Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

praca silnika diesel

Featured Replies

Napisano

ostatnio wymienilem uszczelke pod glowica i zawory i teraz moja praca silnika jest bardzo podobna do tej tutaj youtube imam pytanie czy to jest normalna praca z jaka pracuje diesel i czy powinien tak kopcic hmm.gifjak to jest pokazane na filmiku?przed wymiana chodzil inaczej i nie kopcil tak.dodam jeszcze ze posiadam silnik bez turbiny oplowski. jesli jest cos nie tak to prosze o opinie.

Napisano

Ktoś u mnie w rodzinie zajmuje sie regeneracją pomp wtryskowych diesla wszystkich typów i z tego co wiem silnik nie powinien kopcić kiedy sie go gazuje, co innego kiedy pracuje pod obciążeniem, ale na postoju nigdy...

Napisano

> ostatnio wymienilem uszczelke pod glowica i zawory i teraz moja praca

> silnika jest bardzo podobna do tej tutaj youtube imam pytanie

> czy to jest normalna praca z jaka pracuje diesel i czy powinien

> tak kopcic jak to jest pokazane na filmiku?przed wymiana

> chodzil inaczej i nie kopcil tak.dodam jeszcze ze posiadam

> silnik bez turbiny oplowski. jesli jest cos nie tak to prosze o

> opinie.

Zawsze jak dymi kolorowo to jest coś nie tak. W tym przypadku z tego co widzę dymi na czarno czyli paliwka nie spala do końca. Gdzieś była fajna stronka z opisem kolorów spalin confused.gif

Napisano

Panowie z całym szacunkiem, ale chyba nie będziecie diagnozować przyczyny kopcenia diesla po kolorze spalin??? Pierwsze co robi mój brat kiedy przyjedzie do niego klient z dieslem to sprawdza ciśnienie na końcówkach wtryskiwacza... Jeśli wtryskiwacz nie rozpyla jak powinien (czyli 'leje') lub ciśnienie jest za małe wina stoi po stronie wtryskiwaczy... Zakłada sie wtedy nowe i sprawdza czy dymienie na czarno ustało, jeśli tak to looz, ale jeśli nie na stół probierczy idzie pompa i tam sprawdza się dawkę podawanego paliwa... O ile wymiana samych wtryskiwaczy nie jest kosztowna to naprawa lub regeneracja pompy wtryskowej to już spory wydatek, najczęściej 4-ero cyfrowy... Nie chciałbym sie tutaj wymądrzać, po prostu spędziłem wiele wolnego czasu w warsztacie u brata i słyszałem od niego to i owo o dieslach i wiem, że w rejonie łódzkim jest bardzo dobry w tym co robi...

Napisano

> Panowie z całym szacunkiem, ale chyba nie będziecie diagnozować

> przyczyny kopcenia diesla po kolorze spalin???

a dlaczego nie?

przeciez wiemy, że auto przed wymianą upg chodziło dobrze i nie kopciło, to teraz tylko musimy dojść, co spiepszył mechanior, wymieniając upg (bo chyba pompy nie zepsuł bo i nie miał jak)

ja obstawiam źle założony rozrząd

albo (jeśli wtryski były wymontowywane i sprawdzane) to źle ustawione na nich ciśnienie początku wtrysku

ps1

narazie obstawiam w ciemno, bo filmiku nie widziałem (piszę z takiego kompa, na którym praktycznie nic już nie działa smirk.gif) jutro lookne filmik

ps2

i nie opowiadaj tu na forum bajek, bo po kolorze dymu zawsze stawia się wstępną diagnozę, dopiero potem można brać się za rozbieranie pompy, wtrysku itp.

Pomyśl sobie sam. Przyjeżdża do twojego brata auto i ktoś mówi ze mu dymi na niebiesko. to brat już chyba wie, ze prawdopodobna przyczyna nie tkwi w układzie wtryskowym, tylko w paleniu oleju przez silnik i w takiej sytuacji nic się w pompie nie grzebie, tylko wymienia pierścienie i ewentualnie inne bebechy silnika.

Napisano

> Pomyśl sobie sam. Przyjeżdża do twojego brata auto i ktoś mówi ze mu

> dymi na niebiesko. to brat już chyba wie, ze prawdopodobna

> przyczyna nie tkwi w układzie wtryskowym, tylko w paleniu oleju

> przez silnik i w takiej sytuacji nic się w pompie nie grzebie,

> tylko wymienia pierścienie i ewentualnie inne bebechy silnika.

