Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

To teraz ja o mandat zapytam!

Featured Replies

Napisano

Spotkał sie ktoś z przypadkiem wejścia komornika na konto bankowe za niezapłacony mandat? Jest taka możliwość?

Napisano

> Spotkał sie ktoś z przypadkiem wejścia komornika na konto bankowe za

> niezapłacony mandat? Jest taka możliwość?

Jak prowadzisz dz.g. bądź (nieopatrznie biglaugh.gif) podałeś skarbówce nr konta np. do zwrotu podatku - jak najbardziej!

Napisano

Ja napiszę niejako z pierwszej ręki. Mój bliski znajomy jest poborcą skarbowym - dzięki czemu jakimś dziwnym trafem moje mandaty nie zdążyły się w terminie wyegzkwować 270635636-JUMP2.gif. Piszę w czasie przeszłym, gdyż po przeprowadce podlegam teraz pod inny urząd skarbowy. Ehhh... kiedyś to były luzy. Ale nie o tym.

Akurat był u mnie (ale mnie nie zastał) ponad miesiąc temu w domu komornik. W związku z mandatami: jeden 500 przedawnia się 25 IX (hehe to już jutro) drugi 300 w styczniu. Rozmawiał z żoną, żona powiedziała że mnie nie ma. Więc wręczył jej jakąś karteczkę na ksero, że ble ble ble mam się zgłosić do niego i zapłacić. Karteczki takie też wrzucają przez szparkę do skrzynek pocztowych. Bez żadnych pokwitowań. Wg. info mojego znajomego poborcy - kartki takie nie mają żadnej wartości i licząc na jakiś [tu cytat] "debilnych frajerów co sami przyjdą i zapłacą oszczędzając im robotę". Powiem, że na mojego szwagra poskutkowała ta karteczka - jak karteczka wpadła w ręce teściowej. Bo akurat była w domu. I już leciał zapłacić. Wracając do głównego pytania. Sam radziłem się w sprawie ewentualnego zajęcia konta bankowego (urząd zna moje wszystkie rachunki bankowe) - bo jechałem na wczasy i bałem się, że mi je zablokują - co było by duuużym utrudnieniem na wczasach. Znajomy poborca skarbowy powiedział, że nie jest jakimś śledczym i nie będzie szukał w US po kompie moich rachunków bankowych. Tak samo powiedział, że nie szukają np. gdzie prowadzą DG - żeby tam mnie przydybać. To tyle. Od wizytu u mojej żony minął już ponad miesiąc, konta mi nie zajęli - jutro pierwszy się przedawnia.

Więc przeciwnie do tego co napisał pyrek - za mandaty nie blokują konta. Za inne egzekucje tak.

Mariusz

PS. Inaczej sytuacja wygląda z zajęciem zwrotu z podatku. To dzieje się "niejako z automatu" - można poeidzieć, że program sam to ściąga.

Napisano

nawet tyle jaj nie masz, żeby zapłacić swoje mandaty? smirk.gif

Napisano

> nawet tyle jaj nie masz, żeby zapłacić swoje mandaty?

Mam i jaja i pieniądze. Wolę taki układ.

EDIT. Kiedyś - za młodu - trochę manadatów zapłaciłem. Nie prosiłem znajmego dla mandatów <150 PLN. Ale 800 PLN - no sorryyy nie mam zamiaru w błoto wyrzucać.

Napisano
  • Autor

> Więc przeciwnie do tego co napisał pyrek - za mandaty nie blokują

> konta. Za inne egzekucje tak.

> Mariusz

> PS. Inaczej sytuacja wygląda z zajęciem zwrotu z podatku. To dzieje

> się "niejako z automatu" - można poeidzieć, że program sam to

> ściąga.

claps.gif Konkretna odpowiedź bow.gif

Napisano

> Więc przeciwnie do tego co napisał pyrek - za mandaty nie blokują

> konta. Za inne egzekucje tak.

Znam osobiście przypadki, więc w moich "rewirach" widocznie inaczej działają... icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> Znam osobiście przypadki, więc w moich "rewirach" widocznie inaczej

> działają...

Ale tak jak napisałeś sami konta nie znajdą?

Napisano

> Ale tak jak napisałeś sami konta nie znajdą?

Sami pewnie nie, ale jak kiedykolwiek gdziekolwie podałeś, to... biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Sami pewnie nie, ale jak kiedykolwiek gdziekolwie podałeś, to...

palacz.gif

bow.gif za informacje

Napisano

> Mam i jaja i pieniądze. Wolę taki układ.

> EDIT. Kiedyś - za młodu - trochę manadatów zapłaciłem. Nie prosiłem

> znajmego dla mandatów

to mówisz że w Bytomiu ogólnie jest spokój? A jak dostane mandat w innej miejscowości? Jeden mam ze Świnoujścia drugi z Gorzowa Wlkp. tak samo to traktują? Pytam z ciekawości bo już obydwa są zapłacone... i mógłbym sobie za nie kupić 4 zimowe opony smirk.gif

Napisano

> to mówisz że w Bytomiu ogólnie jest spokój? A jak dostane mandat w

> innej miejscowości? Jeden mam ze Świnoujścia drugi z Gorzowa

> Wlkp. tak samo to traktują? Pytam z ciekawości bo już obydwa są

> zapłacone... i mógłbym sobie za nie kupić 4 zimowe opony

Znajomy komornik nie jest z Bytomia. Ale przytoczyłem tylko to o czym z nim rozmawiałem - i stosuję sie do jego zasad: olać karteczkę (bez potwierdzenia odbioru), unikać spotkania z komornikiem, nie bać się o konto (te podane w US) i czekać na przedawnienie.

