Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

LPG Bedini bez krokowego?

Featured Replies

Napisano

Witam!

Mam Lanosa 1,5 16V z instalacją LPG Bedini, obecny przebieg 128kkm. LPG zakładany był w Krakowie, przy 80kkm był regenerowany mieszalnik i dokładna regulacja w Jaworznie w serwisie Bedini. Ostatnio zaczołem miec problem z częstym strzelaniem, świece mają 8 kkm, kable WN nowe, filtr gazu wymieniany był razem ze świecami. Postanowiłem udac sie z tym na regulacje do gazownika, jako że najbliższy serwis Bedinie to byłe ASO Daewoo w Katowicach na Bogucickiej, tam też dziś pojechałem. Wzieli autko na serwis i powiedzieli żebym przyszedł za 1,5h, po tym czasie przychodze a koleś mówi mi że nie da sie wyregulować mieszanki, ponieważ w instalacji nie ma silniczka krokowego, tylko jest sam korpus silniczka a w środku jest jakaś śrubka do regulacji - tak sie zastanawiam czy jest to możliwe?

Powiedzieli mi że mogą zrobić to tak jak powinni i podali cene: ok 700zł - drugie pytanie czy jest to dobra cena czy z sufitu?

Dodam że wcześniej zdazały sie sporadyczne strzały, ale to gdy przy za małej prędkości wrzuciłem za wysoki bieg i chciałem mocno przyśpieszyć, ale ostatnio ruszałem spod świateł, na liczniku 50km/h, zapięty 3 bieg i jak strzeliło to urwało jeden zaczep z filtra powietrza.

Pozdrawiam

P.S.

Znacie może jakiś inny dobry serwis Bedinie na śląsku? Bo na Bogucickiej za zwykła regulacje powiedzieli mi 90zł.

Napisano

Ja widziałem kilka patentów na Bediniego, między innymi wwiercanie się od spodu i wkrętem blokowanie pełnego domknięcia przez krokowy, część osób zastępuje go śrubą itd.

Twierdzą że kiepska jest to elektronika, wolna i małe możliwości regulacyjne.

Za taką cenę jak podałeś to zmieniłbym całą elektroniką sterującą wraz z krokowym na jakąś bardziej przyjazną, żeby można było się kompem podłączyć i podregulować.

Mój kolega śmiga lanochem z Bedinim zmutowanym na śrubę zamiast krokowego i nie narzeka, nawet mi polecał ale u mnie działa nawet znośnie więc nie ruszam póki co-szczególnie teraz po wymianie reduktora.

Ale cena trochę wysoka mi się wydaje ale może wypowie się ktoś kto kupował ostatnio jakiś nowy sterownik.

Napisano

cena jest kosmicznie wysoka yikes.gif

Napisano

> Ja widziałem kilka patentów na Bediniego, między innymi wwiercanie

> się od spodu i wkrętem blokowanie pełnego domknięcia przez

> krokowy, część osób zastępuje go śrubą itd.

> Twierdzą że kiepska jest to elektronika, wolna i małe możliwości

> regulacyjne.

> Za taką cenę jak podałeś to zmieniłbym całą elektroniką sterującą

> wraz z krokowym na jakąś bardziej przyjazną, żeby można było się

> kompem podłączyć i podregulować.

> Mój kolega śmiga lanochem z Bedinim zmutowanym na śrubę zamiast

> krokowego i nie narzeka, nawet mi polecał ale u mnie działa

> nawet znośnie więc nie ruszam póki co-szczególnie teraz po

> wymianie reduktora.

> Ale cena trochę wysoka mi się wydaje ale może wypowie się ktoś kto

> kupował ostatnio jakiś nowy sterownik.

Bedini to bardzo fajna instalacja, tylko musi być BARDZO DOBRY fachowiec żeby potrafił to wyregulować, statystycznie na stu gazowników tylko jeden będzie miał takie zdolności, ja na takiego trafiłem i nie miałem żadnych problemów z LPG.

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedzi! Zakupiłem na allegro Zestaw naprawczy do reduktora oraz silniczek krokowy, koszt całości wraz z przesyłką to 127zł, założyć założe samemu, a później pojade do nich na regulacje, wsumie cały interes wyjdzie mnie 217zł a nie 700 (uff, już myślałem że naprawie instalacje ale i tak będe piechotą chodzić bo nie będzie za co zatankować)

Pozdrawiam

• 1 miesiąc później...
Napisano

Od momentu założenia instalacji tj. 2001 nie miałem żadnego problemu. Pracuje na krokowym i żadne cuda z blokowaniem śrubą nie wchodzą w rachubę. Cena to faktycznie zabójcza, ale pomijając dobry fachman od regulacji jest potrzebny.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.