Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprężyny zawieszenia, przegłub, dymek przy odpalaniu

Featured Replies

Napisano

Mam kilka problemów:

1. skrzypią mi sprężyny zawieszenia tylnego słychać to wyraźnie jak rozbujam samochód w lewo i prawo, czy to oznaka złużycia czy co ? , denerwuje to jak ktoś siedzi z tyłu i wchodze w zakręt... smile.gif

2. Kolejna sprawa jak skręcam na max w lewo i podjeżdżam pod nawet nie wysoki krawężnik słychać stukanie w prawym kole to samo jak odpowiednio odwrotnie zjeżdżam, poza tym troche słychać głuchy dzwięk w trakcie jazdy na poprzecznych nierównościach. Czy to musi być związane z przegubem (troche kosztowne:)) no bo objawy stukania w trakcie skrętu wyglądałyby na przegłub devil.gif

3. Przy odpalaniu porannym widać piękną chmurkę z rury wydechowej czy to normalne, dodam że po odpaleniu samochodu słychać metaliczny dźwięk o któym już założyłem posta ale nikt mi nie umiał odpowiedzieć na pewno koło dwumasowe jest ok. Podejrzewam spręzarkę klimy bo jak jest włączona to dzwięk jest bardziej głuchy i krócej trwa ok 30 s. Jak dodam gazu to też nie słychać... niewiem.gif

4. Jak gasze samochodzik to bez wciśnietego sprzęgła słychać "nieładny klekot gaszącego silnika" jak wcisne sprzęgło jest ok cichutko pytałem już wcześniej cz to rzeczywiście jest ok bo dla mnie to trochę nie normalne

Z góry dziękuje za wszystkie komentarze i pozdrawiam 20.GIF

Napisano

> Mam kilka problemów:

> 1. skrzypią mi sprężyny zawieszenia tylnego słychać to wyraźnie jak

> rozbujam samochód w lewo i prawo, czy to oznaka złużycia czy co

> ? , denerwuje to jak ktoś siedzi z tyłu i wchodze w zakręt...

IMO to nie sprężyny tylko tuleje metalowo-gumowe.

> 2. Kolejna sprawa jak skręcam na max w lewo i podjeżdżam pod nawet

> nie wysoki krawężnik słychać stukanie w prawym kole to samo jak

> odpowiednio odwrotnie zjeżdżam, poza tym troche słychać głuchy

> dzwięk w trakcie jazdy na poprzecznych nierównościach. Czy to

> musi być związane z przegubem (troche kosztowne:)) no bo objawy

> stukania w trakcie skrętu wyglądałyby na przegłub

Łączniki stabilizatora.

3 i 4 nie wiem.

Napisano

1. sprężyny nie mogą skrzypieć to coś innego!

2. Na 99% łączniki do wymiany!

3. A moze jakaś rolka?? Czemu akurat sprężarka??

4. TTTM czyli ten typ tak ma. To sprężynki na tarczy sprzęgłowej wydaja taki odgłos. Nie wiele da sie z tym zrobić. Po wymianie sprzęgła na pewien (bardzo krótki czas) bedzie lepiej! Ale tym sie nie ma co przejmować! grinser006.gifok.gif

Napisano
  • Autor

Co do zawieszenia to najlepiej chyba jak podjade gdzieś na kana ącznik stabilizatora powinien być wyraźnie sychać co do tych sprężyn to czy na pewno będą te tuleje metalowo gumowe ???

confused.gif

Napisano

3/ jak chmurka "biala" to wywala z ukladu wilgoc ( norma ) , jak chmurka czarna, zmien dostawce tego opalu , zalej go czyms lepszym . Tak czy inaczej.. kazdy bąk poranny traktuj raczej w kategorii wyplucia syfu z nocki smile.gif

nie wiaz bąka z klekotaniem porannym bo mnie tez klepie po zimniejszej nocy jakos glosniej... - a juz kilka nocek we wrzesniu bylo nieprzyjemnych - dopoki sie nie ucisza to go nie kopie po maxie.

Napisano

> Co do zawieszenia to najlepiej chyba jak podjade gdzieś na kana

> ącznik stabilizatora powinien być wyraźnie sychać co do tych

> sprężyn to czy na pewno będą te tuleje metalowo gumowe ???

witaj, sprawdź również tak prozaiczną sprawę jak:

- tylna półka (u mnie również skrzypiało, wydawało się jakby z zawieszenia) - podklej jakimś filcykiem, aby luz poprzeczny zminimalizować. U mnie pomogło.

- spróbuj prysnąć tylną uszczelkę (od klapy) jakimś silikonem w spreju. U mnie pomogło.

Napisano

> witaj, sprawdź również tak prozaiczną sprawę jak:

> - tylna półka (u mnie również skrzypiało, wydawało się jakby z

> zawieszenia) - podklej jakimś filcykiem, aby luz poprzeczny

> zminimalizować. U mnie pomogło.

> - spróbuj prysnąć tylną uszczelkę (od klapy) jakimś silikonem w

> spreju. U mnie pomogło.

Jesli chodzi o skrzypienie to stawiam na te tuleje tylnej belki, tez mi tak kiedys skrzypialo, potem zaczelo walic przy nierownosciach, jak sie juz totalnie te gumy popsuly.

Koszt tyleji ok 60zl + ok 150 wymiana. Poszukaj w archiwum, bylo razem z numerami czesci.

pzdr...

/kustosz

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.