Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kropek nie żyje po wymianie paska rozrządu.

Featured Replies

Napisano

Przepraszam, że zaśmiecam forum, ale rozpaczliwie poszukuje pomocy confused.gif

Zrobiłem jeden błąd (może nie jeden) - gdy zakładełem koło pasowe nie zwrócłem uwagi jak na być włożone - śruby pasowały, to ruszamy ) Dowiedziałem sie że to nie powinno mi nic zrombać zlosnik.gif

Kropek nie zapalił, dławił się jakby dostawał w złym momencie zapłon (podobnie miałem w Warczyburgu jak rozlegulował się zapłon). spróbowałem 2 razy i zacząłem myśleć co jest nie tak??.

Moje ptyania (jeżeli ktoś będzie miał ochotę na odpowiedź/podpowiedź będę wdzięczny):

1. Czy złe założenie koła pasowego cos schrzani? - Dowiedziałem sie że to nie powinno mi nic zrombać zlosnik.gif

2. Jak powinno być założone - są w nim otwór i wytłoczenie - czym mam trafiać w wypustkę na wale korbowym? Pisałeś że otworkiem , a może Fiat zrobił jakiś numer?? Przy drugiej próbie tak zrobiłem, ale może byo już po fakcie - zostaje przy wkładaniu w otwór

3. kręcę i kręcę na nowym pasku i nie mogę ustawić pokrycia się znaczników paska i koła na rozrzązie i wale korbowym - w starym trafiłem za pierwrzym razem- może coś nie tak z paskiem??? nie odpowiedni. katalog mówił że do silnika 188, czyli mojego PII 1.2 8V z 2002r. Różnica pasków to to, że stary ma rowki na zębach, a nowy nie ma? Długość pasków była taka sama.

Kręciłem chyba z 10 pełnych obiegów paska i ani razu nie trafiłem na ustawienie znacznika paska na żadnym z kół. A co dopiero na wspólne ustawienie na obu kołach jednocześnie - mijało się w różnych odległościach. o 2 zęby, o 9 zębów itp. sciana.gif

4. Czy podczas prób zapalania mogłem zalać świece?? nie mam klucza do świec i ciężko mi to pbadać. czy prezez noc mogą odparować?? pytam bo nie wiem czy coś z nimi robić przed kolejnymi próbami

5. NIe znalazłem znacznika na przeciw koła wału korbowego. Jest na nim wyryta kreska, ale w pierwotnym położeniu ( na orginalnym pasku) jak pokryły mi się znaczniki paska na przeciw kółka nie było wyżłobienia?? na wałku rozrządu jest. Czy to normalne )

6. czy mam już płakać czy jest jeszcze dla mnie ratunek, a raczej dla mojego kropka.

7. Czy można niezależnie kręcić kołami zębatymi żeby ustawić je w pozycji wg. znaczników? (oczywiście w odpowiednim kierunku)

Z góry dziękuje za pomoc

Napisano

O boszzzzzz icon_eek.gif

Rozumiem, że nigdy w życiu nie wymieniałeś paska, nie miałeś żadnej fachowej pomocy, instrukcji, "how to" itp ??

Czeka Cię ponowne rozpięcie rozrządu i zapinanie na nowo, prawdopodobnie masz źle założony pasek. Przed jakimikolwiek zmianami polecam zapoznać się z jakimkolwiek manualem zmiany rozrządu. NP. TUTAJ

Pozdr

Napisano

Masz szczęście, że masz 8V, bo taki numer w 16V czy nawet we wspomnianym Wartburgu kosztowałby Cię kapitalny remont silnika (chyba, że miałeś 2 suwa)...

Znacznik na pasku nie ma specjalnego znaczenia, natomiast znaczniki na kołach pasowych jak najbardziej - koła musisz ustawić w taki sposób, żeby znaczniki na nich pokrywały się ze znacznikami na bloku silnika.

Napisano
  • Autor

> O boszzzzzz

> Rozumiem, że nigdy w życiu nie wymieniałeś paska, nie miałeś żadnej

> fachowej pomocy, instrukcji, "how to" itp ??

> Czeka Cię ponowne rozpięcie rozrządu i zapinanie na nowo,

> prawdopodobnie masz źle założony pasek. Przed jakimikolwiek

> zmianami polecam zapoznać się z jakimkolwiek manualem zmiany

> rozrządu. NP. TUTAJ

> Pozdr

No cóż, czemu nie znalazłem takiego manuala???

czytełem z innego (nie było tam ustawiania GMP) a zapomniałem o prawidłowym włożeniu koła pasowego, a dalej już mnie nerwy poniosły i ....

Zobaczymy co da się zrobić ....

