Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Montaż anteny radiowej

Featured Replies

Napisano

Stanąłem właśnie przed zagadnieniem - montaż radia. Radio już mam, głośnik jakiś też się znajdzie. No ale ważna jest jeszcze antena. Oglądając inne una zauważyłem, że czasy rycia dziur w karoserii chyba już minęły. Na dachu mam taką małą czarną zaślepkę (bliżej przodu), i tam chyba ma się znaleźć antena. Chętnie pocztyam porady kogoś, kto już przeprowadził taki montaż.

Napisano

> Stanąłem właśnie przed zagadnieniem - montaż radia. Radio już mam,

> głośnik jakiś też się znajdzie. No ale ważna jest jeszcze

> antena. Oglądając inne una zauważyłem, że czasy rycia dziur w

> karoserii chyba już minęły. Na dachu mam taką małą czarną

> zaślepkę (bliżej przodu), i tam chyba ma się znaleźć antena.

> Chętnie pocztyam porady kogoś, kto już przeprowadził taki

> montaż.

na początek poczytaj tutaj ...

Napisano

> jak widzisz na tym forum ludzie wola zajmowac sie pierdolami zamiast

> sobie pomagać ta czarna zaślepka sie odkreca a jak jes

> zapieczona to wypchnij ja od środka zdejmij podsófitke i juz

Posłuchaj - zasady jakkolwiek czasami niewygodne - obowiązują - jak mamy ci pomóc jak nic o tobie nie wiemy ???1

Kim ty jesteś? Nic nie napisałeś a już się obrażasz!!!

Napisano
  • Autor

Quote:

jak widzisz na tym forum ludzie wola zajmowac sie pierdolami zamiast sobie pomagać ta czarna zaślepka sie odkreca a jak jes

zapieczona to wypchnij ja od środka zdejmij podsófitke i juz

Nie no spoko, trochę mi się należało... Teraz sobie poczytałem byłe wątki na ten temat i już wiem, że zdjęcie podsufitki to lepsza zabawa, chyba najpierw wypróbuję po prostu antenę "wewnętrzną" typu dwa metry drutu. A jeżeli efekty będą niezadowalające to wtedy dokładniej przyjrzę się tej zaślepce i podsufitce. Ciekawe swoją drogą jak ten kabel spuścić na dół, włożyć pod uszczelkę szyby? Bo on jednak nie jest taki znowu cienki...

Napisano

Witaj na Forum... 20.GIF

Ta czarna zaslepka, to wlasnie miejsce przewidziane fabrycznie na montaz anteny... ok.gif Antene mozna kupic typowo do Fiata, ale mozna tez inna dachowa (ja mam np. z VW)... smirk.gif Do zamontowania anteny konieczny bedzie demontaz - przynajmniej czesciowy - podsufitki... smirk.gif Nie trzeba koniecznie sciagac calej, ja odkrecilem oslony p-w sloneczne i lusterko i dalem rade wsunac tam reke z kluczem... skromny.gif Kabel trzeba poprowadzic pod podsufitka, a nastepnie bocznym slupkiem w dol i dalej za deska do radia... ok.gif Ale uwaga, mimo ze nie masz fabrycznie zamontowanej anteny, to moze sie okazac, ze kabel jest juz ulozony na miejscu (takie Uniaki sie zdarzaly)... spineyes.gif Wiec zanim zaczniesz przeciagac nowy kabel, sprawdz czy juz jednego tam nie ma, to znacznie ulatwi i skroci prace przy montazu... ok.gif

Napisano

> Nie no spoko, trochę mi się należało... Teraz sobie poczytałem byłe

> wątki na ten temat i już wiem, że zdjęcie podsufitki to lepsza

> zabawa, chyba najpierw wypróbuję po prostu antenę "wewnętrzną"

> typu dwa metry drutu. A jeżeli efekty będą niezadowalające to

> wtedy dokładniej przyjrzę się tej zaślepce i podsufitce. Ciekawe

> swoją drogą jak ten kabel spuścić na dół, włożyć pod uszczelkę

> szyby? Bo on jednak nie jest taki znowu cienki...

Anteny wewnetrzne sa raczej kiepskie, a montowane w nich wzmacniacze wzmacniaja raczej zaklocenia niz sam sygnal... smirk.gif Ja jednak na Twoim miejscu zamontowlbym antene na dachu, to naprawde nic strasznego... smirk.gif Dasz rade... ok.gif

Napisano

> jak widzisz na tym forum ludzie wola zajmowac sie pierdolami zamiast

> sobie pomagać

kolego domi349 !!! ... niezastosowanie sie do regulaminu forum spowoduje zablokowanie twojego konta ... cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

Quote:

Anteny wewnetrzne sa raczej kiepskie, a montowane w nich wzmacniacze wzmacniaja raczej zaklocenia niz sam sygnal...

To dla mnie jasne, jako, że jestem elektronikiem z wykształcenia i zamiłowania. Broń Boże nie miałem zamiaru takiej anteny kupować, wiem po prostu z praktyki, że kilka metrów zwykłego, jednożyłowego przewodu ułożone np. przed przednią szybą może dać niezłe rezultaty. Moja droga do pracy wypada bardzo blisko silnego nadajnika radiowo-telewizyjnego (telewizor w domu odbiera mi na spinaczu biurowym...) więc problemu by pewnie nie było. Oczywiście przy wyjeździe w trasę lepiej mieć antenę na dachu.

Quote:

to naprawde nic strasznego... Dasz rade...

Mam nadzieję :-). Podzielę się wrażeniami.

Napisano

> wiem po prostu z praktyki, że kilka metrów zwykłego, jednożyłowego przewodu ułożone np. przed przednią szybą może dać niezłe rezultaty

Ale raczej kiepsko wyglada... zlosnik.gif

> Mam nadzieję. Podzielę się wrażeniami

Czekamy... waytogo.gif

Napisano

> Ale raczej kiepsko wyglada...

> Czekamy...

co do antenki... nie trzeba przecierz demontowac podsufitki.... biglaugh.gif bynajmniej u mnie nie trzeba było... kabelek od antenki juz miałem... tylko musiałem przejscówke kupic.. azeby podłaczyc pod radio... biglaugh.gifwaytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.