Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana pompy hamulcowej

Featured Replies

Napisano

Witam!

Chciałbym się dowiedzieć od Was, Drodzy Forumowicze, czy próbował ktoś z Was uporać się z beznadziejną progresją pedału hamulca w Sienie? Ja wpadłem na pomysł wymiany pompy hamulcowej na część z modeli Bravo/Brava/Marea. Nie wiem tylko, czy taka wymiana jest wogóle możliwa. Z góry dziękuję za pomoc.

Napisano

> czy próbował

> ktoś z Was uporać się z beznadziejną progresją pedału hamulca w

> Sienie?

Możesz rozwinąc wątek tej beznadziejnej progresji?

Jesli masz na mysli brak mozliwości dozowania siły hamowania to taki efekt może wystąpić kiedy padną reduktory cisnienia tylnych hamulców (te przy pompie, jako że mówimy o Sienie). Wtedy przy lekkim nacisnęciu hamulca nie hamuje tył i mamy taki właśnie efekt.

Wiem, bo sie właśnie z tym problemem borykam i pompa tu nie ma nic do rzeczy.

Napisano
  • Autor

Pod hasłem beznadziejnej progresji miałem na myśli fakt, że można dozować hamulec, ale do skutecznego hamowania potrzeba sporej siły na pedale. Szczególnie mi to doskwiera, kiedy przesiadam się do Sieny z Renault Kangoo albo innego w miarę nowoczesnego auta, w którym branie hamulca jest zdecydowanie ostrzejsze.

Napisano

A ja mam inny problem!

Raz mi pedał "bierze" normalnie, a innym wpada w podłogę (choć czuć, że hamulce działają, ale słabiej) i muszę nawet dwa razy naciskać pedał hamulca, aby dobrze hamować .

Czy myślicie, że do wymiany jest pompa hamulcowa, a może coś innego?

W swojej dotychczasowej praktyce nie spotkałem się z takim objawem.

Napisano

> A ja mam inny problem!

> Raz mi pedał "bierze" normalnie, a innym wpada w podłogę (choć czuć,

> że hamulce działają, ale słabiej) i muszę nawet dwa razy

> naciskać pedał hamulca, aby dobrze hamować .

> Czy myślicie, że do wymiany jest pompa hamulcowa, a może coś innego?

> W swojej dotychczasowej praktyce nie spotkałem się z takim objawem.

Jeżeli bierze za drugim razem, to najpierw trzeba pewnie odpowietrzyć układ.

Napisano

> Jeżeli bierze za drugim razem, to najpierw trzeba pewnie odpowietrzyć

> układ.

Układ był dokładnie odpowietrzony! oslabiony.gif

Napisano

> Układ był dokładnie odpowietrzony!

Może faktycznie pompa się kończy, zamiast sprężać i tłoczyć, to puszcza bokami.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Witam!

> Chciałbym się dowiedzieć od Was, Drodzy Forumowicze, czy próbował

> ktoś z Was uporać się z beznadziejną progresją pedału hamulca w

> Sienie? Ja wpadłem na pomysł wymiany pompy hamulcowej na część z

> modeli Bravo/Brava/Marea. Nie wiem tylko, czy taka wymiana jest

> wogóle możliwa. Z góry dziękuję za pomoc.

Też mi się nie podoba hamowanie w Sienie. Ostatnio zmieniłem przód na 257 mm i jest lepiej, ale nadal pedał trzeba wciskać w podłogę. Głównym powodem jest układ kasowania luzów w bębnach hamulcowych. Nie działa to tak, jak powinno. Ja się teraz zastanawiam nad zmianą tego, bo te moje dokładnie wyczyściłem i działały przez może miesiąc i wtedy nie trzeba było mocno cisnąć na hamulec, a auto hamowało. To jest jedna sprawa, a po drugie, to chyba faktycznie pompa jest jakaś dziwna. Kwestia przyzwyczajenia i niby jest OK, ale jak przesiadam się choćby do Punto II z najmniejszym silnikiem i hamulcami, a potem z powrotem do Sieny, to w Sience po prostu brakuje mi hamulców, nawet przy tarczach 257 mm. Myślę, że od BBM dałoby się wstawić pompę i servo, ale to tylko teoria. Może zajmę się tym na wiosnę, ale chyba już nie będę nic w to auto wkładał. Teraz trochę zrobiłem, więc jeszcze pojeżdżę i tak za 2 lata chyba będzie zmianka na AR 156... palacz.gif

Napisano

Nie, wiem dlaczego tak narzekacie, na te hamulce.

Ja uważam, że hamulce w Sienie (oczywiście sprawne), są naprawdę dobre !

Przyrównując np do Poloneza, albo do CC, to po prostu IDEAŁ !

Napisano

> Nie, wiem dlaczego tak narzekacie, na te hamulce.

> Ja uważam, że hamulce w Sienie (oczywiście sprawne), są naprawdę

> dobre !

> Przyrównując np do Poloneza, albo do CC, to po prostu IDEAŁ !

Zawsze można coś poprawić. grinser006.gif Na pewno w porównaniu do tych aut są dobre, w ogóle skuteczne nawet są, ale ja np. wolałbym, żeby była większa siła hamowania już na początku skoku pedału. Tak jest np. w Punto II, w Bravo... Poza tym samoregulatory w Sienie nie są najlepszą konstrukcją. Potrzeba tam układu, który będzie ustawiał znacznie mniejszy luz szczęk i to będę próbował zmienić. Jeśli podkręcę je ręcznie, to przez jakiś czas hamulce są super i takie mogłyby już być. Ale tak jest może przez 3-4 tygodnie i znowu dalej to samo. crazy.gif

Napisano

a może by tak zapodać cały tył od Palio? ale bez korektorów siły hamowania

Napisano

> a może by tak zapodać cały tył od Palio? ale bez korektorów siły

> hamowania

Ano już nawet o tym myślałem, ale czy to by na pewno pasowało? cfaniaczek.gif Nie jestem pewien czy da się to zamontować do Sieny z powodu większej szerokości bębnów w Palio. Jeśli zamontujemy to na belce Sieny, to chyba nie da się zamocować bębna do piasty bez jakiegoś dystansu? Odległość mocowań tarczy montażowej tylnych hamulców do tarczy piasty, do której przykręcamy bębny, jest chyba większa w Palio niż w Sienie. Jest to tak czy się mylę? hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.