Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

male pytanie na temad disla oplowskiego

Featured Replies

Napisano

Od pewnego czasu sie kluce z kolega o zmiane oleju... chodzi o to ze kolega twierdzi ze olej w oplowskich silnikach disla zmienia/zmienialo sie co 50tys biglaugh.gif a ja ze co 20tys zlosnik.gif

czy mozecie powiedziec co ile sie zmienia ojej?? hehe.gif bo nigdy do porozumienia nie dojde smile.gif a jak uda wam sie dac jakiegos skana z KS o wymianach bede wdzieczny i bede go mial z glowy bo dowodu nie da sie obalic biglaugh.gif

dzieki panowie i pozdrawiam ok.gif

Napisano

> Od pewnego czasu sie kluce z kolega o zmiane oleju... chodzi o to ze

> kolega twierdzi ze olej w oplowskich silnikach disla

> zmienia/zmienialo sie co 50tys a ja ze co 20tys

> czy mozecie powiedziec co ile sie zmienia ojej?? bo nigdy do

> porozumienia nie dojde a jak uda wam sie dac jakiegos skana z

> KS o wymianach bede wdzieczny i bede go mial z glowy bo dowodu

> nie da sie obalic

> dzieki panowie i pozdrawiam

50 kkm na pewno niedopuszczale no.gif

20 kkm Aso tak zaleca choć jak dla mnie za długo

JA zmieniam co 10kkm i chyba tak jest najlepiej

Napisano
  • Autor

> 50 kkm na pewno niedopuszczale

> 20 kkm Aso tak zaleca choć jak dla mnie za długo

> JA zmieniam co 10kkm i chyba tak jest najlepiej

masz moze ksiazke serwisowa mozesz mi zrobic skana strony gdzie jest napisane ze aso zaleca co 20tys albo moze jest tabela wymian oleju przy przebiegach wink.gif

Napisano

> masz moze ksiazke serwisowa mozesz mi zrobic skana strony gdzie jest

> napisane ze aso zaleca co 20tys albo moze jest tabela wymian

> oleju przy przebiegach

Instrukcji oplowskiej nie mam ale Etzold zaleca :

279583328-olej.JPG

instrukcja "sam naprawiam" opel Vectra II (B)

post-55125-14352486952711_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Instrukcji oplowskiej nie mam ale Etzold zaleca :

> instrukcja "sam naprawiam" opel Vectra II (B)

bow.gif dzieki wielkie 20.GIF

Napisano

Myślę, że kolega miał jednak trochę racji co do wymiany oleju co 50 tys. km. Nie wiem jakie macie auta, ale w oplach z silnikami CDTI (Corsa, ASTRA, Vectra) użyty olej typu "long life" można wymieniać co 50 tys. km lub co dwa lata. Tak pisze w książce serwisowej.

W przypadku nowych silników benzynowych ten przebieg to 30 tys. km.

Oczywiście ja w typowych warunkach polskich zdecydowanie zalecam częstszą wymianę. Rozmawiałem na ten temat z pracownikiem ASO Opla w Rzeszowie, on wypowiedział się, że tak wyśróbowana norma tyczy się raczej aut z zachodu które są eksploatowane w trochę inny warunkach (większe roczne przebiegi, płyna dłuższa jazda na autostradzie, dobre paliwa, itd.). Choć z drugiej strony gdyb ktoś się upierał i konsekwetnie wypełniał zapisy z książki serwisowej to i u nas mógł by takie przebiegi na oleju osiągać. W książce nie ma rozróżnienia na kraj eksploatowania pojazdu.

Ja osobiście używam oleju Mobil 1 5W50 i wymieniam go raz na rok co wypada średnio raz na 18-25 tys. kilometrów.

Napisano
  • Autor

> Myślę, że kolega miał jednak trochę racji co do wymiany oleju co 50

> tys. km. Nie wiem jakie macie auta, ale w oplach z silnikami

> CDTI (Corsa, ASTRA, Vectra) użyty olej typu "long life" można

> wymieniać co 50 tys. km lub co dwa lata. Tak pisze w książce

> serwisowej.

> W przypadku nowych silników benzynowych ten przebieg to 30 tys. km.

