Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy kupic Stilo 1.6?

Featured Replies

Napisano

witam!

Chciałem się przywitać. smile.gif

Mam okazje kupić z pewnego źródła Fiata Stilo 1.6, rok produkcji 2002, pierwsza rejestracja 2003.

Auto ma przejechane 175 kkm i ma następujące usterki:

1. wyciek płynu hamulcowego;

2. zapala sie kontrolka poduszki powietrznej pasażera;

3. zgrzyty przy kręceniu kierownicą;

4. tylna belka do wymiany.

Auto jest nie bite, było jeżdżone przez jednego właściciela.

Ile za niego dać, żeby nie przepłacić, uwzględniając powyższe naprawy?

Ile kosztuje gaz do tego auta?

Pozdrawiam

Przemek

Napisano

> Mam okazje kupić z pewnego źródła Fiata Stilo 1.6, rok produkcji

> 2002, pierwsza rejestracja 2003.

Heloł! 30.GIF Na początek przeczytaj ten wątek

Mam takie samo auto, ogólnie 1.6 jeżdzi się przyjemnie i komfortowo, zwłaszcza w wersji Dynamic. Silnik nie lubi gazu, byli koledzy którzy mieli z tym problemy. Z usterek które wymieniłeś poważnie wyglądają zgrzyty kierownicy, być może padła przekładnia, choć w 1.6 to nietypowe hmm.gif W tylnej belce może wystarczy wymienić tuleje (koszt parę stów w ASO), bo jeśli całość to naprawa idzie w tys.

Przebieg trochę spory, wychodzi 40kkm/rok icon_eek.gif więc pewnie szykują się dodatkowe wydatki niewiem.gif

Napisano
  • Autor

tamten wątek czytałem i nic nowego sie z niego nie dowiedziałem, poza cewkami. gaz raczej założę, bo przy tym spalaniu, to bez gazu będzie ciężko. czy 14tys za to auto to dużo, czy w sam raz?

Pozdrawiam

Przemek

Napisano

wg mnie 14k to nie duzo. owszem duzy przebieg i pare usterek ale za 14k do tej pory widzialem tylko po mocnym dzwonie.

Napisano

> gaz raczej założę, bo przy tym spalaniu, to bez gazu będzie ciężko.

Gaz w 1.6 chodzi dobrze, tylko trzeba go umiejętnie zestroić. Oczywiście mowa tu o instalacjach sekwencyjnych. wink.gif Silnik 1.6 jest najmniej efektywny (przez co paliwożerny) ze wszystkich silników montowanych w stilakach, więc jeśli zależy Ci na kosztach eksploatacji i jednocześnie silniku benzynowym, to poszukaj stilaka z silnikiem 1.2 lub 1.4.

I dobra rada... Nie napalaj się na jeden egzemplarz, bo możesz utopić kasę. Jeśli auto jest w stanie... hmm... nie do końca idealnym, to znaczy, że poprzedni właściciel o niego nie dbał i oprócz wymienionych przez Ciebie usterek z całą pewnością jest cała masa innych, których jeszcze nie zauważyłeś.

Bo jak inaczej wytłumaczyć fakt, że poprzedniemu właścicielowi się nie chce:

- wymienić tulei tylnej belki lub amortyzatorów (300-400 złotych), bo w tylnej belce w zasadzie nie ma się co innego popsuć

- sprawdzić co się dzieje w przednim zawieszeniu (prawdopodobnie zapieczone są łożyska górnego mocowania McPhersona - ze 400 złotych, a jeśli przekładnia do wymiany to z 1500 zł)

- połączyć dokładnie złączek od airbagów (bo zapewne to one generują błędy)...

