Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pierwszy raz kupuję używany samochód

Featured Replies

Napisano

Witam

..tak jak w temacie. Do tej pory albo przejmowałem po kimś albo kupowałem nówkę. W gę wchodzą dwa samochody Opel Astra II i Ford Focus obydwa kombi, silniki 1.4 lub 1.6 z gazem (25tys zł)Podpowiedzcie co zrobić, żeby nie dać się naciąć. Myślałem, żeby kupić w komisie, ale jak poszedłem do jednego drugiego i mi powiedzieli, że biorą te samochody tak jak leci bez sprawdzania, to prawie tak jak na giełdzie. Zero pewności, nie tego oczekuję.

Co należy sprawdzić i gdzie. Myślałem, żeby podjechać na zwykły przegląd taki jak rejestracyjny to od razu wbiją i będzie zgłowa na rok. Samochody po 100-150tys km, nie wierzę, żeby po takim czasie nic z zawieszenia się nie zużyło. Mam 2tygodnie, żeby kupić samochód i pojechać nim do Norwegii na wycieczkę, więc prawdopodobnie będę chciał zamontować też gaz. Czy jeśli zamontuję gaz przed przerejestrowaniem i póżniej zaniosę dokumenty do WK razem z innymi to będzie ok? Nie dam rady wcześniej zarejestrować a póżniej montować gaz, a chciałbym to zrobić od razu bo dobre te kilka tys km wcześniej. Z góry dzięki za pomoc.

Napisano

Przeglądy to najlepszy pomysł z możliwych....bardzo dokładny.

Bardzo bardzo.

Nie wiem czy z nową instalacją gazową nie musisz przypadkiem zrobić nowego przeglądu. hmm.gif i z karteczką z SD iść do WK.

Napisano

Myślałem,

> żeby kupić w komisie, ale jak poszedłem do jednego drugiego i mi

> powiedzieli, że biorą te samochody tak jak leci bez sprawdzania,

> to prawie tak jak na giełdzie. Zero pewności, nie tego oczekuję.

A byłeś w komisach Autosalonów ,tam mają auta z rozliczeń i dają gwarancję.

Napisano

A czemu sie uparles na gaz ??

silniki Zetec Forda z tego co wiem sa dość delikatne do gazu ...

a turbo diesla nie lepiej ? cool.gif

Napisano

ja bym pprzede wszystkim nie kupil auta z komisu ani z gieldy, po tym co widzialem w obu przypadkach stwierdzam ze sa tam same szroty (gielda) lub podpicowane szroty/auta w srednim stanie (komisy)! naturalnie nie mowie ze nie ma wyjatkow! Ja osobiscie wolalbym kupic auto z ogloszenia, bo jesli ktos ma sensowne auto to nie jedzie na gielde, bo i po co - sprzeda sie b. szybko!

idac dalej - szczerze Ci zycze zebys kupil auto w 2 tygodnie, ale jesli nie bedziesz mial ogromnego szczescia to nic nie znajdziesz w takim czasie, bo niestety wiekszosc aut w ogloszeniu wydaje sie idealnych a potem na miejscu wychodzi co i jak!

jesli masz juz tak malo czasu to chyba bym sie rozgladal za samymi krajowymi autami, nic co bylo sprowadzane, bo z moich doswiadczen wynika, ze jednak wiecej aut jest w lepszym stanie (czytaj: nie byly przystankiem, spawane z dwoch)!

Kup gazete z ogloszeniami, lokkaj na allegro/otomoto (sam tak sprzedalem w pol dnia auto)!

edit - autem pojechalbym do ASO do sprawdzenia

Napisano

> Nie wiem czy z nową instalacją gazową nie musisz przypadkiem zrobić

> nowego przeglądu. i z karteczką z SD iść do WK.

NIe, do WK idziesz z papierami od monterów, a I przegląd robisz z najbliższym rejestracyjnym.

P.S. Focusy chyba mogą mieć problemy z lpg (gniazda zaw.). DO gazu polecałbym astrę II - mozna gazować nawet II gen. (choć ja polecam sekwencję).

