Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pada przy odpaleniu

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich Uno-maniakaów.

Posiadam Uno 1.4 rocznik 1994 i mam mały problem. Samochód bardzo dobrze się sprawuje (kochana maszyna) lecz od dłuższego czasu samochód mi pada przy włączaniu. Wystarczy że przekręcę kluczyk, chwilkę pochodzi i nagle gaśnie. Sprawa jest o tyle dziwna, że jak odpalę go ponownie to problemu już nie ma i chodzi jak ta lala, nie mniej sam problem jest uporczywy i chciałby go zlikwidować. Jak na razie spotkałem się z opinią, że to albo jakaś świeca nie pali albo problem z wtryskiem. Czy ktoś może miał podobny problem?

Drugie pytanie dotyczy uporczywego piszczenia. Nie jest to piszczenie ciągłe, pojawia się nagle (najczęściej jak zakręcam) i zazwyczaj trwa dopóki nie wcisnę pedału hamulca.

Trzecie pytanko: Zamierzam sobie założyć zamek centralny lecz, kiedyś jakiś @$#%^ dobierał się do mojego samochodu i krótko mówiąc rozwalił zamek od strony kierowcy tak, że muszę zawsze sobie otwierać od strony pasażera. (I pewnie ten sam gnój urwał mi klamkę w tylnich drzwiach od strony kierowcy co sprawia, że cała prawa strona jest sparaliżowana). Czy w przypadku zakładania centrali powinienem na wszelki wypadek naprawić zamek oraz czy jest możliwość zrobienia tego samemu?

Dzięki z góry za odpowiedzi. smile.gif

Napisano

> Witam wszystkich Uno-maniakaów.

Witaj 20.GIF

> Posiadam Uno 1.4 rocznik 1994 i mam mały problem. Samochód bardzo

> dobrze się sprawuje (kochana maszyna) lecz od dłuższego czasu

> samochód mi pada przy włączaniu. Wystarczy że przekręcę kluczyk,

> chwilkę pochodzi i nagle gaśnie. Sprawa jest o tyle dziwna, że

> jak odpalę go ponownie to problemu już nie ma i chodzi jak ta

> lala, nie mniej sam problem jest uporczywy i chciałby go

> zlikwidować. Jak na razie spotkałem się z opinią, że to albo

> jakaś świeca nie pali albo problem z wtryskiem. Czy ktoś może

> miał podobny problem?

Dobrze Ci podpowiadali, choć to nie musi być świeca, ale coś w zapłonie. Dodałbym do tego być może słaba pompę paliwa lub problem ze szczelnością dopływu paliwa (mocowanie rureczek elastycznych)

> Drugie pytanie dotyczy uporczywego piszczenia. Nie jest to piszczenie

> ciągłe, pojawia się nagle (najczęściej jak zakręcam) i zazwyczaj

> trwa dopóki nie wcisnę pedału hamulca.

Do naprawy układ hamulcowy z przodu, trzeba go rozebrać, przeczyścić, zużyte elementy wymienić i złożyć z powrotem, na dodatek sprawdziłbym stan przewodów elastycznych i wymienił. Przy złożeniu pamiętać o założeniu sprężynek i sprawdzić czy klocki dobrze odchodzą od tarcz, czy gdzieś nie ocierają.

> Trzecie pytanko: Zamierzam sobie założyć zamek centralny lecz, kiedyś

> jakiś @$#%^ dobierał się do mojego samochodu i krótko mówiąc

> rozwalił zamek od strony kierowcy tak, że muszę zawsze sobie

> otwierać od strony pasażera. (I pewnie ten sam gnój urwał mi

> klamkę w tylnich drzwiach od strony kierowcy co sprawia, że cała

> prawa strona jest sparaliżowana). Czy w przypadku zakładania

> centrali powinienem na wszelki wypadek naprawić zamek oraz czy

> jest możliwość zrobienia tego samemu?

Nie tylko na wszelki wypadek, ale ja już dawno bym to zrobił. Samemu - to nie jest trudne

> Dzięki z góry za odpowiedzi.

Nie ma sprawy 20.GIF

Napisano

1. moze to tez być jakiś błąd na kopie i dlatego sie wyłącza

2. musisz to troch bardzij opisać

3. centralka mozesz założyć nie naprawiając zamka ale lepiej to naprawić kupić zestaw wkładek i załozyć nowe

Napisano

Witaj 20.GIF

uzupełnij profil ok.gif

a co do pytań to

sprawdź szczotki na altku

piszczenie może oznaczac koniec klocków, lub złe osadzenie ich w jażmie

Napisano
  • Autor

Dzięki wielkie za odpowiedzi. Co do tego padania przy odpaleniu. Wcześniej przy odpaleniu telepało samochodem na wszystkie boki. Strasznie nim rzucało dopóki nie przejechałem około kilometra, po tej odległości zazwyczaj wszystko się stabilizowało i jechał już normalnie. Popatrzyłem na stronie www.fiatuno.pl i znalazłem podobny problem w temacie "nierówna praca silnika UNO 45S 1.0". Fakt, że silnik inny ale postanowiłem sprawdzić jak to wygląda u mnie. Po poruszaniu tego gumowego przewodu mogę powiedzieć, że samochód zaprzestał dzikich harców. Już nim nie rzuca, jedynie gaśnie przy pierwszym odpaleniu.

Link

http://www.fiatuno.pl/fiatuno,1,440.html

2. Co do piszczenia: Wczoraj koleś na diagnostyce sprawdzał klocki hamulcowe. Mówił, że są dobre i nie trzeba wymieniać, tyle się dowiedziałem. Z tego co pamiętam zawsze coś piszczało w unaku. Kiedyś było tak, że jak skręcałem w prawo to piszczał przy tym niemiłosiernie, a jak odbijałem kierownicą w lewo to przestawał. Ciężko to zdiagnozować gdyż nie jest tak, że jak zawsze skręcam to piszczy. Nigdy nie znam dnia ni godziny kiedy zacznie piszczeć 270751858-jezyk.gif. Spróbuje później jeszcze dokładniej opisać objawy.

3. Co do zamka, może ktoś coś więcej napisać jak to samemu zrobić? Jestem świeżynką w takich sprawach a nie chciałbym tego zostawiać kolesiom z warsztatu, którzy sobie wyją za to 120 zł (problem polega na tym, że klucz wchodzi w zamek ale się nie przekręca). I jeszcze jedna prośba z doborem centralnego zamka autek jest 5-drzwiowy, który z tych oferowanych na allegro byłby najlepszy? Czuy jest w nich jakaś większa różnica? (nie mówię już o tym, że niektóre nie pasują do danej marki zeby.GIF) czy już może lepiej zaopatrzeć się w autoryzowanym sklepie? (Z tego co pamiętam przed wakacjami kosztował chyba 140 zł)

Pamiętam, że największym malkamentem w tym samochodzie był alarm. w 1994r jak był kupiony odcinał dopływ paliwa. Kolesie z autoryzowanego salonu zrobili wielkie spotkanie, siedzieli i zastanawiali się co z tym zrobić aż w końcu podjęli jedyną decyzję: odciąć alarm. To taka anegdotka z życia mojego autka smile.gif

Pozdrawiam

Napisano

Ad 2. A kolega ma łożysko sprawne? U mnie podobnie objawiało się zużycie prawego przedniego łożyska, z braku kasy wymieniłem tylko prawe a teraz mam to samo w lewym. Tym bardziej że piszesz że hamulce okay.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.