Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Wycieraczki przednie padły, silnik działa :(

Featured Replies

Napisano

Witam,

Padły mi dzisiaj przednie wycieraczki, spiesze sie na badania a tu wycieraczki sie zatrzymaly i nie chca ruszyc. Musialem sie co kawalek zatrzymywac i przecierac szybe. zeby.GIF

Po wlaczeniu wycieraczek slychac burczenie silnika, wiec chyba jest OK. Pytanie co moglo pasc? Moglby ktos wrzucic jakas fotka tego mechanizmu? Niestety narazie pogoda nie zacheca do rozbierania podszybia. frown.gif

Przegladnalem archiwum ale nie znalazlem podobnego problemu, pojawialy sie przede wszystkim problemy z tylnymi wycieraczkami.

Napisano

> Witam,

> Padły mi dzisiaj przednie wycieraczki, spiesze sie na badania a tu

> wycieraczki sie zatrzymaly i nie chca ruszyc. Musialem sie co

> kawalek zatrzymywac i przecierac szybe.

> Po wlaczeniu wycieraczek slychac burczenie silnika, wiec chyba jest

> OK. Pytanie co moglo pasc? Moglby ktos wrzucic jakas fotka tego

> mechanizmu? Niestety narazie pogoda nie zacheca do rozbierania

> podszybia.

> Przegladnalem archiwum ale nie znalazlem podobnego problemu,

> pojawialy sie przede wszystkim problemy z tylnymi wycieraczkami.

ostatnio rozbierałem mechanizm tylnej bo stanął na amen, dobrze ze silniczek ocalał wink.gif

skoro mówisz ze słychać burczenie silniczka tzn ze bangla, więc moze tylko coś sie wypieło i wystarczy wcisnąć to z powrotem na swoje miejsce... bez rozebrania podszybia raczej wiele sie nie dowiesz co sie stało

Napisano

zdejmij ten plastik w komorze silnika pod szybą,

zalej wszystkie laczenia i mecjanimz na podszybiu WD40 poczekaj pare minut i pomóż silniczkowi przesunąć wycieraczki w każdą strone.

nie za mocno żeby nie pourywać mechanizmu ale z verwą :-P

u mnie bawilem sie tak chyba ze 2 dni zanim to zaczęłochodzi .

rozebrałem troche mechanizm ale nie mialem narzedzi zeby spowrotem do zacisnąć (tam jest taka kulka na której mocowane są ramiona mechanizmu.

Napisano
  • Autor

> minut i pomóż silniczkowi przesunąć wycieraczki w każdą strone.

> nie za mocno żeby nie pourywać mechanizmu ale z verwą :-P

Wlasnie tak to wyglada, jak sie go popchnie troche to ruszy i zrobi pelny obrot. A tak to tylko burczy. Zastanawiam sie czy nie poszla jakas zebatka frown.gif Narazie zalalem wszystko co sie dalo wd40 ale nie wierze by cos to mialo pomoc. frown.gif

Ten mechanizm jest rozbieralny? Tam jest pewnie jakas przekladnia z silnika? W Etzoldzie nie ma o tym ani slowa. frown.gif

TO aluminiowe cos jest rozbieralne?

EDIT:

Dobra, w koncu udalo mi sie namierzyc dwa watki na ten temat wiec sprawa zamknieta, bede walczyl... byle nie lało frown.gif

Napisano

silniczka nie dotykalem

zalewalem tylko łączenia mechanizmu tych rurek ktore przekazuja naped z silniczka na wycieraczki (jak zawsze nie moge sie wyslowic i pewnie namieszalem )

Napisano

sytuacja analogiczna jak z tylną wycieraczką - zacierają się trzpienie ( ośki) na których osadzone są ramiona wycieraczek. rozkręcasz podszybie,wyjmujesz cały mechanizm i wybijasz ośki. najlepiek pojedyńczo , żeby nie przestawić nic na zębatkach !! żeby póżniej nie zatrzymywały się w innym położeniu ! robiłem to latem i udało się .

Napisano
  • Autor

Kicha na maxa! frown.gif po rozebraniu calosci ramiona wycieraczek chodza OK, bardzo lekko. Zostalo rozwiercenie przekladni... a tam poprostu zmielona zebatka frown.gif raczej nie do naprawienia. frown.gif Moze ktos ma spalony silnik z dobra przekladnia? zeby.GIF

Nowy silnik ponad 3 stowy! Na allegro niewiadomo co za polowe tej ceny...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.