Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wyciek z pompy wtryskowej DTL

Featured Replies

Napisano

Witam

Może ktos z was sie orietuje jak da sie naprawic to cos na pompie, Szukalem uszczelek w google itp i nic nie znalazlem.Cieknie w tym miejscu paliwo (koles co mi to zdjagnozowal powiedzial ze to pod cisnieniem bryzga na blok -niestety nie mogli tego usunąć gdyż pompami sie nie zajmują) wskazal mi dokladne miejsce.Moze ktos z was to rozbieral.

Napisano
  • Autor

sam zauważylem po wytarciu obudowy termosatu ze zaciek robi sie nawet bez odpalenia samochodu, z tym ze ten zaciek jest czarny tak jakby od paliwa a przewody te przy ktorych on sie pokazuje są z powietrzem.Interesuje mnie nazwa tego żółtego elementu moze ktos wie foto 1 foto poprawione Tak jak teraz sobie pomyslalem ten zawór żółty moze juz nie spelnia swojej roli i jak podpiety jest do niego przewód od vacum to zasysa on troche wody z tego zaworu i wyciek sie robi. Mam racje czy nie

Napisano

> sam zauważylem po wytarciu obudowy termosatu ze zaciek robi sie nawet

> bez odpalenia samochodu, z tym ze ten zaciek jest czarny tak

> jakby od paliwa a przewody te przy ktorych on sie pokazuje są z

> powietrzem.Interesuje mnie nazwa tego żółtego elementu moze ktos

> wie foto 1 foto2.Tak jak teraz sobie pomyslalem ten zawór

> żółty moze juz nie spelnia swojej roli i jak podpiety jest do

> niego przewód od vacum to zasysa on troche wody z tego zaworu i

> wyciek sie robi. Mam racje czy nie

A nie cieknie ci przypadkiem spod uszczelki pod osią "gazu" ?

Bo jak tak, to są trzy wyjścia:

1. Ruszasz wielokrotnie linką (pedałem) gazu i oś z uszczelką się sama "ułoży" (Taki przypadek ja miałem - u mnie lało się ciurem jak przypadkowo ruszałem osią od "gazu").

2. Jedziesz do pompiarza i wymieniasz uszczelkę (o-ring) - i finito.

3. Jedziesz do pompiarza i wymieniasz uszczelkę i regenerujsz/dotaczasz nową oś (przynajmniej tak jest w pompach Bosh-a).

Napisano
  • Autor

dobrze ze kolega zwrócil uwage bo dalo sie to samo foto 2 razy. Pompa to raczej nie jest. bo to centralnie na nią kapie wlasnie na tą oś z pod tego czujnika. A tak apropo duzo dales za tą wymiane (mechanik mi tak sugerowal ze to na tym wlasnie cieknie-ale juz chyba wiecej nie pojade do tego zakladu ) I teraz jest tak sciagam ten przwód ssący od vacum a tam z tego żółtego krućca wydobywa sie centranie cos jakby maź czarna - to chyba jest woda polaczona ze smarem z vacum . Zdjelem potem ten drugi węzyk a on jest suchutki nic tam niema

Napisano

A tak apropo duzo dales za tą wymiane

> (mechanik mi tak sugerowal ze to na tym wlasnie cieknie

Tak jak napisałem, mnie uszczelka z osią sama się ułożyła i nic nie płaciłem, a z tego co pamiętam to oring to koszt kilku złotych, z przetoczeniem osi i nabiciem tulei miało to kosztować circa 150 zł.

Pozdrawiam

Paweł

Napisano

też miałem taki wyciek, to jest olej z pompy podciśnienia cała pompa wtryskowa była z oleju. Zastanawiałem się czy tam powinien być olej i jak to uszczelnić i jak tak stałem przed autem wpadłem na pomysł żeby te kolanko co wychodzi z pompy podciśnienia przekręcić do góry i tak zrobiłem przewód do tego czujnika puściłem górą wcześniej wszystko przeczyściłem i jest ok. od tego prostego zabiegu minęło juz ze dwa lata i sucho.

Napisano

Potwierdzam. Problem leży w pompie podciśnienia. Też próbowałem z podnoszeniem tego wężyka, jednak u mnie nie przynosi pozytywnego efektu. Według mnie olej jest zasysany w wężyki przez tą czarną gruszkę na pompie po wyłączeniu silnika. Efekt jest taki, że mam całą pompę zasraną olejem pomiżej tej gruszki.

To na zdjęcu to jest to termiczny włącznik podciśnienia który otwiera się przy temp. powiedzmy około 30-50 st. C. Przed osiągnięciem tej temperatury podciśnienie nie dopływa do gruszki sterującej obrotami i EGR.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.