Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

LPG do lacetti poza ASO - warto ?

Featured Replies

Napisano

Witam

Ponieważ koszty paliwa stanowią coraz większą działkę w domowym budżecie myślę o zagazowaniu lucka (1.6). Wcześniej miałem już 2 auta z gazem (polonez, lanos) więc mniej więcej wiem czego mogę się spodziewać.

Ale przejdźmy do sedna: w ASO zaśpiewali sobie za instalkę 4800 zł (dopuszczona przez GM - czyli BRC - bez utraty gwarancji na auto) lub opcja tańsza 3600 zł (odpowiednik BRC na polskich komponentach - ale gwarancja tylko w tym serwisie).

Te same opcje, tyle że w zakładzie monującym LPG (duży zakład, mający certyfikaty mi.in na BRC z CZAKRAMU ) kosztują odpowiednio 3600 dla BRC i 2600 zł dla "polskiego odpowiednika" - z tym że tutaj muszę chyba się liczyć z utratą gwarancji lub (z tego co wywnioskowałem z podsłuchanej rozmowy w salonie) wielkimi utrudnieniami w egzekwowaniu ewentualnych napraw gwarancyjnych (konieczność udowodnienia z mojej strony że założona poza ASO instalacja LPG nie miała wpływu na ewentualną usterkę - czyli w praktyce utrate gwrancje na silnik i ewentualnie część elektryki).

Tak sobie wydedukowałem, że jeśli założę instalkę LPG firmy BRC (czyli tą która ma autoryzację dla chevroleta), ale poza ASO (czyli za 3600) w stacj, która ma autoryzację na te instalki to w sumie gwrancja powinna być "zachowana" ("gdyż wszytsko powinno być wykonane zgodnie z zaleceniami producenta").

Korci mnie również opcja najtańsza - polska wersja za 2600 i modlenie się aby nic się w silniku nie sp.......ło confused.gif. Auto ma jeszcze prawie 2 lata gwarancji.

Chętnie poznam waszą opinię

Napisano

> Chętnie poznam waszą opinię

Zastanawiałem się nad założeniem gazu i postanowiłem poczekać do końca gwarancji - tylko w moim przypadku pozostał niecały rok gwarancji. A w przyszłym roku się zastanowię jaki gaz założyć.

Chociaż z drugiej strony widzę plusy jazdy na benzynie:

- mniejsza upierdliwość (brak przeglądu rejestracyjnego co rok, brak przeglądu gazowego)

- duży bagażnik

- rzadsze tankowanie

- mniejsze spalanie w litrach

Jedyna wada - większy koszt w zł

Napisano

> Chętnie poznam waszą opinię

ja bym poszedł na całość i brał tą z ASO

zaoszczędzisz tysiąc zł i będziesz się użerał potem nie wiadomo z kim no.gif

ile rocznie jeździsz?

jak długo zamierzesz jeździć tym autem ?

Napisano

Ja bym bral w ASO. Oszczedzisz pare zlotych, ktore potem mozesz wydac na regulacje i dojazdy do ASO. Ewentulanie wstrzymaj sie do konca gwarancji.

Wystarczy spojrzec na pozostale kaciki i wiekszosc problemow dotyczy gazu... a wlasciwie spie....... montazu. Do lanosa zalozylem gaz w ASO 2 lata temu i wogole nie odczuwam, ze jezdze na gazie, zero problemow.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.