Pozdr. P.

Napisano
  • Autor

> Przeglądy to najlepszy pomysł z możliwych....bardzo dokładny.

tylko jest pytanie jaki przegląd

bo przegląd taki jak rejestracyjny: hamulce, szarpaki, spalanie itp. bez pieczątki kosztuje 60zł

z pieczątką 100zł

w ASO oferują coś takiego jak "przegląd stanu samochodu" bez wbicia pieczątki, za 300zł - nie wiem co oni tam badają

można badać sprężanie, można badać geometrię, lakier - to nie jest obejmowane podstawowym przeglądem.

Uważam, że nie po to się kupuje używany, żeby był bezstłuczkowy, tylko, żeby był tani, ale dobrze jakby był sprawdzony i nie okazało się, że po 2tys km ściąga na bok i tnie opony..

Jak znam moje szczęście z mechanikami to głowa staje.

Jeden mechanik mówi "swożnie do wymiany" a drugi powie "przecież tam nie ma swożni tylko tuleje"...dlatego staram się kupować nowe, ale tym razem liczy się czas.

Dlatego proszę o bardzo dokładne podowiedzi, konkrety. Jaki przegląd i gdzie.

Napisano

> szczerze Ci zycze zebys kupil auto w 2 tygodnie, ale

> jesli nie bedziesz mial ogromnego szczescia to nic nie

> znajdziesz w takim czasie,

Przy normalnym podejściu takie podejscie to złe podejscie

na zakup uzuwanego dobrego samochodu trzeba miec duzo czasu i podchodzic do tego ze spokojem-najwazniejsze , nie spieszyc sie. crazy.gif

Napisano

> Przy normalnym podejściu takie podejscie to złe podejscie

> na zakup uzuwanego dobrego samochodu trzeba miec duzo czasu i

> podchodzic do tego ze spokojem-najwazniejsze , nie spieszyc sie.

dokladnie to chcialem powiedziec biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

1.8diesel forda jak najbardziej, jak będzie jakiś zadbany to tak

1.7opla raczej też, ale istnieje taka niepisana zależność, że jeśli diesel to przebieg 170tys km. a benzyna to 120tys km w tej samej cenie. Nie wykluczam. Wcześniej miałem (żona) lanosa na gaz i zdawało to egzamin.

Napisano
  • Autor

>trzeba miec duzo czasu i

> podchodzic do tego ze spokojem-najwazniejsze , nie spieszyc sie.

tak tylko nawet jeśli miałbym dużo czasu to od strony mechanicznej i technicznej mogą stać obok siebie jeden "pechowy" i jeden nie do zdarcia ...ale nic z tego nie wynika. Można przejechać się i wyczuć, tylko, czy o to chodzi? Bo może chodzi? Na coś trzeba zwrazać uwagę. Jeden to słucha czy silnik równo pracuje, drugi patrzy na spód, trzeci na .......itp. A wy jak oceniacie stan auta?

Napisano

> 1.8diesel forda jak najbardziej, jak będzie jakiś zadbany to tak

> 1.7opla raczej też, ale istnieje taka niepisana zależność, że jeśli

> diesel to przebieg 170tys km. a benzyna to 120tys km w tej samej

> cenie. Nie wykluczam. Wcześniej miałem (żona) lanosa na gaz i

> zdawało to egzamin.

jesli chodzi o te silniki to zauwaz

ze zarowno astra jak i focus we wszystkich praktycznie firmach gdzie jezdza nimi przedstawiciele maja na klapie Focus-1,8 TDCI lub TDDI, a ASTRA- 1,7 DTI

wiec te silniki musza byc wytrzymale

co do forda nie moge powiedziec

ale astra ze slyszenia wiem ze to wytrzymale silniki.

P.S. spróbuję ci coś znaleźć

napisz konkretnie jaki rocznik, wyposażenie, kolor, moc i tp.

Napisano

. A wy jak oceniacie stan

> auta?

