Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Awaria skrzyni ??? POMOCY Stoje w lesie !!!

Featured Replies

Napisano

Witam

podczas jazdy poczulem bardzo miekki pedal sprzegla. Po wylaczeniu na luz V biegu nagle okazalo sie ze nie moge zadnego biegu wlaczyc. Jakims cudem z lekkimi zgrzytami wlacza mi sie I i IV bieg - wymaga to jednak wielu prob wrzucenia biegu. Czasami by jedynke wlaczyc musze wylaczyc auto, wlaczyc i dopiero da sie jechac. Wyglada na to ze sprzeglo nei wysprzegla do konca. Co to moze byc ? Pomocy stoje w lesie z autem i nie wiem jak sobie z tym poradzic ! pozdrawiam

Napisano

> Wyglada na to ze sprzeglo nei wysprzegla do konca. Co to moze

> byc ?

Wygląda na to, że sprzegło

>Pomocy stoje w lesie z autem i nie wiem jak sobie z tym

> poradzic ! pozdrawiam

W lesie sprzęgło trudno bedzie wymienić. Jesli sie nie da jechac to wołaj lawete... wyjdzie taniej niż zniszczenie skrzyni

Napisano
  • Autor

A czy przypadkiem sprzeglo w palio nie jest hydrauliczne i nie jest to problem braku plynu w ukladzie hydraulicznym?

Napisano

> A czy przypadkiem sprzeglo w palio nie jest hydrauliczne i nie jest

> to problem braku plynu w ukladzie hydraulicznym?

Nie, jest na linke (chyba, że to Nowe Palio). Sprawdz jeszcze ewentualnie czy linka nie pękła, wtedy można coś improwizować i jakoś sie dowlec do warsztatu, ewentualnie nawet wynienić samemu

Napisano
  • Autor

Problem w tym, ze jak juz jade np.: na I biegu i wcisne sprzeglo to naped sie odlacza. Ale biegow nie da sie wrzucac. Gdyby urwala sie linka to pewnie pedal wpadlby do podlogi a juz napewno nie byloby efektu odlaczenia napedu po wlaczanym sprzegle.

Napisano

> Problem w tym, ze jak juz jade np.: na I biegu i wcisne sprzeglo to

> naped sie odlacza. Ale biegow nie da sie wrzucac. Gdyby urwala

> sie linka to pewnie pedal wpadlby do podlogi a juz napewno nie

> byloby efektu odlaczenia napedu po wlaczanym sprzegle.

No to raczej sprzęgło. Ile na nim przejechałeś?

Na pierwszy rzut oka wyglada to na taki efekt jaki wystepuje gdy łożysko wyciskowe zeszlifuje spręzyne tarczy sprzęgła, znaczy zeszlifuje większosc "promyków" tego "słoneczka"

Napisano
  • Autor

Osobiscie zrobilem 100 000km ale poprzedniw lasciciel cofal licznik wiec mogl zrobic okolo 160 000 km wiec razem pewnie ze 260 000.

Napisano

a róznie, od 300 do chyba 1000 w ASO, zalezy jakie sprzeglo i gdzie robisz

Ale lepiej niech sie wypowiedzą Ci co ostatnio wymieniali i maja najświeższe dane

Napisano

Przy takim przebiegu to już pewnie drugie sprzęgło. Czyli to ono będzie przyczyną problemu. Tylko wymiana... oslabiony.gif

Napisano

> Qurde!!! a ile to kosztuje?

auto na sznurek i do mechanika, nie jeźdz na takim sprzęgle, szkoda auta. jak nie masz nikogo żeby cie wyciagnał z tego lasu to bierz taxi, bedzie taniej niz remont całosci, jak poszukasz to robota w 400zł sie zamkmnie

Napisano

> Witam

> podczas jazdy poczulem bardzo miekki pedal sprzegla. Po wylaczeniu na

> luz V biegu nagle okazalo sie ze nie moge zadnego biegu wlaczyc.

> Jakims cudem z lekkimi zgrzytami wlacza mi sie I i IV bieg -

> wymaga to jednak wielu prob wrzucenia biegu. Czasami by jedynke

> wlaczyc musze wylaczyc auto, wlaczyc i dopiero da sie jechac.

> Wyglada na to ze sprzeglo nei wysprzegla do konca. Co to moze

> byc ? Pomocy stoje w lesie z autem i nie wiem jak sobie z tym

> poradzic ! pozdrawiam

Do wymiany sprzęgło - na 99 % uszkodzony docisk.

Napisano
  • Autor

Dla zainteresowanych podaje ze cala sprawa skonczyla sie w ASO. Udalo mi sie dojechac. Jakims cudem wskoczyla mi jedynka i dojechalem. Okazalo sie ze lozysko wyciskowe wpadlo w sloneczko i je uszkodzilo. Przy okazji naderwana byla linka sprzegla. Ogolny koszt 900 zl (450 sprzeglo Lukasa, 100 linka, 350 robocizna) frown.gif(((

Napisano

> a róznie, od 300 do chyba 1000 w ASO, zalezy jakie sprzeglo i gdzie

> robisz

> Ale lepiej niech sie wypowiedzą Ci co ostatnio wymieniali i maja

> najświeższe dane

z robocizna placilem 450 zl

Napisano

ja dwa tygodnie temu wymieniałem sprzęgło w sience 1.6 16v i koszt sięgnął 670zł samo sprzęgło (velo) kosztowało 500zł bo okazało sie że w naszej sience nie wiem jak w innych sprzęgło ma 250mm a nie tak jak w sprzęgłach na allegro niby dedykowanych do senki 1.6 200mm, cieszę sie że wymieniał mi to zaprzyjaźniony mechanik który zamówił oba sprzęgła to 200 i 250 mm potem wyciągnał te z autka i przymierzył, ale to tak przy okazji.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.