Ps. a wartburg był 2 suwem smile.gif) więc szedł sobie jakoś tylko strasznie się dławił. Tak przejechałem chyba z 50km (była zima i -20 na dworze po samym opuszczeniu samochodu palce marzły a co dopiero o naprawie)

Napisano

jak długość paska OK i ilość ząbków taka sama jak z starym paskiem to ustawiaj tak by rowek na kole rozrządu pokrywał sie z rowkiem na głowicy i jednocześnie rowek na na wale korbowym był na przeciwko rowka w obudowie pompy oleju smile.gif a znaczniki paska olej smile.gif ma być tak jak napisałem biglaugh.gif jak w kole pasowym jest otwór i wytłoczenie to ma sie z sobą pokrywać , kołem rozrządu i wału korbowego można kręcić w kierunku roboczym dowolnie ale tylko w silniku bezkolizyjnym hmm.gif tak na logikę to mowie bo nie jestem przekonany do końca tej teorii biglaugh.gif

Napisano

> kołem rozrządu i wału

> korbowego można kręcić w kierunku roboczym dowolnie ale tylko w

> silniku bezkolizyjnym tak na logikę to mowie bo nie jestem

> przekonany do końca tej teorii

W silniku kolizyjnym będzie to niemożliwe, ale kręcąc ręką też nic się nie stanie, żeby pogiąć zawory potrzeba jednak trochę siły i raczej nawet klucz tu nie "pomoże" wink.gif

Napisano

Jednym slowem tak jak ci mowili musisz ustawic na cechy wałek rozrzadu i wał smile.gif

i zaloz dobrze kolo pasowe... tam gdzie jest czujnik. bo jak zle go przykrecisz to tez niezapali ci auto moze to byla przyczyna.... ze niechcial zaplic.

Jak juz wszystko zrobisz wes klucz do reki i krec wałem i bedziesz czuł czy niema potem jakich kolwiek mocnych oporow jezeli sa... dosc mocne to zle ustawiony wałek rozrzadu do wału... wiec zacznij wtedy od nowa....

mowie o tym jak juz wyzej pisano.... bo jak zakrecisz rozrusznikiem to moze ci pokrzywic zawory...i w 8V tez to jest mozliwe

Napisano

> Masz szczęście, że masz 8V, bo taki numer w 16V czy nawet we

> wspomnianym Wartburgu kosztowałby Cię kapitalny remont silnika

gdzie tam zaraz kapitalny zlosnik.gif najwyzej wymiana kilku zaworow zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> gdzie tam zaraz kapitalny najwyzej wymiana kilku zaworow

Nos cóż, pełen sukces yay.gif

Okazało się że żle był ustawiony rozrząd. Jak poprawiałem koło pasowe po pierwszej nieudanej próbie zapalenia doregulowałem też naciąg paska i wtedy musiało mi się przesunąc (a ja nie zauważyłem) - tak zrobiło się wczoraj jak zwolniłem rolkę naciągową)

Rozrząd przeskoczył o jakieś 9 ząbków - wiem, jestem świadomy, że w kolizyjnym byłoby bardzo źle.

Ustawienie rozrządu na kole wałka (zgodnie ze znacznikiem na silniku) i nałożenie znaczników paska na obu kołach daje prawidłową pozycję co do wskazań jeżeeli porówna się ze wskazaniem na kole zamachowym (jak napisane jest w "Zrób To Sam") nie mam znacznika na przeciw kółka zębatego wału rozrządu.

Wielka uwaga dla takich jak ja - zaawansowanych 270635636-JUMP2.gif serwisantów - manuale silnika z MK1 pasują do MK2 (ja tego wcześniej nie skojarzyłem, a przecież silnik 8 zaworowy jest ten sam??) Próbuje się jakoś wytłumaczyć blagam.gif

Jak mówią Polak mądry po szkodzie - w poniedziałek nerwy mi puściły i nawet wałki kręciły mi się (w oczach grinser006.gif ) nie w stosunku 2:1.

Spokój i przede wszystkim spokój.....

Pozdrawiam i dzięki za pomoc i słowa otuchy claps.gif

Napisano

> Nos cóż, pełen sukces

> Okazało się że żle był ustawiony rozrząd. Jak poprawiałem koło pasowe

> po pierwszej nieudanej próbie zapalenia doregulowałem też naciąg

> paska i wtedy musiało mi się przesunąc (a ja nie zauważyłem) -

> tak zrobiło się wczoraj jak zwolniłem rolkę naciągową)

> Rozrząd przeskoczył o jakieś 9 ząbków - wiem, jestem świadomy, że w

> kolizyjnym byłoby bardzo źle.

> Ustawienie rozrządu na kole wałka (zgodnie ze znacznikiem na silniku)

> i nałożenie znaczników paska na obu kołach daje prawidłową

> pozycję co do wskazań jeżeeli porówna się ze wskazaniem na kole

> zamachowym (jak napisane jest w "Zrób To Sam") nie mam znacznika

> na przeciw kółka zębatego wału rozrządu.

> Wielka uwaga dla takich jak ja - zaawansowanych serwisantów -

> manuale silnika z MK1 pasują do MK2 (ja tego wcześniej nie

> skojarzyłem, a przecież silnik 8 zaworowy jest ten sam??)

> Próbuje się jakoś wytłumaczyć

> Jak mówią Polak mądry po szkodzie - w poniedziałek nerwy mi puściły i

> nawet wałki kręciły mi się (w oczach ) nie w stosunku 2:1.

> Spokój i przede wszystkim spokój.....

> Pozdrawiam i dzięki za pomoc i słowa otuchy

icon_eek.gif masz szczescie ze to silnik bezkolizyjny icon_eek.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.