Jak aktualnie tak poczynam, a Wy róbcie jak chcecie.

Napisano

> PS. Inaczej sytuacja wygląda z zajęciem zwrotu z podatku. To dzieje

> się "niejako z automatu" - można poeidzieć, że program sam to

> ściąga.

W takim razie od czego uzależnione jest to, czy zdejmą z podatku, czy nie? Rozliczamy się co roku, a mandat przedawnia sie po trzech...

Napisano

> nawet tyle jaj nie masz, żeby zapłacić swoje mandaty?

myślisz, ze taka podpucha zadziała? smirk.gif

Napisano

A czy przypadkiem wszczecie egzekucjii nie przerywa biegu przedawnienia?

Napisano

> A czy przypadkiem wszczecie egzekucjii nie przerywa biegu

> przedawnienia?

Nie przerywa - ale oddala termin przedawnienia - do jeśli dobrze pamiętam - 5lat.

Termin ten się wydłuża nie w momencie, gdy tytuł wykonawczy trafi do komornika, tylko wtedy gdy zostanie wykonana jakakolwiek czynność w sprawie - typu - zajęcie wynagrodzenia, zajęcie rachunku bankowego, ruchomości, etc.

Napisano

> Nie przerywa - ale oddala termin przedawnienia - do jeśli dobrze

> pamiętam - 5lat.

> Termin ten się wydłuża nie w momencie, gdy tytuł wykonawczy trafi do

> komornika, tylko wtedy gdy zostanie wykonana jakakolwiek

> czynność w sprawie - typu - zajęcie wynagrodzenia, zajęcie

> rachunku bankowego, ruchomości, etc.

Zgadza się. Np. zastaje Cię w domu i na poczet mandatu bierze np. 1 PLN. Od tego momentu 5 lat na egzekucję.

Napisano

> Zgadza się. Np. zastaje Cię w domu i na poczet mandatu bierze np. 1

> PLN. Od tego momentu 5 lat na egzekucję.

Zgadza się - ale jesli delikwent nie zapłaci ani złotówki, a poborca spisze tylko protokół o stanie majątkowym - dalej są tylko 3 latka.

No chyba że szybko zajmie jakąs ruchomość smile.gif

Napisano

Własnie w zeszlym tygodniu dostalem takie pismo z US, ze blokują mi konto za niezaplacony mandat. Najlepsze jest to, ze juz miesiac od otrzymania mandatu wystawili to pismo icon_eek.gif Wiadomo, ze 7 dni jest na zaplacenie, wiec przekroczylem termin ale nie spodziewałem się takiej szybkiej reakcji ze strony urzedu skarbowego. W zeszłym roku zapłaciłem po 3 miesiacach i nikt sie wczesniej nie upominał.

Ale konkrety. DOstalem pismo, ze urząd skarbowy zawiadamia mój bank, ze mają mi zablokowac konto ale tylko kwotę w wysokosci mandatu + odsetki i koszty egzekucyjne (dostalem 100 mandat i 17 zl dodatkowych oplat naliczyli). Tyle, ze od tygodnia jakos bank (inteligo) nic nie zablokował, bo twierdza ze do nich nic nie dotarło i sam tak naprawde zastanawiam się co zrobić.

Chcialem odruchowo sam to zaplacic ale wtedy bank i tak mi tą kwotę zablokuje jak dotrze pismo i dopiero Komornik będzie musial "dać znać" bankowi, zeby mi to odblokowali bo sam zapłaciłem.

Czekam więc az mi bank to sam zdejmie, ale dzisiaj do nich dzwonie bo za dlugo to trwa.

Wniosek jeden. Trzeba placic mandaty bez zwłoki, bo pozniej czlowiek niepotrzebnie sie musi nachodzic i nawkurzac koło tego.

Napisano

oczywiscie smile.gif - znana sprawa...

Napisano
  • Autor

> Własnie w zeszlym tygodniu dostalem takie pismo z US, ze blokują mi

> konto za niezaplacony mandat...

Skąd wiedzieli o koncie, podawałeś kiedykolwiek?

Napisano
  • Autor

> oczywiscie - znana sprawa...

A więcej szczegółów można?

Napisano

Hmm... czy od zablokowanej kwoty w takim trybie bank bedzie naliczal odsetki?

Jesli tak to moze po prostu potraktowac taka blokade jako wieczna lokate cool.gifcool.gif

Napisano

> Skąd wiedzieli o koncie, podawałeś kiedykolwiek?

podawałem. DOstaje zwrot podatku na konto.

Napisano

> Hmm... czy od zablokowanej kwoty w takim trybie bank bedzie naliczal

> odsetki?

> Jesli tak to moze po prostu potraktowac taka blokade jako wieczna

> lokate

dopoki nie pojdą pieniądze z konta na uregulowanie naleznosci to beda naliczane odsetki karne za kazdy dzień.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.