Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy padł regulator napięcia?

Featured Replies

Napisano

Witam! Wczoraj wieczorem wracajac z pracy włączyłem ogrzewanie tylnej szyby. Po paru minutach, stojąc na swiatłach zauwazylem, że pali świeci mi sie czerwona kontrolka od ładowania, raz swieci, raz gasnie, przy czym czasem tak jasno swieciła, że myslałem iz zaraz sie przepali. Nie zauwazylem dokładnie, ale chyba przy wiekszych obrotach tak sie rozswietlała. Inne zarowki podswietlajace zegary swieciły rowno nie zmieniając jasności. Jednoczesnie w tym samym czasie samochod zaczął głośniej pracować. Czyżby to regulator napięcia padł na alternatorze? i czy w tym wypadku zapala sie kontrolka ladowania? Nie miałem mozliwości dokładniej posprawdzać, ale jesli wiecie cos na ten temat, to prosze o podpowiedzi. Dzieki

Napisano

> Witam! Wczoraj wieczorem wracajac z pracy włączyłem ogrzewanie tylnej

> szyby. Po paru minutach, stojąc na swiatłach zauwazylem, że pali

> świeci mi sie czerwona kontrolka od ładowania, raz swieci, raz

> gasnie, przy czym czasem tak jasno swieciła, że myslałem iz

> zaraz sie przepali. Nie zauwazylem dokładnie, ale chyba przy

> wiekszych obrotach tak sie rozswietlała. Inne zarowki

> podswietlajace zegary swieciły rowno nie zmieniając jasności.

> Jednoczesnie w tym samym czasie samochod zaczął głośniej

> pracować. Czyżby to regulator napięcia padł na alternatorze? i

> czy w tym wypadku zapala sie kontrolka ladowania? Nie miałem

> mozliwości dokładniej posprawdzać, ale jesli wiecie cos na ten

> temat, to prosze o podpowiedzi. Dzieki

Miałem podobnie - podczas jazdy świeciła kontrolka od ładowania, później zapalała się od ciśnienia oleju, a jeszcze później od poduszki icon_eek.gif. Skończyło się na wymianie regulatora napięcia i przy okazji mechanik "zregenerował" mi alternator (m.in. wymiana łożysk). Jak na razie wszystko ok.

Radzę jednak nie jeździć zbyt długo z tą usterką, bo można spalić instalację elektryczną... oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

no właśnie, sprawdzilem napiecie, na biegu jalowym 14.5 V, przy 3000 obr nawet 16V. Wygląda na to, że regulator, kontrolka ladowania jest podlaczona chyba z pominieciem stabilizatora nap w zegarach, bo ze wzrostem obrotow sie rozjasnia, a podświetlenie zegarow świeci caly czas tak samo. Regulator jest zabudowany w alternatorze? Mam Delco. Czy mozna wymienic same diody? Czy ktos zna zamienniki?i na jaki prąd? Mam klimę, wiec pewnie wiekszy prąd niz standartowe?

Napisano

> no właśnie, sprawdzilem napiecie, na biegu jalowym 14.5 V, przy 3000

> obr nawet 16V. Wygląda na to, że regulator, kontrolka ladowania

> jest podlaczona chyba z pominieciem stabilizatora nap w

> zegarach, bo ze wzrostem obrotow sie rozjasnia, a podświetlenie

> zegarow świeci caly czas tak samo. Regulator jest zabudowany w

> alternatorze? Mam Delco. Czy mozna wymienic same diody? Czy ktos

> zna zamienniki?i na jaki prąd? Mam klimę, wiec pewnie wiekszy

> prąd niz standartowe?

Kolego się nawet nie zastanawiaj tylko wyciągaj alternator. Jak zdejmiesz z tyłu obudowę plastikową to będziesz miał regulator i mostek prostowniczy trza by je wylutować. Z tego co piszesz to regulator na bank do wymiany i pewnie mostek, przynajmniej jedna dioda bo jak by był sprawny to nie paliła by sie kontrolka. na Allegro jak poszukasz to znajdziesz do Delco za40-50 PLN jedno i drugie. elektryk nie wiem jak u ciebie ale ode mnie wziął 200PLN za tą usługę a jeśli masz lutownicę to możesz sam to zrobić w ciągu 30 minut z wyjęciem i włożeniem alternatora.

Ja też mam klimę Alternator Delco 100 Amper i jak padł to się cuda działy. zanim dojechałem do domu (3-5km) to mi się zapaliła kontrolka silnika później poduszek a jak dobrze przegazowałem to się radio wyłączyło i samochód zgasł. Szkody po tych paru kilometrach można powiedzieć że znaczne ale narazie tylko altek robiłem i jest OK Akumulator sie zagotował (nowy z 3 miesiące miał) do wymiany na stracie dwie żarówki w pozycjach i krótkich. Teraz już mam wszystkie wymienione bo przegrzane szybko padły. Poza tym reszta elektryki ok bo niby ma zabezpieczenia i przy zbyt dużym napięciu się wyłącza tak jak radio i poduchy ale na pewno jazda z za dużym ładowaniem wykańcza elektrykę i to widać najszybciej na żarówkach. Więc nie to żebym cię straszył ale sprawdź altek bo to jego 100 Amper jest siłą która może ci narobić sporo problemów w przyszłości.

Napisano

> Radzę jednak nie jeździć zbyt długo z tą usterką, bo można spalić

> instalację elektryczną...

Instalacji to nic się nie stanie.

W przeciwieństwie do elektroniki i akumulatora - i jedno i drugie może nie wytrzymać takich "eksperymentów" ...

Napisano

> Instalacji to nic się nie stanie.

> W przeciwieństwie do elektroniki i akumulatora - i jedno i drugie

> może nie wytrzymać takich "eksperymentów" ...

W sumie kolega ma rację cool.gif

Napisano
  • Autor

dzięki, jeszcze pytanko tylko, czy można altek wymontować z góry bez wchodzenia do kanału?

Napisano

> jeszcze pytanko tylko, czy można altek wymontować z góry bez wchodzenia do kanału?

Oczywiście, bez większego problemu.

Napisano
  • Autor

No i zrobione, niestety po tym jak złamalem klucz 16 na dolnej śrubie stwierdziłem, że zaprowadze astrę do elektryka samochodowego (nie miałem tez torxów) Calość z wymontowaniem i zamont. 160 zł, mostek i regulator mial na miejscu, więc po godz odbierałem wóz.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.