Wydałby 1000-2000 złotych na naprawy i by się okazało, że auto jest w stanie idealnym i zyskałby 4000 na cenie. zlosnik.gif Ale skoro nie chce tego naprawić, to znaczy, że auto ma prawdopodobnie jeszcze gorsze schorzenia. Tyle tylko, że ukryte, które nie ujawniają się na codzień. sick.gif

I tak jeszcze z wieloletnich obserwacji... Ilekroć znajomi kupili auto "do delikatnego remonciku", to zawsze wkładali w ten remoncik tyle kapusty, że byliby sobie w stanie kupić auto w stanie idealnym i jeszcze by zostało na paliwko. hehe.gif Biednych ludzi nie stać na tanie rzeczy. nono.gif

PS. Uzupełnij profil!

Napisano

Kolega Zwolak przedstawił Ci dokładnie wszystko to co nalezy brać pod uwagę przy kupnie używanego Stilona. Kilka dni temu obserwowałem na Allegro Stilona z 2002 roku z przebiegiem 62 kkm za 15,5 tys. zł. + koszty, auto sprowadzone bez wypadkowe. W twoim opisywanym przypadku przebieg wymaga juz pewnych nakładów finansowych.

Napisano

tak sie składa że mam stilo 1.6 2002... wersja dynamic... obecnie przebieg 91kkm...

powiem jak to wygląda z mojego punktu widzenia...

generalnie moge powiedziec ze jestem zadowolony...

jakieś 4 miesiące temu robiłem świece zapłonowe... kosz naprawy ponad 1tysiąc...

jeśli chodzi o poduszki... czerwona kontrolke... radze uważać...

tak jak zostało napisane wczesniej być może to tylko styki...

ale w stilko rocznik 2002-2003 w siedzeniach pasażera montowane

były maty obecności pasażera... koszt naprawy takiej maty 650pln... biglaugh.gif

warto może dodać że warto to naprawić dla własnego bezpieczeństwa...

ponieważ gdy pali się czerowona lampka airbaga..

w razie "dzwona" żadna poducha nie zadziała biglaugh.gif

decyzja należy do Ciebie....

Napisano

Wymiana swiec czy cewek ..............1000 pln icon_eek.gifyikes.giffaint.gif

Napisano

> ponieważ gdy pali się czerowona lampka airbaga..

> w razie "dzwona" żadna poducha nie zadziała

działają

Napisano

> w ASO twierdza że nie działaja

> cewki zapłonowe... sorki

No to niezle Cie skubneli hmm.gif

I poszly wszystkie 4 szt.?Ciekawe????? I jakie zalozyli championy ,sagemy czy moze jakies inne ? hmm.gificon_eek.gif

Napisano

ZTCW. to jedyne co w takiej sytuacji nie działa, to tryb multistage poduszki pasażera. ok.gif

Napisano

niedawno któryś z kolegów na forum przećwiczył i poduszki mu odpaliły. nie działa tryb multistage tzn. poducha pasażera odpala na 100% możliwości

Napisano

> cewki zapłonowe... sorki

Ja bym się tym nie przejmował. Wymiana wszystkich cewek naraz to dobry pomysł, bo oszczędza stresu, jak któraś padnie - a na pewno padnie - kwestia czasu. Co do ceny - nie jest jakaś wygórowana. Ja płaciłem:

a) w ASO - cewka Champion: 204,47 plus wymiana 25 plus egzaminer 63 zł.

b) poza serwisem - cewka Hella: 260 zł. cena z wymianą

1000 zł. za cztery cewki to zupełnie normalna cena. Cena spokoju. Ja miałem zmarnowany urlop przez cewkę, bo musiałem wracać z padniętą cewką znad morza. Jechało się fatalnie, nie wspominając o spalaniu.

Napisano
  • Autor

witam!

a więc Stilo zostało kupione przez inną osobę....

dzięki wszystkim za opinie, a okazało się, że z tym autem nie było tak źle. Ma duży przebieg, ale wszystko robione na trasie, przez jednego właściciela.

Napisano

No to szukaj dalej ok.gifWarto 20.GIF30.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.