> Oczywiście ja w typowych warunkach polskich zdecydowanie zalecam

> częstszą wymianę. Rozmawiałem na ten temat z pracownikiem ASO

> Opla w Rzeszowie, on wypowiedział się, że tak wyśróbowana norma

> tyczy się raczej aut z zachodu które są eksploatowane w trochę

> inny warunkach (większe roczne przebiegi, płyna dłuższa jazda na

> autostradzie, dobre paliwa, itd.). Choć z drugiej strony gdyb

> ktoś się upierał i konsekwetnie wypełniał zapisy z książki

> serwisowej to i u nas mógł by takie przebiegi na oleju osiągać.

> W książce nie ma rozróżnienia na kraj eksploatowania pojazdu.

> Ja osobiście używam oleju Mobil 1 5W50 i wymieniam go raz na rok co

> wypada średnio raz na 18-25 tys. kilometrów.

beksa.gif przegralem biglaugh.gif

a masz to moze w instrukcji?? zlosnik.gif

Napisano

Tak mam ,ale nie mam skanera. Myślę, że to nie problem bo w necie takich instrukcji jest sporo. Zapis ten jest też w książce obsługi/gwarancyjnej. Ja akurat mam Corsę C, ale książka była uniwersalna.

Napisano

> przegralem

> a masz to moze w instrukcji??

A o jakich autach rozmawialiście ? Bo to co kolega podał, tyczy sie tylko najnowszych jednostek ! Ale nie jestem tego pewien bo nie widziałem. A przebieg 50kkm bez wymiany wydaje mi sie nierealny przy dłuższe eksplatacji autka ! No chyba że autko spala tyle oleju że wymiana jest non stop zlosnik.gif

Napisano

mysle , ze tu chodzi o nowe auto , i o pierwszą wymiane oleju - tego co w fabryce zostal nalany .Tak samo mial fiat siena w 98 roku , pierwsza wymiana po 20 tys i nie wolno było wczesniej

Napisano

> mysle , ze tu chodzi o nowe auto , i o pierwszą wymiane

> oleju - tego co w fabryce zostal nalany .Tak samo mial

> fiat siena w 98 roku , pierwsza wymiana po 20 tys i

> nie wolno było wczesniej

Ale następne na pewno częściej smile.gif Więc może każdy z kolegów miał po trochę racji grinser006.gif

Ale 50kkm aż ciężko mi w to uwierzyć. A jak ktoś robi 5kkm rocznie to przez 10 lat oleju wymieniać nie musi wink.gif

Napisano
  • Autor

> Ale następne na pewno częściej Więc może każdy z kolegów miał po

> trochę racji

> Ale 50kkm aż ciężko mi w to uwierzyć. A jak ktoś robi 5kkm rocznie to

> przez 10 lat oleju wymieniać nie musi

tez mi ciezko w to uwierzyc .... normalnie porazka.. kolega mi mowil o samochodzie opel combo i to bylo jakies 3lata temu z silnikiem 1.9 disla ale nie znam dokladnego oznaczenia

Napisano

> tez mi ciezko w to uwierzyc .... normalnie porazka.. kolega mi mowil

> o samochodzie opel combo i to bylo jakies 3lata temu z silnikiem

> 1.9 disla ale nie znam dokladnego oznaczenia

Ciężko mi uwierzyć że 3 lata temu już tak zalecali, ale musi być też jakiś limit czasowy smile.gif

Napisano
  • Autor

> Ciężko mi uwierzyć że 3 lata temu już tak zalecali, ale musi być też

> jakiś limit czasowy

tzn koles pracowal w firmie jakiejs tam i mowil ze tak zmieniali w firmie bo im tak serwis powiedzial... niewiem.gif i tak zaczelismy dyskusje ja ze nie mozliwe a on ze tak bylo... wink.gif

ani ja nie mam opla ani on wiec klucilismy sie i klucilismy az wpadlem na gienialny pomysl popytac ludzi co sie znaja wink.gif

Napisano

ciekawe kolego jakie wydanie masz tego Etzold'a bo u mnie troszkę inaczej pisze, ale to szczegół, kwestia tłumaczenia.

