Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

dławienie sie silnika

Featured Replies

Napisano

mam pytanie myśle ze bardzo wazne?poniewaz rozmawiałem dzis z niby bardzo doibrym mechanikiem od oplów,ktory kupe lat siedział w niemczech i tam sie niby oplami zajmował.pierwsze jego pytanie zabrzmiało jaki olej używam?a używam 15w40 mineralny,on mi na to ze ten opel powinien miec olej 10w40 syntetic,przypomne,że chodzi o dławienie sie silnika na wolnych obrotach i jak jest jeszcze zimny .co o tym sądzicie.jest to opel astra 1,6 benz 8v z 91 roku.

Napisano

Olej mineralny nie jest zalecany do silników z hydraulicznym kasowaniem luzów zaworów ponieważ ma skłonności do zostawiania "żywicowatych" osadów. Natomiast to, że silnik się dławi dlatego, że ma olej mineralny to już raczej przesada.

Napisano
  • Autor

> ten mechanik mowił mi cos o kompresji i o zaworach,coś ze przez ten olej się tam coś może spiec, ale nie za bardzo się znam więc nie jestem w stanie powtórzyć!

Napisano

Przy obecnej jakości olejów nic złego się nie stanie ani pierścieniom, ani zaworom.

(przy sprawnym silniku).

Napisano
  • Autor

> a jeszcze zapytam czy po dwóch latach stosowania oleju mineralnego 15w 40,jeśli zmienie na 10 w 40 syntetic to czy nie wywali mi uszczelek pod głowica i zaworami,nie wiem czy to bezpieczne,boje sie ze jak wymienie to będe musiał dalej w niego ładować!

Napisano

> > a jeszcze zapytam czy po dwóch latach stosowania oleju mineralnego

> 15w 40,jeśli zmienie na 10 w 40 syntetic to czy nie wywali mi

> uszczelek pod głowica i zaworami,nie wiem czy to bezpieczne,boje

> sie ze jak wymienie to będe musiał dalej w niego ładować!

moze sie stac tak ze zacznie brac sporo oleju. U mnie po wymianie na 10w40 zaczal go palic jak benzyne, dopiero po powrocie na 15w40 zuzycie spadlo ale jest wieksze niz przed zalaniem 10w40

Napisano

> > a jeszcze zapytam czy po dwóch latach stosowania oleju mineralnego

> 15w 40,jeśli zmienie na 10 w 40 syntetic to czy nie wywali mi

> uszczelek pod głowica i zaworami,nie wiem czy to bezpieczne,boje

> sie ze jak wymienie to będe musiał dalej w niego ładować!

Ja zmieniłem na półsyntetyk Lotos15w40 - nic nie wydmuchało a po pierwszej wymianie mialem czarny olej. Prawdopodobnie wymył mi silnik po 2 wymianie było ok (kolor oleju tylko troche ciemniejszy niż zalany) - i tak już 2 lata smile.gif

Od wczoraj mam problem chyba z zawieszonym popychaczem olejowym ale mam nadzieję że nie przez olej smile.gif

Pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.