Przede wszystkim jade nim na podnosnik do zaufanego mechanika ktory oglada go z kazdej strony

i jade na sciezke do stacji kontroli pojazdow

a najlepiej jeszcze na sprawdzenie laserowo czy auto jest proste i trzyma parametry fabryczne.

ale na to wszystko trza czasu.

na szybko ale drożej jest kupic samochod z gwarancja i rekojma od duzego salonu

jesli chodzi o forda to przy kazdym wiekszym salonie jest wieeelki komis gdzie mozesz przebierac jak w ulegalkach

opel zapewne rowniez

we wroclawiu jest z tego co pamietam jakis wielki salon forda

a z reszta to duze miasto wiec salonow jest kilka

Napisano
  • Autor

> jesli chodzi o te silniki to zauwaz

> ze zarowno astra jak i focus we wszystkich praktycznie firmach gdzie

> jezdza nimi przedstawiciele maja na klapie Focus-1,8 TDCI lub

> TDDI, a ASTRA- 1,7 DTI

> wiec te silniki musza byc wytrzymale

> co do forda nie moge powiedziec

> ale astra ze slyszenia wiem ze to wytrzymale silniki.

> P.S. spróbuję ci coś znaleźć

> napisz konkretnie jaki rocznik, wyposażenie, kolor, moc i tp.

Roczniki 98-02 obowiązkowo kombi, silniki 1.4/1.6 ew. 1.7DTI i 1.8TDci do 25kpln przebieg <150 Mm

Dzięki za chęci i pomoc w szukaniu, tylko, że nie chodzi o szukanie tylko o sprawdzanie. Już mam narazie upatrzone kilka sztuk.

Co należy zmienić po kupnie, poza olejem i filtrami. Paski jakieś?

Wybaczcie ale ja jestem laikiem od 10lat mam jakiś samochód służbowy i tym się zajmuje kto inny. Ja tylko wsiadam i jadę. Prywatnie to tylko żona jeżdziła nówkami z salonu.

Ja długo (chyba) nim nie będę jeżdził, ale chciałbym, żeby będąc 4tys km od domu mi nie nawalił.

Napisano

> tak tylko nawet jeśli miałbym dużo czasu to od strony mechanicznej i

> technicznej mogą stać obok siebie jeden "pechowy" i jeden nie do

> zdarcia ...ale nic z tego nie wynika. Można przejechać się i

> wyczuć, tylko, czy o to chodzi? Bo może chodzi? Na coś trzeba

> zwrazać uwagę. Jeden to słucha czy silnik równo pracuje, drugi

> patrzy na spód, trzeci na .......itp. A wy jak oceniacie stan

> auta?

Praca silnika, zawieszenie, i czy nie jest robiony z czterech ćwiartek.

Jeśli ma pełną książkę serwisową, a Servis potwierdzi historią autka to już się sytuacja trochę wyjaśnia i autko przestaje być tajemnicą. (zakładając)

Przejechać się musisz....tak czy tak.

Najlepiej z jakimś mechanikiem lub kimś kto sprowadza lub handluje samochodami(oczywiście dobry znajomy który wie jak ukryc przebieg i ewentualne naprawy blacharsko-lakiernicze.

Reszta to wygląd i to czy Ci pasuje.

Napisano

Najlepiej wymienić , wszystkie płyny bo nie wiadomo kiedy były wymieniane, A przynajmniej płyn chłodzący., pasek rozrządu zawsze wymieniałem jak kupowałem używane.

Napisano

> Ja długo (chyba) nim nie będę jeżdził, ale chciałbym, żeby będąc 4tys km od domu mi nie nawalił.

A nie lepiej wypożyczyć lub poiżyczyć coś w takim przypadku?? niewiem.gif

Napisano

> Mam 2tygodnie, żeby

> kupić samochód i pojechać nim do Norwegii na wycieczkę (...)

Swoją drogą, to odważny jesteś... blush.gif

Napisano

Raz focus do gazu to nie za bardzo bym polecał dwa 1.4 w kombi to nie jest najlepszy pomysł.

spalanie bedzie bardzo podobne do 1,6 a róznica jest 25 KM

Napisano

jesli dlugo nie bedziesz jezdzil to po co montujesz gaz ... ?

