Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nie dokręcona głowica po wymianie UPG?

Featured Replies

Napisano

Witam,

nie dawno miałem wymienianą uszczelkę pod głowicą. "Majster" stwierdził, że nie ma konieczności po jakimś czasie dokręcania głowicy. Teraz okazuje się, że nie mam prawidłowej kompresji na jednym cylindrze, więc zatem bardzo nierówna praca silnika i większe spalanie gazu. Pojawiły się również ewidentne wycieki oleju. Czy to mogą być następstwa nie dokręconej głowicy po wymianie UPG?

Napisano

> Witam,

> nie dawno miałem wymienianą uszczelkę pod głowicą. "Majster"

> stwierdził, że nie ma konieczności po jakimś czasie dokręcania

> głowicy. Teraz okazuje się, że nie mam prawidłowej kompresji na

> jednym cylindrze, więc zatem bardzo nierówna praca silnika i

> większe spalanie gazu. Pojawiły się również ewidentne wycieki

> oleju. Czy to mogą być następstwa nie dokręconej głowicy po

> wymianie UPG?

Jezeli nie dokrecil mechanik w odpowiedniej kolejnosci srub, to całkiem mozliwe smile.gif

Napisano

Mojemu ojcu w dieslu wymieniali UPG w ASO i troszke sie pomylili i wsadzili grubsza uszczelke. Mielismy ich sadzic ale jakos ojciec odpuscil. Pytalismy znajomego rzeczoznawce to powiedzila ze sprawa wygrana alle nie o tym chcialem. Powiedial takze ze mozna po przejechaniu 1000 km dokrecic glowice o pol obrotu i powinno byc lepiej. Skoro On tak powiedzial to mysle ze mozesz tez sprobowac-tylko w odpowiedniej kolejnosci.

Napisano
  • Autor

Powiedial takze ze mozna

> po przejechaniu 1000 km dokrecic glowice o pol obrotu i powinno

> byc lepiej.

Rzecz w tym, że jedni mechanicy mówią, że jest to zasadą, inni, że można. ale nie jest to konieczne.

Napisano

> Witam,

> nie dawno miałem wymienianą uszczelkę pod głowicą. "Majster"

> stwierdził, że nie ma konieczności po jakimś czasie dokręcania

> głowicy. Teraz okazuje się, że nie mam prawidłowej kompresji na

> jednym cylindrze, więc zatem bardzo nierówna praca silnika i

> większe spalanie gazu. Pojawiły się również ewidentne wycieki

> oleju. Czy to mogą być następstwa nie dokręconej głowicy po

> wymianie UPG?

Ja po wymianie UPG dokreciłem głowice i śruby poszły o jakies połowe a moze cały obrót, zabieg dokrecenia dokonałem po przejechaniu ok 600 km

pozdro 20.GIF

Napisano

no ok ale przeciez sa odpowiednie momenty dokrecania srub... powinno sie dokrecac kluczem dynamometrycznym w odpowiedniej kolejnosci a nie na tzw "pale"... hmm.gif

Napisano

> no ok ale przeciez sa odpowiednie momenty dokrecania srub... powinno

> sie dokrecac kluczem dynamometrycznym w odpowiedniej kolejnosci

> a nie na tzw "pale"...

Za pierwszym razem mechanik dokrecał kluczem dynamometrycznym w odpowiedniej kolejnosci i po 600km tez dokrecał kluczem dynamometrycznym i sruby poszły prawie o 1 obrót, zakazdym razem patrzałem mu na rece, bodajze dokrecał zawsze do 10kNm

pozdro 20.GIF

Napisano

A ja Ci powiem jeszcze inną nowość. Po wymianie UPG mechanior powiedział mojemu koledze, że powienien teraz jeździć przez ponad 1tkm tylko na benzynie. Później przyjechał do niego na dokręcanie śrub i dopiero wtedy będzie mógł jeździć na LPG.

Hmm, nie wiem ile w tym jest prawdy ale kolo jest solidnym mechanikiem więc wiesz.

Napisano

> jeśli dałeś nowe śruby to ponoć się ich nie dociąga.

Sruby zostały stare

Pozdro 20.GIF

Napisano
  • Autor

> jeśli dałeś nowe śruby to ponoć się ich nie dociąga.

U mnie zostały wykorzystane stare. Przejechałem po wymianie uszczelki ok 3000 km. Pytanie teraz, jeśli pojadę na dociągnięcie śrub, to czy opisane wyżej nieprawidłowości ustąpią?(oczywiście jeżeli mają coś wspólnego z tym nie dokręceniem śrub).

Napisano

Czu ustapia dolegliwosci? Raczej nikt nie odpowie bo nie wiadomo czy nie puszcza gdzies na zaworach albo pierscionek nie pekl. Powiem tyle ze warto sprobowac dociagnac i napewno nie zaszkodzi. Wiec do dziela.

Napisano

Dokręcenie głowicy zgodnie z technologią producenta samochodu nie wymaga ponownego dokręcania śrub.

Ciekawe czy mechanior sprawdził płaskość powierzchni głowicy po jej odkręceniu (ewentualne planowanie) i czy we właściwej kolejności dokręcał śruby oraz zgodnie z zaleceniami producenta (właściwy moment i ewentualne dokręcenie kątowe).

We współczesnych samochodach śruby głowicy traktowane są jako jednorazówki i nie powinny być wykorzystywane ponownie.

Ja na Twoim miejscu reklamowałbym wykonaną usługę i niech się martwi mechanior co z tym teraz zrobić w końcu wziął za coś pieinądze.

Napisano

10kNm ukręciło by wał od TIRa, więc raczej nie tyle.

Jeśli są nowe śruby (a powinny być) to nie dokręca się ich później.

Jeśli są stare to dokręcać można do urwania, a i tak nie będzie takiego nacisku jaki być powinien.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.