Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

oczyszczenie zbiorniczka wyrownawczego

Featured Replies

Napisano

Witam.

Ostatnio przreazilem sie zagladajac do zbiorniczka wyrownawczego. Po otwarciu okazalo sie ze na powierzchni plywa jakas tlusta maz. Pierwsze o czym pomyslalem to UPG i olej w plynie. Ale z plynu wylowilem duza grudke czegos co okazalo sie jakims smarem. Auto bylo w naprawie jakis czas temu, silnik byl wyjmowany wiec uklad chlodniczy byl rozlaczony. Zauwazylem ze mechanik uszczelnial polaczenie wezy wlasnie jakims mazidlem i sadze ze to wlasnie to dostalo sie do srodka i przywedrowalo rurkami. Grudke tego smaru ze zborniczka juz wylowilem ale jak pozbyc sie tlustego osadu ktory unosi sie caly czas na powierzchni? najprosciej byloby wymienic caly plyn ale nie mam w tym momencie warukow by to zrobic. Macie jakis sposob na to?

I drugie pytanie - jak zlokalizowac czy to nie olej jednak? Wczesniej zawsze sprawdzalem plyn i nigdy nie bylo zadnego tluszczu w srodku. stawiam na ten uszczelniacz - jakies mazidlo przypominajace smar. Zadnych bombelkow nie widac w zbierniczku na pracujacym silniku...

I jeszcze jedno - czy jezdzenie z takim zatluszczonym wczesniej plynem jest oki dla silnika?

Napisano

Skoro jest w zbiorniku to pewnie jest w całym układzie.

Jeśli nie ma tego dużo to nic złego silnikowi nie grozi. Najgorsze co się może stać to gdy się "smalec" zestali na mrozie i dostanie się na łopatki pompy. Może zrobić kuku paskowi rozrządu. Ale musiało by go być trochę. Żeby się tego pozbyć trzeba wlać jakiegoś detergentu do płukania okładów chłodniczych.

Napisano

> Skoro jest w zbiorniku to pewnie jest w całym układzie.

> Jeśli nie ma tego dużo to nic złego silnikowi nie grozi. Najgorsze co

> się może stać to gdy się "smalec" zestali na mrozie i dostanie

> się na łopatki pompy. Może zrobić kuku paskowi rozrządu. Ale

> musiało by go być trochę. Żeby się tego pozbyć trzeba wlać

> jakiegoś detergentu do płukania okładów chłodniczych.

Tylko ciekawe czy po zastosowaniu takiego plukacza nie pojawia sie jakies rozszczelnienia sick.gif Kiedys w Toledo pekla mi glowica i spore ilosci oleju dostaly sie do ukladu chlodzenia. Pomoglo plukanie ukladu kilkanascie razy mieszanka zwyklej wody z plynem do naczyn, kibli innych srodkow jakie znalazlem w domu. Tylko trzeba pamietac aby nie zalewac nagrzanego ukladu chlodzenia zimna woda nono.gif

Napisano

hahaha.gif niezły koktajl.

W tych środkach do kibli jest kwas, więc raczej bym tego nie używał.

Napisałem, że środek, bo nie wiem czy domowe detergenty nie będą się za bardzo pienić obniżając zdolność chłodzenia. No i lepiej nie nagrzewać za bardzo silnika z takim siuwaksem w chłodnicy wink.gif

Napisano

> niezły koktajl.

> W tych środkach do kibli jest kwas, więc raczej bym tego nie używał.

> Napisałem, że środek, bo nie wiem czy domowe detergenty nie będą się

> za bardzo pienić obniżając zdolność chłodzenia. No i lepiej nie

> nagrzewać za bardzo silnika z takim siuwaksem w chłodnicy

Tez mialem takowe obawy ale operacja sie udala, pacjent przezyl wink.gif

Napisano

> Tez mialem takowe obawy ale operacja sie udala, pacjent przezyl

ja doradzilem bratu by umyl w swoim VW nitro zeby.GIF i pacjent nie przezyl, jakies dziwne "wlosy" ciagnely sie ze srodka wink.gif

czlowiek uczy sie na bledach wink.gif

oczywiscie chodzi o plukanie samego zbiorniczka wyrownawczego

Napisano

> ja doradzilem bratu by umyl w swoim VW nitro i pacjent nie przezyl,

> jakies dziwne "wlosy" ciagnely sie ze srodka

> czlowiek uczy sie na bledach

> oczywiscie chodzi o plukanie samego zbiorniczka wyrownawczego

Wg. mnie powinieneś najpierw odkręcić zbiorniczek, wylać płyn z niego, dopiero teraz zdjąć węże. W tym momencie masz pusty zbiorniczek, który możesz wyczyścić. Najlepiej posłużyć się... piaskiem! Osobiście użyłem kiedyś żwiru (z drobnymi kamyczkami), nasypałem ze 4-5 garści żwiru i trząsłem zbiorniczkiem jak grzechotką grinser006.gif. trwało to co prawda ok. 1,5h (zależy jak bardzo masz brudny zbiorniczek), ale gwarantuję, że wszystko będzie ok. Później wystarczy dokładnie (!) wypłukać zbiorniczek, założyć go na miejsce, uzupełnić płyn i będzie ok.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.