Napisano

> jesli chodzi o te silniki to zauwaz

> ze zarowno astra jak i focus we wszystkich praktycznie firmach gdzie

> jezdza nimi przedstawiciele maja na klapie Focus-1,8 TDCI lub

> TDDI, a ASTRA- 1,7 DTI

> wiec te silniki musza byc wytrzymale

> co do forda nie moge powiedziec

> ale astra ze slyszenia wiem ze to wytrzymale silniki.

U mnie jezdzily oby dwa modele tylko jest jedno ale... Wcale nie musza byc wytrzymale... Bo zmieniaja je co 120tys km. Srednio co rok dostajemy nowe grinser006.gif

Jednak oplaca sie kupic taki samochod bo:

- to nie samochod po przedstawicielu handlowym - zazwyczaj nikt sie nie spieszyl i nie katowal silnika

- nie jest bialy (dla wiekszosci to minus)

Ps Na obydwa modele trzeba uwazac bo moga miec na prawde duze przebiegi, czesto jezdzily jakos sluzbowki.

Napisano
  • Autor

za wypożyczenie samochodu na 100dni i ok 8-10Mm zapłaciłbym majątek, nawet jeśli bym się dogadał na ceny "hurotwe"

gaz może założę, może nie - po prostu chciałbym wykorzystać części z rozbitego samochodu, instalacja ma zaledwie 3Mm więc mniej niż planuję przejechać

1.4 to ewentualność, żona wcześniej jeżdziła SC i jakoś nie przepada za "bydlakami"

przypomnę, że w Astrze montowano coś takiego jak 1.2

biały może dla mnie być, nigdy jeszcze takiego nie miałem, nawet lepszy niż srebrny-szary

Napisano

> gaz może założę, może nie - po prostu chciałbym wykorzystać części z

> rozbitego samochodu, instalacja ma zaledwie 3Mm więc mniej niż

> planuję przejechać

pad.gif zdebiałem

Napisano

A na długo jedziesz do tej Norwegii?

Bo jak na krótko - typu urlop - to daruj sobie kupowanie auta w pośpiechu. Jak na długo, np. do pracy, to raczej pozostaje Ci albo szukanie po jakiś przydealerskich komisach albo dużo farta w szukaniu osobiście.

Zakładam, że juz zdecydowałeś się na model i markę i chcesz tylko i wyłącznie Fokę lub Astrę II. Jeśli zakładasz, że będziesz gazował, to pozostaje Ci praktycznie tylko Astra, bo Zeteki 1.6 i 1.4 Forda słabo znoszą gaz. Dopiero jednostka 2.0 Zetec znosi gaz OK i nie ma problemów z gniazdami zaworowymi.

Astry natomiast bardzo dobrze znoszą gaz, bylebyś u dobrego gazownika instalacje zakładał.

Ja swój samochód szukałem przez poł roku. Nie bardzo sobie wyobrażam kupno autka w 2 tygodnie, ale jak mus, to mus. Życzę powodzenia. Najlepiej, jakbys się rozglądał po znajomych, do których masz zaufanie, że dbają o samochody.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

Kup sobie dzisiejszy "Motor"

jest duży artykuł o astrach

o wszystkich silnikach

ktore sa polecane a ktore nie.

cool.gif

Napisano

> Kup sobie dzisiejszy "Motor"

> jest duży artykuł o astrach

> o wszystkich silnikach

> ktore sa polecane a ktore nie.

A które nie są...? cfaniaczek.gif

Napisano

> Tzn...?

Bo albo bierzesz 1.6 albo 2.0 a 1.8 pali jak 2.0 jedzie jak troche lepsze 1.6...

Napisano

> A które nie są...?

nie polecane:

- 2,0 DTI oraz 2,0 DTH -czesto psuje sie pompa wtryskowa

- 1,2 16v

- 1,8 16V 115 KM

polecane

diesla 1,7

benzynowe 2,0 16V, 8 zaworowy 1,6 (X16SZR)

Napisano

> Bo albo bierzesz 1.6 albo 2.0 a 1.8 pali jak 2.0 jedzie jak troche

> lepsze 1.6...