To co ty zamieściłeś że raz w roku lub po 15kkm to oczywiście ale dotyczy silników benzynowych bo w dieslach ten przebieg jest 2 razy mniejszy czyli wymiana oleju zalecana jest co 7,5kkm i ja sę do tych rad stosuję, zresztą w żadnym aucie jakie posiadałem nie jeździłem dłużej niż 10kkm. Jestem może wychowany przez mechanika starej daty ale zgodnie z jego powiedzeniem kto smaruje ten jedzie nadal cieszę się kolejnym już oplem który nie sprawia większych problemów.

Napisano

> ciekawe kolego jakie wydanie masz tego Etzold'a bo u mnie troszkę

> inaczej pisze, ale to szczegół, kwestia tłumaczenia.

> To co ty zamieściłeś że raz w roku lub po 15kkm to oczywiście ale

> dotyczy silników benzynowych bo w dieslach ten przebieg jest 2

> razy mniejszy czyli wymiana oleju zalecana jest co 7,5kkm i ja

> sę do tych rad stosuję, zresztą w żadnym aucie jakie posiadałem

> nie jeździłem dłużej niż 10kkm. Jestem może wychowany przez

> mechanika starej daty ale zgodnie z jego powiedzeniem kto

> smaruje ten jedzie nadal cieszę się kolejnym już oplem który nie

> sprawia większych problemów.

I tu kolega to przegina w druga stronę. Wymiana co 7,5kkm to przesada. Stosując olej (przynajmniej oplowski) spokojnie można na nim robić 10 kkm niektórzy robią po 15kkm między wymianami. A mnie się wydaję że silniki diesla raczej wymagają rzadszej wymiany oleju od benzyniaków. W jakiej książce to wyczytałeś ? podaj tytuł lub zamieść skan strony gdzie to pisze. Fragment który zamieściłem pochodzi z "sam naprawiam opel vectra II (B)" wg Etzolda i napisałem to w tamtym poście.

pozdro

Napisano

Kolega Jacknn ma racje pisząc,że w książce podają wymianę co 7,5tyś.km. lub co rok.Nie wiem jakie to ma zastosowanie w praktyce,ale faktycznie tak pisze

Widocznie chodzi o dobre smarowanie turbiny,żeby olej był zawsze w miarę czysty.A to najlepiej osiągnąć częstszą wymianą.

Ale wydaje mi się,że wymiana co 10 tyś. jest jak najbardziej w normie.

Napisano

> Kolega Jacknn ma racje pisząc,że w książce podają wymianę co

> 7,5tyś.km. lub co rok.Nie wiem jakie to ma zastosowanie w

> praktyce,ale faktycznie tak pisze

> Widocznie chodzi o dobre smarowanie turbiny,żeby olej był zawsze w

> miarę czysty.A to najlepiej osiągnąć częstszą wymianą.

> Ale wydaje mi się,że wymiana co 10 tyś. jest jak najbardziej w

> normie.

Może, nie kłócę się bo nie mam książki przeglądów więc nie wiem jak zaleca opel. Zalecane przez wszystkich mechaników (wtym ASO) to 10-15kkm przy oleju 10w40 (np GM). Ale jak się to ma do poruszanych wymian co 50kkm ??

Napisano

ja wymieniam co 12 kkm. czyli tyle ile zalecają na stacji gdzie wymiane mam gratis. Oczywiście dla nich najlepiej gdybym wymieniał co 5 tyś ale w starym poczciwym 1.7 bez turbinki co 14 tyś to wedłóg mnie w sam raz.

Oleju wchodzi mi 4,5 l leję tylko Mobil Super S.

Od wymiany do wymiany dolewka max 200 mml.

Napisano

Mówiąc ogólnie, olej wymieniany często ma jedyną wadę, mianowicie musimy częściej sięgać do kieszeni, ale silnik na pewno w ten sposób się nie zepsuje a wręcz na pewno dłużej nam posłuży.

To prawda że serwisy zalecają wymiany co 12 - 15 kkm, ale w starszych jednostkach napędowych osobiście do tego bym się nie stosował, ale każdy z was wie przecież najlepiej co jest właściwe dla waszych aut.

Odnośnie wymian co 20, 30, 50kkm to lekka bzdura.

Odnośnie częstych wymian oleju mogę przytoczyć przykład z mojego doświadczenia.

