Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.4 - co może mu dolegać?

Featured Replies

Napisano

Najogólniej pisząc po prostu go muli. Na wolnych obrotach chodzi równiutko, gdy probuję utrzymać wyższe obroty na równym poziomie okazuje się, ze co 2-3 sekundy następuje około 1 sekundowe "zmulenie", czyli spadek obrotów

- nieznacznie, ale w czasie jazdy jest to odczuwalne (np przy wyprzedzaniu). Nie gaśnie sam z siebie nigdy.

Świece, przewody, kopułka, palec wymienione. Diagnostyka Monojetronika na podstawie materiałów ze strony wypada w porządku. Na drugim Digiplexie jest to samo, podmiana silniczka krokowego też nic nie zmienia. Czujnik położenia wału wyczyszczony, sonda lambda sprawna, pompa paliwa też nie budzi zastrzeżeń (choć nie miałem możliwości zmierzenia ciśnienia). Komputer resetowany kilkakrotnie po wszystkich pracach i .... nic. Lepszą benzynę też tankowałem kilkakrotnie i wciąż żadnej poprawy. LPG nie posiadam.

Coraz bardziej zastanawia mnie inwestycja w nowy sterownik (komputer) czy jak go tam zwą. Czy ma to Waszym zdaniem sens?

Napisano

moim zdanie to to na cewke wygląda i od tego sobie zacznij podmień i sprawdź jak sie bedzie zachowywać

Napisano

w 1.4 silnik krokowy? niewiem.gifGdzie Ty go masz? niewiem.gif

Napisano

> w 1.4 silnik krokowy? Gdzie Ty go masz?

Gdzies pewnie w przepustnicy wink.gif

Napisano

> Gdzies pewnie w przepustnicy

Jest takowy? hmm.gifZ tego co wiem to tą role w 1.4 spełnia digiplex2. niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Jest takowy? Z tego co wiem to tą role w 1.4 spełnia digiplex2.

Oczywiście, że jest, z tyłu przepustnicy - taki czarny, nieduży. A w Digiplexie to jest podciśnieniowy regulator zapłonu a nie krokowiec.

Napisano

> Oczywiście, że jest, z tyłu przepustnicy - taki czarny, nieduży. A

> w Digiplexie to jest podciśnieniowy regulator zapłonu a nie

> krokowiec.

A digiplex nie odpowiada za odpowiednie obroty? icon_eek.gif

Napisano

> A digiplex nie odpowiada za odpowiednie obroty?

Na naszej stronce jest opis (na przykładzie 1.0 ale to nie ma znaczenia) jak działa ukłąd wtryskowy, za co odpowiada krokowiec itp

Proponuję lekturę tego artykułu.

Napisano

> Na naszej stronce jest opis (na przykładzie 1.0 ale to nie ma

> znaczenia) jak działa ukłąd wtryskowy, za co odpowiada krokowiec

> itp

> Proponuję lekturę tego artykułu.

Ok, może i tak. bow.gifTylko z tego co wiem to digiplex odpowiada za wolne obroty, ale moge sie mylic, młody jestem. niewiem.gif

Napisano

> Ok, może i tak.

No cóż. Poczytaj a się przekonasz. Ja Ci na siłę swojego przekonania nie wciskam.

> Tylko z tego co wiem to digiplex odpowiada za wolne

> obroty,

Nie.

>ale moge sie mylic,

Ludzka rzecz!

> młody jestem.

Ja jestem 12 lat młodszy od Ciebie więc się tą młodością nie wykręcaj tongue.gif

Napisano

Nie wiem , ja obstaje przy swoim{za co odpowiada między innymi digiplex}, ale człowiek uczy sie całe życie i jesli sie myle to zwracam honor bow.gif

Napisano

> Nie wiem , ja obstaje przy swoim{za co odpowiada między innymi

> digiplex}, ale człowiek uczy sie całe życie i jesli sie myle to

> zwracam honor

Mylisz się wink.gif

Napisano

kto pyta nie błądzi a krokowiec na bank jest za przepusticą, bo sam to g 2 razy zmieniałem i było przyczyną takiego falowania, że głowa mała

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Tematu ciąg dalszy.

Po kolejnych poszukiwaniach chyba doszedłem co jest. Czujnik położenia przepustnicy (potencjometr) badany wg instrukcji zamieszczonej niedawno na stronie zachowuje się nieprawidłowo.

Los sprawił, że jestem w posiadaniu przepustnicy z czujnikiem ale niestety pochodzącej z 1,5. Różnice w budowie są niewielkie, pasować powinna. Czy myślicie, że można bezkarnie próbować ją założyć do 1,4? Nr tej od 1,4 to 0 438 201 041, ta którą posiadam oznaczona jest 0 438 201 024.

