Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

roznica pomiedzy TC a ESP ?? astra G

Featured Replies

Napisano

Witam szanowne grono wink.gif

interesuje mnie, jak juz w temacie napisalem, roznica pomiedzy trakcja kontroli (TC), ktora to w niektorych modelach Astry G byla montowana seryjnie, a systemem ESP za ktorego to trzeba bylo slono doplacic i posiadalo mozliwosc wylaczenia (przycisk na konsoli srodkowej pod popielniczka).

czyszby takie pieniadze kasowano za ten "wylacznik"

ja probowalem obu aut w takich samych warunkach i z wlaczonym roznicy nie widac,

ale przy wylaczonym z esp poslizg "prawie"gwarantowany, jednakze na sam koniec cos jednak pomaga kierowcy wyjsc z opresji spineyes.gif

chociaz dla upartego wpasc w poslizg nawet z wszystkimi pomocami chroniacymi przd tym to nic trudnego zeby.GIF

te pytanie nurtuje mnie to juz od oststniej zimy. mikolaj.gif a wiadomo znowu zima za pasem wink.gif

pozdro

Napisano

TC to ABS + ASR. Zapobiega blokowaniu kół przy hamowaniu i buksowaniu przy ruszaniu.

ESP pomaga na zakrętach hamując każde z kół osobno. Przy podsterowności hamuje tak, żeby wywołać moment skręcający niwelujący tą podsterowność. Np: skręcasz ostro w lewo. ESP widzi podsterowność i hamuje koło przednie lewe co sprawia, że autko naturalnie ma chęć skręcić w lewo. To tak najprościej w skrócie. W rzeczywistości jest to o wiele bardziej skomplikowane wink.gif

Więcej na wikipedii.

Napisano
  • Autor

> TC to ABS + ASR. Zapobiega blokowaniu kół przy hamowaniu i buksowaniu

> przy ruszaniu.

> ESP pomaga na zakrętach hamując każde z kół osobno. Przy

> podsterowności hamuje tak, żeby wywołać moment skręcający

> niwelujący tą podsterowność. Np: skręcasz ostro w lewo. ESP

> widzi podsterowność i hamuje koło przednie lewe co sprawia, że

> autko naturalnie ma chęć skręcić w lewo. To tak najprościej w

> skrócie. W rzeczywistości jest to o wiele bardziej skomplikowane

> Więcej na wikipedii.

tym razem sproboje moja ktora ma tylko TC wejsc za szybko w zakret "na luzie" bez ruszania "pedalow" 893goodvibes.gif i powtorze to samo astra od kumpla ktora ma ESP i ciekawe czy bedzie jakas wieksza roznica. Tylko musze na wiecej lisci lub sniegu poczekac 893goodvibes.gif

z tym wszystkim pomocami to jest tak, ze nawet jesli chcesz jachac na sliskim szybko to i tak sie nie da, albo cie "komp" poskromi passed_out.gif

ale czasami to dobre jest- ale tylko czasami

Napisano

> sliskim szybko to i tak sie nie da, albo cie "komp" poskromi

> ale czasami to dobre jest- ale tylko czasami

Nie lubie tego jak jest sucho i ruszam z wiekszego podjazdu bez recznego.Auto lubi wrecz zgasnac,ale przed smazeniem gum TC chroni czesto biglaugh.gif

Napisano

> Nie lubie tego jak jest sucho i ruszam z wiekszego podjazdu bez

> recznego.Auto lubi wrecz zgasnac,ale przed smazeniem gum TC

> chroni czesto

Faktycznie jeszcze zeby bylo czym te gumy palic zlosnik.gif

A co do ESP fajna sprawa pomaga w pewnych sytuacjach ostatnio pomoglo w sytuacji kiedy wyprzedzalem auta i zauwazylem swoj skret. Az czulem jak mnie w zakret wciaga jeszcze mocniej. Mile uczucie. Ale jednak staram sie niekorzystac z tego systemu i jezdze bezpieczniej.

Napisano
  • Autor

> Więcej na wikipedii.

czytam i czytam i chyba za glupi na to jestem confused.gif

w teorii roznica jest, tylko zalezy na ktorej wiki (D, EN, PL) sie czyta spineyes.gif

w praktyce zapewne roznica tezjest i to bez czytania wink.gif

niestety nie bede mogl testowac roznic przy predkosciach rzedu 60 kmh i wiecej, a podobno istotna to roznica.

Na codzien poruszamy sie srednio 100 kmh, bedac w poslizgu "na zadanie" to 50 khm wydaje sie ogromna predkoscia i nie chce mi sie myslec co by bylo przy 100 tak z zaskoczenia. confused.gif

Napisano

> czytam i czytam i chyba za glupi na to jestem

> w teorii roznica jest, tylko zalezy na ktorej wiki (D, EN, PL) sie

> czyta

> w praktyce zapewne roznica tezjest i to bez czytania

> niestety nie bede mogl testowac roznic przy predkosciach rzedu 60 kmh

> i wiecej, a podobno istotna to roznica.

> Na codzien poruszamy sie srednio 100 kmh, bedac w poslizgu "na

> zadanie" to 50 khm wydaje sie ogromna predkoscia i nie chce mi

> sie myslec co by bylo przy 100 tak z zaskoczenia.

NIe potrzebujesz pelnego poslizgu system zadzaial duzo wczesniej. I naprawde czuc ze dziala.

Napisano
  • Autor

> NIe potrzebujesz pelnego poslizgu system zadzaial duzo wczesniej. I

> naprawde czuc ze dziala.

w porownaniu z autem bez niczego to napewno roznica jest i to bez dwoch zdan.

ale jesli bedziesz mial mozliwosc to porownaj astre, ktora ma tylko TC ze swoja, ktora jezdzisz na codzien, czy aby to taka roznica jest.

ja iestety astrke z ESP moge miec na chwile, a niestey kolega moj nie jest tak chetny by tastowac jego auto crazy.gifwink.gif

Napisano

abs czy TC to prosty system a ESP to juz masakra jest bo monitoruje w jakiej jest pozycji kierownica i czy dalej jst skrecana czy prostowana, Jak jest wcisniety pedal gazu, czu zwalnia sie czy przyspiesza i jak bardzo silnik jest wysilony. Badane sa predkosci poszczegolnych kol z osobna. ESP ma dwa procesory sterujace i jeden nadzoruje drugiego aby wykluczyc niesprawnosc czy bledny odczyt calego systemu. Zeby wiecej powiedziec musialbym zerknac w notatki ale to juz by bylo tak zagmatwane ze sam bym sie pogubil cool.gifcool.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.