Miałem kiedyś malucha z 79r. (moje pierwsze auto) posiadałem go przez prawie 5 lat. Dorwałem go jako ruinę i osobiście w całości go odbudowałem wraz z generalnym remontem silnika, w zasadzie to został tylko stary blok, reszta nowa. Zmieniałem w nim olej co 5kkm, wiadomo kupę kasy jak na tamte czasy dla ucznia liceum no i wiele wyrzeczeń, ale jaka satysfakcja. Ten maluszek razem ze mną przejechał ponad 120kkm. W tym czasie nie musiałem zaglądać ani do pierścieni ani do panewek, jedynie często wyrabiał się wałek rozrządu w bloku, ale to już wada tych silników.

Rzadko słyszałem aby maluch po tak zwanym remoncie zrobił więcej niż 50kkm. JA nim zrobiłem dużo dużo więcej. Moim zdaniem w częstych wymianach oleju tkwił cały haczyk.

W swojej asterce wymieniam olej co 8kkm i nikt od tego mnie nie odwiedzie i zalecam to innym (mówię tutaj o dieslach z tur.biną, bo w benzynce można śmiało wymieniać co 10 - 12kkm)

Napisano

> W swojej asterce wymieniam olej co 8kkm i nikt od tego mnie nie

> odwiedzie i zalecam to innym (mówię tutaj o dieslach z turbiną,

> bo w benzynce można śmiało wymieniać co 10 - 12kkm)

A ile km robisz rocznie? Jakbym miał wymieniać olej co 8 kkm to musiałbym wydawać prawie 300 PLN co 3 miesiące! Nie wydaje Ci się że to przesada? w/g Opla w moim silniku olej wymienia się co 30 kkm ale ja wymieniam co 15 kkm i uważam to i tak za nadopiekuńczość tym bardziej, że zalewam olej syntetyczny i jeżdżę w 70% po za miastem.

Napisano

> Mówiąc ogólnie, olej wymieniany często ma jedyną wadę, mianowicie

> musimy częściej sięgać do kieszeni, ale silnik na pewno w ten

> sposób się nie zepsuje a wręcz na pewno dłużej nam posłuży.

> To prawda że serwisy zalecają wymiany co 12 - 15 kkm, ale w starszych

> jednostkach napędowych osobiście do tego bym się nie stosował,

> ale każdy z was wie przecież najlepiej co jest właściwe dla

> waszych aut.

> Odnośnie wymian co 20, 30, 50kkm to lekka bzdura.

> Odnośnie częstych wymian oleju mogę przytoczyć przykład z mojego

> doświadczenia.

> Miałem kiedyś malucha z 79r. (moje pierwsze auto) posiadałem go przez

> prawie 5 lat. Dorwałem go jako ruinę i osobiście w całości go

> odbudowałem wraz z generalnym remontem silnika, w zasadzie to

> został tylko stary blok, reszta nowa. Zmieniałem w nim olej co

> 5kkm, wiadomo kupę kasy jak na tamte czasy dla ucznia liceum no

> i wiele wyrzeczeń, ale jaka satysfakcja. Ten maluszek razem ze

> mną przejechał ponad 120kkm. W tym czasie nie musiałem zaglądać

> ani do pierścieni ani do panewek, jedynie często wyrabiał się

> wałek rozrządu w bloku, ale to już wada tych silników.

> Rzadko słyszałem aby maluch po tak zwanym remoncie zrobił więcej niż

> 50kkm. JA nim zrobiłem dużo dużo więcej. Moim zdaniem w częstych

> wymianach oleju tkwił cały haczyk.

> W swojej asterce wymieniam olej co 8kkm i nikt od tego mnie nie

> odwiedzie i zalecam to innym (mówię tutaj o dieslach z tur.biną,

> bo w benzynce można śmiało wymieniać co 10 - 12kkm)

Ja nie twierdzę, że częstsza wymiana oleju skraca jego żywotność. I nigdzie tak nie powiedziałem. Olej można wymieniać i co 1kkm ale to dla tych co nie mają co z kasą robić smile.gif Ja postępuję tak gdyż uważam że po 10kkm olej już nie do końca ma te właściwości jakie miał w dniu wlania. Ale taki olej chroni silnik odpowiednio. Ja zmieniam olej 3 x do roku (rocznie robię ok 30kkm). W obecnym DTL też tak planuje wymieniać . Każdy postępuje jak uważa i jak pozwala mu portfel ok.gif pozdro

Napisano

> A ile km robisz rocznie? Jakbym miał wymieniać olej co 8 kkm to

> musiałbym wydawać prawie 300 PLN co 3 miesiące! Nie wydaje Ci

> się że to przesada? w/g Opla w moim silniku olej wymienia się co

> 30 kkm ale ja wymieniam co 15 kkm i uważam to i tak za

> nadopiekuńczość tym bardziej, że zalewam olej syntetyczny i

> jeżdżę w 70% po za miastem.

