Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Audi A4 b5 - chwalę się :D panele

Featured Replies

Napisano

Przedstawiam fotorelację z montażu głośników i wykonania paneli głośnikowych w Audi A4 b5. Jak pewnie wszyscy wiecie fabrycznie siedzą tam 10cm głośniki firmy Nokia (ew. Bose). Niestety fabryka w moim aucie grała bardzo kiepsko - zdecydowałem się na montaż PowerBass ES-6C. Reszta komponentów to wysłużone radyjko Clariona 558rmp oraz doskonały smile.gif wzmacniacz Boschmann Tyrant 270751858-jezyk.gif

W przyszłości zagości coś ze stajnii Audisona i Alpine.

Na początek wytłumiłem dość solidnie drzwi, w audi pod tapicerką jest tylko szkielet od elektrycznych szyb - nie ma do czego lepić maty, dlatego zdecydowałem się na przynitowanie blachy 1mm na całą ich powierzchnię, na to poszła taśma dekarska. Na tym etapie nie robiłem zdjęć - topiców o wytłumianiu jest wystarczająco dużo smile.gif

01gf6.th.jpg02qg1.th.jpg

Dalej w ruch poszła szlifierka kątowa, wyżynarka, lutownica, obcęgi i parę innych narzędzi -> efekt poniżej.

04jn6.th.jpg05kt5.th.jpg

następnym etapem było wykonanie pierścieni z mdfu, pomógł mi mój ojciec (ma w firmie tokarkę smile.gif ).

06wd7.th.jpg07yo7.th.jpg

właśnie przy tym elemencie tokarka okazała się nie zastąpiona

08of4.th.jpg

dystanse po odpowiednim wyszlifowaniu przykręcone do drzwi

09cq5.th.jpg

przymiarka z głośnikami

10er2.th.jpg11fq6.th.jpg

i przykręcone do drzwi

12zh8.th.jpg13xc2.th.jpg

Tutaj moja Luba smile.gif obkleja drzwi taśmą papierową cobyśmy tapicerki zbytnio nie pobrudzili

14bl4.th.jpg

i hit programu - model z plasteliny (łącznie zużyłem ok 1 kg zeby.GIF )

15jo3.th.jpg16kc7.th.jpg

Następnie na plastelinę poszła żywica i włókno szklane

17wf1.th.jpg

po wyschnięciu całość została zdjęta z drzwi, plastelina odklejona. Tutaj warto nadmienić, że przy wszystkich nietypowych kształtach plastelina jest świetna. Jest tłusta, więc bez najmniejszego problemu odczepia się od żywicy.

18jl0.th.jpg19cu2.th.jpg20qs2.th.jpg

znowy w ruch poszła szlifierka kątowa, docinka - przymiarka i tak kilka razy

21bk7.th.jpg22pf9.th.jpg

następnie na panel poszła szpachlówka (łącznie ok 0,5 kg)

23kr7.th.jpg

po wyszpachlowaniu trzeba było troszkę poszlifować, olbrzymie ilości pyłu...

24ck6.th.jpg25zt6.th.jpg

przymiarka paneli

26qw9.th.jpg27xu4.th.jpg

krótka przerwa (bufecik)

28aw8.th.jpg29qu6.th.jpg

i tutaj znowu moja Luba mi pomaga smile.gif naciąganie "skóry" na panel

30bq8.th.jpg31ep6.th.jpg

panele już na drzwiach (w międzyczasie zostały lekko zmodyfikowane)

32gt4.th.jpg33ep2.th.jpg34iu1.th.jpg35do8.th.jpg

i efekt końcowy

36ld1.th.jpg37wf3.th.jpg38ef8.th.jpg39ba9.th.jpg40hn9.th.jpg41hr0.th.jpg

muszę jeszcze tylko doczyścić silikon z tapicerki, ale biorąc pod uwagę reszte prac - to już tylko kosmetyka

Chciałbym w tym miejscu podziękować mojej dziewczynie i mojemu koledze Wojtkowi za bardzo dużą pomoc.

Na koniec tak w ramach podsumowania. Można było to zrobić dużo lepiej i ładniej. Niestety takie pomysły pojawiają się dopiero jak się coś zrobi. Przedewszystkim do wytłumienia powinienem użyć blachy 2mm, dać ok 3 razy więcej nitów, a samą blachę nitować pod spód. Wzór z żywicy można było wykonać dokładniej co oszczędziłoby szpachlowania. W każdym razie jak na pierwszy raz - myślę że wyszło dobrze...

Jak wrażenia z odsłuchu?

Po pierwsze pojawiła się scena (gwizdki w fabrycznych miejscach). Przybyło basu, zrobiło się głośniej. I właściwie tyle. Pod wzmacniaczem którym dysponuję nie mam chyba co spodziewać się więcej. Głośniki mają 85w rms, wzmacniacz zgodnie z tym co deklaruje producent -> 4x50 rms... ale to jakieś brednie są. W tej chwili jest spięty w mostek i słychać że mocy brakuje.

Najważniejsze jest to, że pojawiła się scena - o reszcie wrażeń opowiem w momencie kiedy będzie odpowiedni wzmacniacz do tego zestawu.

korzystając z okazji (tak żeby nie zakładać nowego tematu) jaki sprzęt byście polecili. Radyjko wybiorę sam.

Nie wiem natomiast jaki wzmacniacz wybrać (kwota do 1000zł) i jaki subwoofer (do 500zł, najlepiej 30cm, skrzynke robie sam).

Chciałbym z zestawu wycisnąc max jaki się da. Ma być bardzo głośno, szybko i nisko (dlatego 30cm, najlepiej closed). Oczywiście piecyk musi pogonić subwoofer i przód. Jeżeli chodzi o moje typy to tak jak na początku wspomniałem - coś ze stajni audisona, sub - myślałem o powerbass M12, ale wątpie żeby w tej kwocie wzmacniacz jakoś sensownie go uciągnął.

Napisano

swietne toto grinser006.gif sam sie chyba musze wziac za modzenie w zywicy grinser006.gifgrinser006.gif

Napisano
  • Autor

> swietne toto sam sie chyba musze wziac za modzenie w zywicy

polecam, żywica to świetny materiał.

Jak już dokupie resztę klocków - robie obudowe na suba z żywicy w prawe nadkole smile.gif

Napisano

musze przyznać że bardzo ładnie Ci to wyszło waytogo.gif

Napisano

> polecam, żywica to świetny materiał.

> Jak już dokupie resztę klocków - robie obudowe na suba z żywicy w

> prawe nadkole

co do obudowy subwoofera to koszty moga byc spore bo dosyc gruba ona musi byc - ile placiles za mate, zywice i utwardzacz? smile.gif

Napisano

No ładne nawet bardzo ładne panele;)

Napisano
  • Autor

> co do obudowy subwoofera to koszty moga byc spore bo dosyc gruba ona

> musi byc - ile placiles za mate, zywice i utwardzacz?

kupowałem tak na szybko w obi -> wiec przeplaciłem

kupiłem 4 maty (nie pamietam rozmiarów), jedną puchę żywicy (taka chyba 0,5l) i 2 utwardzacze. Całość wyszła 60zł. Wiem, że do subwoofera potrzeba będzie dużo więcej, ale mi chodzi tylko o tylnią ściankę coby się chowała ładnie w nadkole.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.