Brat specjalizuje sie tylko i wyłącznie w układach wtryskowych dieseli. Nic innego z mechaniki nie robi... W mojej wypowiedzi chodziło mi o przyczyny związane z układem wtryskowym dla jasności... Widzisz, tak samo jak mój brat nie ingeruje w silnik, tak samo mechanik ogólny nie ustawi prawidłowo wtryskiwaczy:) Myślę, że jeśli dłubał przy nich to właśnie tam tkwi przyczyna... Yyyyyy.. dymek na filmiku jest czarny, gdyby to coś koledze pomogło...

Napisano

> ja obstawiam źle założony rozrząd

Jeśli sie nie mylę to w golfi I 1.6D wystarczyło przestawić rozrząd o jeden ząbek na pasku w tył, by silnik kopcił pomimo tego, że pracował równo i ciszej niż przy prawidłowym ustawieniu...

Napisano

Panowie panowie grinser006.gif, co wy tu za filmik omawiacie wink.gif, toż to moja podkrecona astra cool.gif, ma tak dymic, bo jest zwiekszona dawka na pompie i cisnienie turbo, dzieki temu tym oto kombiakiem mam ok10s do setki 893goodvibes.gif, tych filmikow tam jest wiecej, jakby ktos nie czytal, to przypomne slawny i zapomniany juz temat: http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=278050430&page=0&fpart=all&vc=1

radze poczytac, moze sie przydac takze przy naprawianiu czy ewentualnej regulacji diesla

Napisano

> Jeśli sie nie mylę to w golfi I 1.6D wystarczyło przestawić rozrząd o

> jeden ząbek na pasku w tył, by silnik kopcił pomimo tego, że

> pracował równo i ciszej niż przy prawidłowym ustawieniu...

jeden ząbek to bardzo dużo. jak się kiedys bawiłem u siebie w astrze rozrządem tak z ciekawości to po przestawieniu o 1 ząbek silnik nie chciał wcale chodzić.

w kazdym razie jak się przyspiesząło zapłon, to chodził głośno , odpalał od kopa i nie kopcił (jak się przesuneło za dużo, to ostro tracił na mocy)

a jak się opóźniało, to chodził coraz ciszej, ale żeby odpalił, potrzebował kilka obrotów wału i mimo to z początku chodził nierówno, tak pryyym pryyym pryym, lubił sobie przykopcić na czarno, ale sile dość miał

Napisano
  • Autor

> jeden ząbek to bardzo dużo. jak się kiedys bawiłem u siebie w astrze

> rozrządem tak z ciekawości to po przestawieniu o 1 ząbek silnik

> nie chciał wcale chodzić.

> w kazdym razie jak się przyspiesząło zapłon, to chodził głośno ,

> odpalał od kopa i nie kopcił (jak się przesuneło za dużo, to

> ostro tracił na mocy)

> a jak się opóźniało, to chodził coraz ciszej, ale żeby odpalił,

> potrzebował kilka obrotów wału i mimo to z początku chodził

> nierówno, tak pryyym pryyym pryym, lubił sobie przykopcić na

> czarno, ale sile dość miał

mechanior powiedzial ze jest troche przestawiony na pompie i ze moze go przestawic tak zeby pracowal ciszej ale bedzie wtedy slabszy. juz nie wiem co mam myslec z tym kopceniem samochod odpala z kopa chodzi rowno ladnie jezdzi jest jakby troche mocniejszy tylko na wysokich obrotach tak jakby troche przerywal (cos jakby odciecie zaplonu w benzynie)nie wiem czy dac go zeby przestawil na pompie tak jak bylo czy zostawic tak jak jest?

Napisano

> ale na postoju nigdy...

Ja tam uwazam ze kazdy diesel na postoju jak mu sie sensownie depnie to pusci bąka dymu

Kiedys ojciec sie smial ze moj woz kopci jak mu sie depnie ...podstawilem kawalek kartonu pod wydech jego samochodu(wtedy byla 2 letni 1.5DCi) i kazalem podniesc obroty do 4k ... zdziwil sie jak zobaczyl rezultat zakrecony.gif

Zreszta diesle maja to do siebie ze jak im sie depnie to bucha puszcza .... no ale oczywiscie bez przesady ... Kiedys widzialem starą Jette i miala az czarne swiatla i caly bagaznik od spalin rotfl.gif

czolem

Oberon

Napisano

> mechanior powiedzial ze jest troche przestawiony na pompie i ze moze

> go przestawic tak zeby pracowal ciszej ale bedzie wtedy slabszy.

Wróć do ustawień fabrycznych, wiadomo, ze stare auto nie będzie miało tej samej mocy jak nowe...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.