No na 3 m-ce nie wydaję na olej 300zł ale 200zł to wydaję. Rocznie kręcę ok. 50-60kkm i to jest moja sprawa że wymieniam co 8kkm, tak jak pisałem wcześniej, właściciele samochodów wiedzą co jest najlepsze dla ich aut, ja uważam że częste wymiany są dla mojej asterki bardzo ważne więc tak robię, ty uważasz inaczej więc robisz tak jak robisz. Ja dbam o swoje auto tak jak dbam i ono odpłaca mi się bezawaryjnością więc po co to zmieniać?

200zł na 3 m-ce to jest 800zł na rok i nie jest to aż tak dużo, abym musiał autu tego odmówić. Mój samochód zarabia na siebie i nie będę mu żałował kilkuset złotych tylko dlatego, że mi szkoda.

Wolę wydać te pieniądze na auto niż jak niektórzy to robią truć się codziennie papierosami, a to jest znacznie większy wydatek niż olej wink.gif

Napisano

> No na 3 m-ce nie wydaję na olej 300zł ale 200zł to wydaję. Rocznie

> kręcę ok. 50-60kkm i to jest moja sprawa że wymieniam co 8kkm,

> tak jak pisałem wcześniej, właściciele samochodów wiedzą co jest

> najlepsze dla ich aut, ja uważam że częste wymiany są dla mojej

> asterki bardzo ważne więc tak robię, ty uważasz inaczej więc

> robisz tak jak robisz. Ja dbam o swoje auto tak jak dbam i ono

> odpłaca mi się bezawaryjnością więc po co to zmieniać?

> 200zł na 3 m-ce to jest 800zł na rok i nie jest to aż tak dużo, abym

> musiał autu tego odmówić. Mój samochód zarabia na siebie i nie

> będę mu żałował kilkuset złotych tylko dlatego, że mi szkoda.

> Wolę wydać te pieniądze na auto niż jak niektórzy to robią truć się

> codziennie papierosami, a to jest znacznie większy wydatek niż

> olej

I po co bijecie pianę ? Można co 7 tys i można i co 50 tys wymieniac olej. Wszystko zalezy od tego jaki olej wlejemy. Kiedy Etzold pisał te swoje książeczki pewnie jeszcze nie słyszał o olejach longlife czyli zachowujących dobrą jakość przy długich przebiegach. Istotniejsze jest aby oleju nie trzymać dłużej niż rok, olej się starzeje a wtedy nie jest on dobry dla silnika. Ja jak kupiłem parę tygodni temu auto (astra G 2.0DTI) to miała ona wlany olej mobil 1 0W40, który może "przejechać" 50 tys km. Tyle też prawie był w silniku, z tym że to był dokładnie rok. Tyle poprzedni właściciel jeździł i tak zmieniano mu w Oplu w Niemczech oleje. Ja tyle nie będę jeździł, może zrobię 20kkm max, więc wybrałem olej 5W30, ktory może być użytkowany do 30kkm rocznie, a chciałem pozostać przy syntetyku.

Więc wyluzujcie, nikt źle nie robi.

Napisano

Pisząc w tym wątku informację z książki serwisowej OPLA o wymianie oleju Long Life co 50 tys. (diesle), a co 30 (benzyna) chciałem podkreślić, że ASO Opla dopuszcza takie przebiegi przy zachowaniu wszystkich wytycznych (dotyczy konkretnych, a nie wszystkich silników OPLA).

Instrukcja ta jest z 2002 roku czyli nie najmłodsza. Reasumując nie ma żadnego problemu, aby takie przebiegi osiągać, a przy tym silnik nie zużywał się ponad normalnie.

Prosze np. wziąść sytuację gdzie auto wykorzystywane jest do kursów na trasie Rzeszów - Gdańsk i w ciągu roku przejeżdża 60 tys. km.