Napisano

Przeżywam to od dluższego czasu. Wymieniłem już: kopułkę, przewody, świece, ufo, palec, krokowca. Zmierzyłem sondę lambda i resetowałem kompa. Innego paliwa również próbowałem. Czujnik położenia wału?? Hmmm może to to. Tego nie sprawdzałem jak również czujnika położenia przepustnicy choć sam korpus był już czyszczony w Fiacie. Mówili mi, że sama przepustnica jest w średnim stanie ale cena za jej wymianę okazała się kosmiczna icon_eek.gif Mam podobny jak ty problem. Chwilowe mulenie i nierówne obroty. Np. dojeżdzając do świateł spuszczam na luz a obrotomierz pokazuje nagły spadek o 500rpm/min!!! Podczas przyśpieszania również odczuwam chilowe spadki i przyrosty mocy confused.gif

Napisano

No to już wiesz co zostaje do sprawdzenia dzieki koledze. ok.gifbiglaugh.gif

A czy od 1.5 będzie ćwiczyć? hmm.gifWydaje mi sie że przy innej pojemnośći mogą być mylne odczyty wysyłane przez czujnik. hmm.gif

Napisano
  • Autor

> (...)

> A czy od 1.5 będzie ćwiczyć? Wydaje mi sie że przy innej pojemnośći

> mogą być mylne odczyty wysyłane przez czujnik.

Po prostu założę go i się okaże. Podzielę się spostrzeżeniami po weekendzie.

Napisano

> Po prostu założę go i się okaże. Podzielę się spostrzeżeniami po

> weekendzie.

Ano zdaj relacje, przyda sie na przyszlośc. ok.gif

Napisano
  • Autor

Założyłem tą przepustnicę z 1,5 i jestem zadowolony. Wreszcie go nie przydusza, ładnie wkręca się na obroty - choć poprawa nastepowała stopniowo. Pojawił się za to inny problem, którego nie było - wolne obroty po dłuższej chwili spadają za bardzo, aż potrafi sobie zgasnąć. Ale to może być wina krokowca, który był razem z tą "nową" przepustnicą, nie chciało mi się przełożyć od razu i mam za swoje. Ewentualnie Digiplex znowu ogłasza pad ale to się jeszcze okaże.

Napisano

> Założyłem tą przepustnicę z 1,5 i jestem zadowolony. Wreszcie go nie

> przydusza, ładnie wkręca się na obroty - choć poprawa

> nastepowała stopniowo. Pojawił się za to inny problem, którego

> nie było - wolne obroty po dłuższej chwili spadają za bardzo, aż

> potrafi sobie zgasnąć. Ale to może być wina krokowca, który był

> razem z tą "nową" przepustnicą

No zapewne tak jest.Jest od 1.5 i już inaczej reaguje na sygnały.

Napisano

Czyli pomogła nowa przepustnica? Jak pisałem mam podobny problem i pytanie:

1.Dać go na badanie czujnika położenia przepustnicy?? Czy:

2.Wymienić przepustnicę (oczywiście używka bo z tego co wiem nowa to uuuuuuuuuu $$$)???

Napisano

> 1.Dać go na badanie czujnika położenia przepustnicy??

No jasne, idzie to sprawdzić mierząc rezystancje między stykami.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

c.d.

jeździło się świetnie przez 8 dni (ok. 500km), aż w trybie ekspresowym bylem zmuszony szybciutko wrócić do odpowiedniej przepustnicy rodem z 1,4 bo samochód gubił zapłony, dymił na czarno, gasł - generalnie tragedia. Na starej przepustnicy chodzi jak kiedyś, czyli prawie że dobrze tylko chwilami jest przyduszony tak jak w opisie na początku tego wątku.

Pojechałem na diagnostykę i komputer wskazał jako przyczynę: sondę lambda oraz czujnik położenia przepustnicy (błąd prawdopodobnie związany z jazdą na przepustnicy od 1,5, nie kasowałem pamięci ECU po ponownej wymianie).

Jak wymienię sondę dam znać czy to ona była winna.

Napisano
  • Autor

Koniec tematu - wreszcie.

Winna okazała się sonda lambda tak jak wykazała diagnostyka komputerowa. Dzisiaj wymieniłem i po resecie kompa samochód w końcu zachowuje się prawidłowo. Obroty są stabilne, nie ma żadnego przyduszania. Ale żebym zbytnio się nie cieszył okazało się, że zaczał przeciekać bak...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.