Rzeczowy argument... icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> A na długo jedziesz do tej Norwegii?

turystycznie/odwiedzinowo na dwa tygodnie

póżniej będę robił po kraju trochę kilometrów

> Bo jak na krótko - typu urlop - to daruj sobie kupowanie auta w

> pośpiechu.

Podkreślam, że to w niczym nie zmienia sytuacji. Samochód to nie ziemniaki i trzeba go trochę bardziej sprawdzić i przemyśleć wybór, ale bez przesady jeśli miałbym poświęcić na to 1000h to są jakieś ukryte koszty i nagle okaże się, że więcej mnie wyniesie "szukanie" niż naprawy złomu. Ważne żeby się w nim dobrze czuć i żeby nie stanął w trasie tak jak dziś widziałem P307.. frown.gif

> wyłącznie Fokę lub Astrę II. Jeśli zakładasz, że będziesz

> gazował, to pozostaje Ci praktycznie tylko Astra,

dzięki za dobrą radę cool.gif

bo Zeteki 1.6

> i 1.4 Forda słabo znoszą gaz. Dopiero jednostka 2.0 Zetec znosi

> gaz OK i nie ma problemów z gniazdami zaworowymi.

> Astry natomiast bardzo dobrze znoszą gaz, bylebyś u dobrego gazownika

> instalacje zakładał.

> Ja swój samochód szukałem przez poł roku. Nie bardzo sobie wyobrażam

> kupno autka w 2 tygodnie, ale jak mus, to mus. Życzę powodzenia.

> Najlepiej, jakbys się rozglądał po znajomych, do których masz

> zaufanie, że dbają o samochody.

no właśnie do znajomych najbardziej nie mam zaufania tongue.gif w pracy to się o samochody nie dba, prywatnie to mają coś "za taniego" za to ogormna ilość ofert typu "kuzyn znajomego ma..." hmm.gif Często niezłe samochody, ale jakoś mi to pachnie sytuacją gdzie jeden do drugiego mówi przy kieliszku "mam do sprzedania złom i szukam frajera, jak mi znajdziesz kupca to..."

Napisano
  • Autor

Jak sprawdzić (gdzie i z czym pojechać) czy samochód nie jest kradziony?

Napisano

> Myślałem,

> A byłeś w komisach Autosalonów ,tam mają auta z rozliczeń i dają

> gwarancję.

i ceny + 30%

Napisano

> Jak sprawdzić (gdzie i z czym pojechać) czy samochód nie jest

> kradziony?

na policje najlepiej....

Co do wyboru pomiedzy Astra a Focusem

Focusy rdzewieja slinka.gif Astra ma ocynkowana blache i nie ma sladu rdzy nawet w starych rocznikach

(bezwypadkowych). Co do silnikow 1.4 astry to udana konstrukcja jednak wrazliwa na jakosc paliwa, gaz mozna montowac ale lepiej sekwencje poniewaz ma plastikowy kolektor. W mojej rodzinie posiadamy Astre 2 (1.4 99rok) od nowosci i rzeczywisice auto sprawuje sie do dzis bez wiekszych problemow. Na swoje niecale 150kkm raz byl problem z zaworami, wlasnie od kiepskiego paliwa z jeta. Zawieszenie jest bardzo trwale do dzis ma oryginalne amorki z przodu i nie potrzebuja byc wymieniane. Jedyna droga sprawa to rozrzad. Auto pali srednio 8 w miescie na trasie z 5,5-6...

Osobiscie to bym polecal jakiegos diesla sam wychodzi podobnie jak gaz, wliczajac drozsze przeglady regulacje itd...

Napisano

> Myślałem,

> A byłeś w komisach Autosalonów ,tam mają auta z rozliczeń i dają

> gwarancję.

Taaaaaaaa, a świstak ....

Mi w komisie Peugota chcieli wcisnąć 406 czteroślada - jako niebitego.

Czteroślad - tak walniety, że zostawiał 4 slady za sobą, geometria nie do zrobienia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.