Natomiast inną sprawą jest ,że zwłaszcza starsze konstrukcje OPLA (diesle) nie są szczytem techniki i zdecydowanie częściej należy zmieniać olej. Na pewno to im nie zaszkodzi. Osobiście znam użytkowników, którzy mają auta z przebiegiem 250 - 300 tys. i olej wymieniali średnio co 25-30 tys. (2 razy w roku). W tym momencie te auta pracują bezproblemowo i myślę, że jeszcze sporo kilometrów przejadą.

Przy obecnej jakości olejów syntetycznych normą jest wymiana co 20-25 tys. i silnikom nic się nie dzieje. A jak ktoś woli (lub jest zmuszony) wymieniać co 10 tys. lub częściej to niech wymienia, auta na pewno nie uszkodzi, a jedynie trochę więcej czasu i pieniędzy straci.

Napisano

> Pisząc w tym wątku informację z książki serwisowej OPLA o wymianie

> oleju Long Life co 50 tys. (diesle), a co 30 (benzyna) chciałem

> podkreślić, że ASO Opla dopuszcza takie przebiegi przy

> zachowaniu wszystkich wytycznych (dotyczy konkretnych, a nie

> wszystkich silników OPLA).

> Instrukcja ta jest z 2002 roku czyli nie najmłodsza. Reasumując nie

> ma żadnego problemu, aby takie przebiegi osiągać, a przy tym

> silnik nie zużywał się ponad normalnie.

> Prosze np. wziąść sytuację gdzie auto wykorzystywane jest do kursów

> na trasie Rzeszów - Gdańsk i w ciągu roku przejeżdża 60 tys. km.

> Natomiast inną sprawą jest ,że zwłaszcza starsze konstrukcje OPLA

> (diesle) nie są szczytem techniki i zdecydowanie częściej należy

> zmieniać olej. Na pewno to im nie zaszkodzi. Osobiście znam

> użytkowników, którzy mają auta z przebiegiem 250 - 300 tys. i

> olej wymieniali średnio co 25-30 tys. (2 razy w roku). W tym

> momencie te auta pracują bezproblemowo i myślę, że jeszcze sporo

> kilometrów przejadą.

> Przy obecnej jakości olejów syntetycznych normą jest wymiana co 20-25

> tys. i silnikom nic się nie dzieje. A jak ktoś woli (lub jest

> zmuszony) wymieniać co 10 tys. lub częściej to niech wymienia,

> auta na pewno nie uszkodzi, a jedynie trochę więcej czasu i

> pieniędzy straci.

Z tym się i ja zgadzam. Nie ma co porównywać starego klekota z nowym silnikiem. W nowym silniku może i 50 tys się przejedzie na jednym oleju ale ja np sobie nie wyobrażam przejechania 10 tys na tym samym oleju ! Ostatnio wymieniałem po 6 tysiach i zamiast oleju czarną smołę miałem. A co do kosztów to skoro mamy starszy silnik i lejemy tańszy olej to można go chyba częściej wymieniać.

Napisano

Jeśli kolega jeździ Combo z 2004 lub 2005 roku z silnikiem CDTI to ma rację. Plan serwisowy dla tych roczników z silnikami CDTI przewiduje wymianę oleju co 2 lata / 50 kkm (dla benzyny z tych roczników 2 lata/ 30kkm).

Ale już od MY 2006 wszystkie Ople (benzyna i diesle) mają 1 rok/ 30 kkm.

W załącznikach kolejno plany serwisowe (niestety po angielsku).

279586500-ServicePlan2001-2004.pdf

Napisano
  • Autor

> Jeśli kolega jeździ Combo z 2004 lub 2005 roku z silnikiem CDTI to ma

> rację. Plan serwisowy dla tych roczników z silnikami CDTI

> przewiduje wymianę oleju co 2 lata / 50 kkm (dla benzyny z tych

> roczników 2 lata/ 30kkm).

> Ale już od MY 2006 wszystkie Ople (benzyna i diesle) mają 1 rok/ 30

> kkm.

> W załącznikach kolejno plany serwisowe (niestety po angielsku).

dzieki dzieki smile.gif widze ze kazdy z nas mial po troszke racji smile.gif20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.