Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

co ile rozrząd astra G

Featured Replies

Napisano

Witam Wszystkich po dłuższej przerwie

Niestety miałem dzwon moją astra a konkretnie ktoś mi wjechał w cztery litery (niestety szkoda całkowita)i aktualnie szukam astry g do kupienia ale nie o tym miało być

W astrze brata przyszła pora na wymianę paska rozrządu, a przynajmniej tak mi się wydawało bo minęło 60tyś od poprzedniej wymiany, już kupiliśmy pasek napinacze i rolki, dziś zajrzałem do książki Etzold'a (w załączniku) i okazuje się że w tym silniku pasek wymienia się co 90 tyś o ile dobrze zrozumiałem. confused.gif

więc mam pytanie do posiadaczy astry z tym silnikiem Jak często wymieniacie paski w waszych asterkach ?

Astra G silnik Z14XE-20X32...

Napisano

> Jak często wymieniacie paski w waszych asterkach ?

W mojej G z 2001 jest zrobione 125 k km i księga serwisowa. Pierwsza wymiana była po 60k km (przez poprzedniego właściciela), drugą zrobiłem już ja po 120k km. Silnik Z16XE.

Napisano

Mi w ASO Opla drukują ulotkę na każdej fakturze:

"W samochodach z silnikiem 16 lub 24-zaworowym producent zaleca wymiane układu rozrządu co 60.000 km lub co 4 lata".

Ja się stosuję do tych zaleceń, wymieniam co 60.000 km i mam spokój. Co drugą wymianę powinno sie wymienić pompę wody, chyba że jej stan wskazuje na konieczność wymiany wcześniejszej.

Pozdr.

Napisano

do posiadaczy astry z tym silnikiem Jak często

> wymieniacie paski w waszych asterkach ?

> Astra G silnik Z14XE-20X32...

pierwszą wymianę zrobiłem przy 76 tyś a drugą przy 145 tys (+pompa )

Napisano

potwierdzam, wymiana co 60 kkm, po 120kkm koniecznie wymienić pompę wody ! w mojej astrze nie była wymieniana i przy 155kkm pompa się rozsypała, na szczęście nie zrywając rozrządu. efekt? wymiana pompy plus (nadplanowa)wymiana rozrządu oslabiony.gif

Napisano

a ja właśnie dziś wymieniłem pasek rozrządu + pompa wody + napinacz.

Pasek przejechał ponad 70 tyś i jeszcze tak źle nie wyglądał, napinacz hałasował i ewidentnie kwalifikował sie do wymiany, pompa szczelna ale był już luz i długo chyba by nie pociągnęła (przeżyła 160 tyś grinser006.gif ). pozdro

Napisano
  • Autor

Dzięki za wypowiedzi

Więc nie ma, co ściemniać tylko trzeba wymienić teraz, czyli po 60 tyś jeszcze muszę zajrzeć czy ostatnio pompa była wymieniana

Jeszcze raz dzięki

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.