Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Xenony H.I.D

Featured Replies

Napisano

jak w tytule, pojawiły sie ostatnio oferty swiateł ksenonowych do każdego auta. Jest to zasakakujace co piszą, ze bez ingerencji w budowe lamby tj odbłyśnika itd mozna założyć źródła swiatła pochodzenia ksenonowego H.I.D w cenie juz od 400 PLN. jest to zasakakujace aby w tej cenie juz to było. Czy ma jakis forumowicz doswiadczenia z tą technlogią? jak to sprawuje sie Puntach MK2 i MK2FL wytrzeszczach??? Jak jest z reflektorami soczewkowymi???? Czy w ogóle gra warta jest przysłowiowej swieczki, czy też zdjecia i zachwyt sprzedawców jest efektem gry marketingowej tylko.

Zaskakuje mnie aby koszt czegos takiego był na poziomie 400 PLN a firmowych swiateł podczas zakupu auta to dopłata min. 1200-1500 PLN

proszę o kilka słów w tym temacie tej technlogi sa podobno same plusy, nienagrzewa sie niewypala luster, mniej prądu bo tylko 35W zamiast 55W..

pozdrawiam

Napisano

Temat wałkowany x-razy pad.gif

Owszem można, cenę 400 zł włóż między bajki. Wydatek przynajmniej 2x droższy

do tego wypadałoby chociaż założyć spryskiwacze.

O sprawy legalności tego w Wolsce, już nie będę pisał no.gif

Napisano
  • Autor

>Hm, no piszę powaznie mozna spotkać i za 360 a na dowód ze sa po 450 oto: http://www.allegro.pl/item228974234_xenon_h1_h3_h4_h7_h11_hb3_9006_d2s_itd_szok_xenony.html

http://www.allegro.pl/item228979895_xenon_hid_h1_h3_h7_h11_promocja_fv_xenony.html

a tu jest info o spęłnieniu i posiadaniu homologacji europejskiej: http://www.allegro.pl/item229521078_xenony_h1_h4_h7_8000_k_xenon_montaz_wroclaw.html

zdaję sobie sprawę, ze cena jest zaskakujaca, ale gwoli zapytania poruszyłem ten temat, gdyż jestem swiezakiem, nieznam wszytkich tematów poruszanych tu przed kwartałem rokiem czasu. A na pewno w tym czasie trochę zmieniło sie w kwestii ofert na rynku, cen...

Napisano

> proszę o kilka słów w tym temacie tej technlogi sa podobno same

> plusy,

Z tego co pamietam to na kaciku stycznosc z ksenonami w PII mial kol. Felix_Wolomin i kol. CINEK. Jak cos to ślij do nich priva, nie pamietam czy ktos sie jeszcze w to bawil, bo te "zabawki" sa drogie zlosnik.gif i mozna miec przez nie nieprzyjemny kontakt z panami policial.gifbusted.gif

Chociaz moim zdaniem w PII przez to ze ma soczewki, dorabiane ksenony nie rzucaja sie tak w oczy i wiekszosc zwyklych policial.gif zapewne na widok ksenonow w PII pomyslaloby ze tak ma byc. zlosnik.gif

Napisano

Wiesz... dopłata za alarm w salonie to też ponad 1200PLN a można kupić na Allegro za 300PLN, takie prawa salonów.

Niemniej w Polsce do ksenonów musi być układ automatycznego poziomowania reflektorów i spryskiwacze.

Napisano

Ja nie twierdzę że takich kitów za 3-4 stówy nie kupisz. Ale to szajs sick.gif

Porządny zestaw na porządnej przetwornicy to wydatek rzędu 2x.

Bajka z homologacją europejską to bzdura. Pojazd w którym nie było

FABRYCZNEGO montażu ksenonów, zgodnie z przepisami, nie może ich

mieć i kropka. Poczytaj Rozporządzenie w sprawie warunków technicznych

pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia. Tam jest czarno na białym.

