Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozruch silnika- która część ma największe znaczenie

Featured Replies

Napisano

witam zauważyłem coś dziwnego w moim asterixe otóż- chodzi mi o uruchamianie silnika-na zimnym po nocy bez najmniejszego problemu odpala po przekręceniu kluczyka- jest bzyt i już pali natomiast np jak troszku pojeżdżę i silnik konkretnie sie rozgrzeje i odpalam go to muszę chwilkę przytrzymać kluczyk zanim zatrybi (napewno dłużej niż z rana). I czym więcej powtórzeń odpalania auta tym za każdym coraz ciężej odpalić-tzn trzeba długopokręcić i dopiero odpali.Czego to może być objaw?czy coś jest na wykończeniu?co odpowiada za rozruch silnika?dzięki i pozdrawiam

Napisano

Zobacz czy jak zgasisz na benzynie to też tak będzie.

Ale przełącz conajmniej na minute przed zgaszeniem, albo lepiej kawałek przejedź po przełączeniu.

Napisano

A to na gazie? Ja mam teraz identiko, wsiadam rano, pali od kopa, pół przekręcenia i chodzi. A jak się zagrzeje, zgaszę silnik zeby coś z bagażnika wyjąć, to muszę kręcić z 5 sekund i wciskam gaz do dechy, wtedy lepiej albo mi się zdaje. Dzisiaj go przykręciłem na registrze, bo zdaje mi się że za bogata mieszanka i zapalił szybko, koło sekundy, ale było słychać że od razu chce zapalać. A przykręciłem, bo strasznie dużo mi paliła, jakieś 12 l w mieście, (kiedys troszkę odkręciłem, po regulacji, bo jakby mocy brakowało). Teraz może będzie lepiej, jeździ tak samo.

Napisano
  • Autor

to się dzieje zarówno na gazie jak i na Pb.

Ale w dalszym ciągu nic konkretnego się nie dowiedziałem-jaki element odpowiada za rozruch?

Napisano

> Ale w dalszym ciągu nic konkretnego się nie dowiedziałem-jaki element

> odpowiada za rozruch?

Rozrusznik wink.gif

Trudno wskazać jeden element który może odpowiadać za twoje problemy. Po to są zadawane pytania dodatkowe aby ewentualnie zawęzić przyczynę problemu.

Napisano

> Rozrusznik

Otóż rola rozrusznika to nie odpalenie/rozruch silnika a jedynie "kręcenie" wałem korbowym z wymaganą prędkością, definiowaną przez producenta silnika.

smile.gif

Napisano

> Otóż rola rozrusznika to nie odpalenie/rozruch silnika a jedynie

> "kręcenie" wałem korbowym z wymaganą prędkością, definiowaną

> przez producenta silnika.

Pamiętam jak transporter nie chciał zapalać. Kręcił normalnie, wydawało się że tak jak zawsze. Dopiero jak rozkręciliśmy rozrusznik, okazało się że jedna szczotka się zawiesiła. Nareperowaliśmy szczotkę i złożyliśmy. Na "ucho" kręcił tak samo, a zapalał od kopa, a wcześniej po którymś razie długiego kręcenia nieśmiało odpalał. Więc może nie kręcił z odpowiednią prędkościa i silnik nie chciał zapalać.

A odnośnie mojej astry, wczoraj skręciłem register o 1/8 obrotu i dziś zapalała super, choć na zimnym były lekkie problemy, tzn dłużej trzeba było pokręcić, jakieś dwa - trzy obroty. Na ciepłym prawie od kopa lub od kopa, zależy od sytuacji.

A za zapalanie odpowiada czujnik temperatury, jak jest ciepły i kiepsko pali, to może być jego wina, polecam archiwum.

Napisano

> Otóż rola rozrusznika to nie odpalenie/rozruch silnika a jedynie

> "kręcenie" wałem korbowym z wymaganą prędkością, definiowaną

> przez producenta silnika.

Echh, wink.gif nie widzisz? Przeca wiadomo ze jak kręci a nie pali to nie jest to wina rozrusznika raczej.

