyjki :czyli gra dopiero po przekręceniu kluczyka , czasem gdy zapomni się wyłaczyć wyłacznik świateł po zgaszeniu silnika to potem przy następnym razie np: gdy chce posłuchać samego radia bez uruchamiania motorka to włacznik zapomniany i właczony pali światła, a tak jest to małe pik które przypomina o zapalonych światłach, które świaca sie bez potrzeby przy słuchaniu radia gdy zapomnimy wyłaczyć czy jak kto woli zgasić, wyłączyć lub przekręcić włacznik, po dawno przebytej jeżdzie, poniał?

Napisano
  • Autor

> czy zatem nie prościej przepiąć radio ?

może i prościej ale widziałęm to u gościa i mi sie to podoba , dobra niebędziemy się rozwodzić co lepsze szukam prostej pomocy , wie ktoś które kabelki podpiąć lub przepiąć od włacznika bo to musi być przed włacznikiem

Napisano

> może i prościej ale widziałęm to u gościa i mi sie to podoba , dobra

> niebędziemy się rozwodzić co lepsze szukam prostej pomocy , wie

> ktoś które kabelki podpiąć lub przepiąć od włacznika bo to musi

> być przed włacznikiem

Ten automatyczny włącznik podpina się za włącznikiem świateł i on włącza świtała przy włączniku świateł ustawionym w pozycji 0. Przewód czerwony podpinasz pod + akumulatora, najlepiej przez bezpiecznik 10-15A (na schemacie masz zaznaczone, żeby go podpiąć pod + przed włącznikiem świateł), biały (przezroczysty) pod + za stacyjką, jeden czarny pod światła mijania, drugi czarny pod światła postojowe, no i masę (na schemaćie nie ma koloru)

P.S.

Ja tam mogę sobie posłuchać radia przy wyłączonym zapłonie, a na wypadek jakbym go zostawił to samo po godzinie się wyłączy, oczywiście samo się włącza przy włączaniu zapłonu i wyłącza przy wyłączaniu zapłonu wink.gif a to tylko stary kaseciak Grundig'a.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.