Ale jeśli już tak lecisz na te zenony , to spryskiwacze reflektorów,

to imho MINIMUM, co musi być dodatkowo zainstalowane.

Napisano

> poruszyłem ten temat, gdyż jestem swiezakiem, nieznam wszytkich

> tematów poruszanych tu przed kwartałem rokiem czasu. A na pewno

> w tym czasie trochę zmieniło sie w kwestii ofert na rynku,

> cen...

W sprawie cen montażu etc wyślij priv'a do kol. CINEK_

Napisano
Ja mialem i sprawowalo sie to wysmienicie. Ustawilem lapki na przegladzie ok.gif
Napisano

> Ja nie twierdzę że takich kitów za 3-4 stówy nie kupisz. Ale to szajs

> Porządny zestaw na porządnej przetwornicy to wydatek rzędu 2x.

> Bajka z homologacją europejską to bzdura. Pojazd w którym nie było

> FABRYCZNEGO montażu ksenonów, zgodnie z przepisami, nie może ich

> mieć i kropka. Poczytaj Rozporządzenie w sprawie warunków

> technicznych

> pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia. Tam jest czarno

> na białym.

> Ale jeśli już tak lecisz na te zenony , to spryskiwacze reflektorów,

> to imho MINIMUM, co musi być dodatkowo zainstalowane.

Ja za swój zestaw zapłaciłem coś około 550zł i jeśli chodzi o jakość wykonania to niczym nie ustępuje zestawowi Hella, który ma zamontowany mój znajomy i płacił za niego z montażem około 1300zł.

Jeśli chodzi o jakieś dodatkowe koszty to ich nie ma, no chyba że ktoś jedzie gdzieś żeby mu ten zestaw założyli.

Znam osobę która ma xeny zamontowane w P2 i nigdy nie miał żadnych problemów ani z policją, ani na przeglądzie.

A tak z ciekawości - bo zawsze się zastanawiałem - dlaczego te spryskiwacze są tak bardzo potrzebne przy ksenonie??? smile.gif

Napisano

> Znam osobę która ma xeny zamontowane w P2 i nigdy nie miał żadnych

> problemów ani z policją, ani na przeglądzie.

Adamo, ale to jest taka loteria, jak z przyciemnionymi przednimi bocznymi szybami.

Ja tez jeżdżę, a jeżdżę sporo i na razie raz miałem problem i miękki dowód mnie uratował.

Przegląd też przeszedłem.... Ponadto zwróć uwagę, że ostatnio coraz częściej są

brane pod lupę pojazdy "ztjuningowane" i może być problem. CINEK ztcw też do tej pory problemów nie miał.

> A tak z ciekawości - bo zawsze się zastanawiałem - dlaczego te

> spryskiwacze są tak bardzo potrzebne przy ksenonie???

Przy lampach z P2, gdzie mamy do czynienia z gładką powierzchnią,

syf na reflektorze powoduje rozszczepienie światła, co o ile w przypadku zwykłych

lamp nie ma aż tak wielkiego znaczenia, o tyle w przypadku ksenonów potrafi fest oślepiać.

Przecież ot tak sobie tych sprysków nie wymyślili.

Napisano
  • Autor

>.. tak, tu sie zgodze bez dwóch zdań, krople wody, zabrudzenia moga dziąłać jak soczewki i różnie w sposób niezplanowany rzszczepiać śtrumień swiatła.

ja nie upieram sie nie nagrzałem sie na te swiatła, ale dziś w rozmowie z znajomym potwierdził po cześci przedmówce, że coż z tego ze zarówki moga mieć homologację jeśli lustra nie mają:), żaówki moga być do kombajnu górniczego do pracy pod ziemią i nie mają nic w spolnego z pojazdami w ruchu drogowym.

Tak poruszyłem ten temat gdyż zainteresowało mnie bo aby az taki spadek był cen?? poczekamy moze jeszcze 6 mies to normalne, lepszej ajkości moze bedą za 500-600 PLN. swiat idzie do rpzodu,

pozdro dla wszystkich za rzeczową dyskusję

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.