Ale pytanie zadane dość głupio. CO odpowiada za rozruch? ano właśnie rozrusznik. A autorowi wątku jak rozumię chodzi raczej o przyczynę dlaczego nie chce zapalić "od strzała" tylko trzeba dłużej pokręcić. Przyczyn może być mnóstwo. Od przyczyny typu np świece, poprzez czujnik temperatury a na wpływie instalacji gazowej skończywszy. Stąd pytanie czy jak sie go zgasi na benzynie a potem próbuje odpalic to czy jest dobrze ? Odpowiedź była że nie.. A czy instalacja ma opcje odpalania z samego gazu ? Jeżeli tak, to spróbować.

Uczepił bym sie dalej tego gazu. Spróbowałbym pojeździć troche dłużej (np w sumie żeby wyszło tego z 50 km) na benzynie, bez przełączania na gazchociaż na chwilę w całym czasie trwania testu. I wtedy (wciąż na benzynie) przyobserwował zapalanie.

Jeżeli będzie poprawa, to problem leży w ustawieniach emulacji sondy lambda lub gazie sączącym się do kolektora ssącego.

Napisano
  • Autor

> Echh, nie widzisz? Przeca wiadomo ze jak kręci a nie pali to nie

> jest to wina rozrusznika raczej.

> Ale pytanie zadane dość głupio. CO odpowiada za rozruch? ano właśnie

> rozrusznik. A autorowi wątku jak rozumię chodzi raczej o

> przyczynę dlaczego nie chce zapalić "od strzała" tylko trzeba

> dłużej pokręcić.

Dokładnie

rzyczyn może być mnóstwo. Od przyczyny typu np

> świece, poprzez czujnik temperatury a na wpływie instalacji

> gazowej skończywszy. Stąd pytanie czy jak sie go zgasi na

> benzynie a potem próbuje odpalic to czy jest dobrze ? Odpowiedź

> była że nie.. A czy instalacja ma opcje odpalania z samego gazu

nie, nie ma

> ? Jeżeli tak, to spróbować.

> Uczepił bym sie dalej tego gazu. Spróbowałbym pojeździć troche dłużej

> (np w sumie żeby wyszło tego z 50 km) na benzynie, bez

> przełączania na gazchociaż na chwilę w całym czasie trwania

> testu. I wtedy (wciąż na benzynie) przyobserwował zapalanie.

tak też sprubuje

> Jeżeli będzie poprawa, to problem leży w ustawieniach emulacji sondy

> lambda lub gazie sączącym się do kolektora ssącego.

Napisano

> Echh, nie widzisz? Przeca wiadomo ze jak kręci a nie pali to nie

> jest to wina rozrusznika raczej.

Napisałem to bardziej jako ciekawostkę, bo nie wiedzieliśmy co z tym transporterem było nie tak, i jednak okazało się ze była to wina rozrusznika - a więc poniekąd też odpowiada za rozruch, mimo że kreci można nie odpalić (przynajmniej w transporterze, gdzie są dwie pary szczotek, nie wiem jak jest w Astrze).

Napisano

> witam zauważyłem coś dziwnego w moim asterixe otóż- chodzi mi o

> uruchamianie silnika-na zimnym po nocy bez najmniejszego

> problemu odpala po przekręceniu kluczyka- jest bzyt i już pali

> natomiast np jak troszku pojeżdżę i silnik konkretnie sie

> rozgrzeje i odpalam go to muszę chwilkę przytrzymać kluczyk

> zanim zatrybi (napewno dłużej niż z rana). I czym więcej

> powtórzeń odpalania auta tym za każdym coraz ciężej odpalić-tzn

> trzeba długopokręcić i dopiero odpali.Czego to może być

> objaw?czy coś jest na wykończeniu?co odpowiada za rozruch

> silnika?dzięki i pozdrawiam

Czujnik temp do kompa:

-rano daje sygnał że silnik zimny jak lód więc przy odpalaniu mieszanka jest bogatrza-szybciej się zapala

-po nagrzaniu mieszanka będzie bardziej uboga i może dlatego dłużej trzeba kręcić

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.