Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

przeglad w Norauto kontra Okręgowa Stacja Kontroli

Featured Replies

Napisano

Witam.

Jak już kiedyś pisałem skorzystałem z promocji w NorAuto dotyczącej bezpłatnej kontroli pojazdu. Po wjechaniu na ścieżkę wyszło, że skuteczność przednich amortyzatorów wynosi jedynie 64% przy min. 60%. Dano mi do zrozumienia, że czas na wydatki. Wstrzymałem się ok 1 miesiąca (zbliżający się przegląd techniczny i podbicie dowodu rej). Panowie tu na ścieżce wyszło 81%, a djagnosta powiedział, że nowe mają 86% i przez kolejne 100 tyś km mogę być spokojny. Jak to wytłumacz? Czy mechanik w Norauto liczył, że zaraz pobiegnę do kasy po nowe amory, czy może awaria sprzętu.

Napisano

> Jak to wytłumacz? Czy mechanik w Norauto liczył, że

> zaraz pobiegnę do kasy po nowe amory, czy może awaria sprzętu.

niewykluczone

choć wg mnie to kolejny dowód na to, że różne maszyny dają kopletnie rozbieżne wyniki no.gif

Napisano

nie koniecznie rozne maszyny daja rozne wyniki. zalezy to(chodzi mi o badanie amorkow) takze od ulozenia samochodu na urzadzeniu. jezeli os jego nie bedzie prostopadła z malymi odchylkami do osi przyrządu tzn. jedno kolo bedzie bardziej do przodo a drugie do tyly to urzadzenie bedzie pokazywac glupoty, m. in. zanirzajac wynik. Dlategotez wszystko zalezy od jakosci i dokladnosci badania...

mialem kiedys przypadek ze diagnosta wjechal krzywo na urzadzenie i pokazalo mu ze mam 5 % tlumienia na amorkach 3 miesiecznych... shocked.gif

Napisano

badanie amorkow na przeglądzie ??

a tak bajdełej słyszałem ze wpływ na badanie amorków ma również to ile masz paliwa w baku, jaki jest stan gum zawieszenia i t p i jedyny miarodajny wynik da wyciagniecie amorka z zawieszenia i poddanie go badaniu samego

Napisano
  • Autor

> niewykluczone

> choć wg mnie to kolejny dowód na to, że różne maszyny dają kopletnie

> rozbieżne wyniki

To który wynik uznać za wiarygodny?

Napisano

wyedytowano wink.gif

> a tak bajdełej słyszałem ze wpływ na badanie amorków ma również to

> ile masz paliwa w baku, jaki jest stan gum zawieszenia i t p

tu stan gum był taki sam (można przyjąć)

ale masz rację, wpływ na wynik oprócz poziomu paliwa ma ciśnienie w oponach i szereg innych rzeczy

jeszcze inna sprawa, że siedzenia powinny być obciążone po 70kg (chyba)

> i jedyny miarodajny wynik da wyciagniecie amorka z zawieszenia i

> poddanie go badaniu samego

to robią chyba tylko producenci w procedurze reklamacyjnej wink.gif

Napisano

> To który wynik uznać za wiarygodny?

jechać na trzeci pomiar do innej stacji zlosnik.gif

Napisano

> nie koniecznie rozne maszyny daja rozne wyniki. zalezy to(chodzi mi o

> badanie amorkow) takze od ulozenia samochodu na urzadzeniu.

> jezeli os jego nie bedzie prostopadła z malymi odchylkami do osi

> przyrządu tzn. jedno kolo bedzie bardziej do przodo a drugie do

> tyly to urzadzenie bedzie pokazywac glupoty, m. in. zanirzajac

> wynik. Dlategotez wszystko zalezy od jakosci i dokladnosci

> badania...

Zaczynasz koncert dziwnych wypadków?

Zaraz ktoś się odezwie, że miał połowę znamionowego ciśnienia w oponach, ktoś - że miał "kapcia"...itd.

Zakładamy, że pomiaru dokonano prawidłowo, bo jeśli nie, to cała ta dyskusja nie ma sensu.

Nikt mi nie wmówi, że na dwóch różnych urządzeniach, wyniki pomiarów są zawsze stałe.

Bardziej skłonny jestem uwierzyć w to przy założeniu, że pomiaru dokonuje się na amortyzatorze nie zamontowanym.

Napisano

Dobra ale urzadzenia jezeli maja homologacje nie moga miec (oczywiscie jezeli sa sprawne) takiej rozbierznosci wyników. rozumiem jakby roznica niedzy pomiarami wynosiła 5% ale nie 17%. Jezeli mozliwa bylaby taka rozbieznosc to w jaki sposob okresowe badanie techniczne mozna nazwac"miarodajnym" sposobem okreslenia stanu technicznego pojazdu?? to tak jakby mierzac napiecie miernikiem na aku na jednym pokazywalo 12,8 a na drugim 10 V. i co kolega tezby powiedzial ze urzadzenia moga sie roznic wynikami?? mogą ale w pewnej małej tolerancji...

Napisano

Ale nieważne nie bedziemy rozbudowywac wątku o tresci nie zwiazane zbytnio z tematem...

Napisano

> Dobra ale urzadzenia jezeli maja homologacje (...)

i tu jest problem.

Zakres czynności kontroli amortyzatorów

Quote:

ZARZĄDZENIE

MINISTRA TRANSPORTU I GOSPODARKI MORSKIEJ

z dnia 12 października 1995 r.

w sprawie zakresu i sposobu przeprowadzania badań technicznych pojazdów oraz wzorów stosowanych przy tym dokumentów.

6.2. Resory, wahacze, drążki reakcyjne, amortyzatory

Oględziny pojazdu ustawionego na kanale przeglądowym lub podniesionego na dźwigniku.

1. Niepewne mocowanie do podwozia lub

do osi kół.

2. Pęknięcia lub silne odkształcenia.

3. Nadmierne luzy.

4. Istotne wycieki płynu z

amortyzatorów.

Zwracam uwagę na słowo "istotne".

Mam wątpliwości, czy pchanie pieniędzy w okresową legalizację urządzeń przez stacje obsługi jest celowe.

Samo badanie amortyzatorów inne niż przytoczone w przepisach nie ma póki co mocy prawnej.

Jeśli nie ma..., to po co przepłacać.

Napisano

> niewykluczone

> rozbieżne wyniki

o tym, że dwie różne ściezki dają dwa różne wyniki było nie raz ok.gif

ba, nawet to samo urządzenie podczas dwukrotnego testu (jedno po drugim, bez zjeżdżdzania z niego) daje spore rozbieżności grinser006.gif mam gdzieś kwity, ale nie chce mi się szukać clown.gif wydruk pierwszego wydano mi z miłą chęcią, z drugim nie było już tak miło grinser006.gif

Napisano

> niewykluczone

> rozbieżne wyniki

Pamietam jak kupiłem astre 2 lata temu,to amory z tyłu umiałem gorsze niż teraz .Czyli 52%.W tym roku robiłem znowu przeglad i wyszło 58% .I pytam gościa z Norauto ,czyzby sie polepszyły?a on możliwe smile.gifscrewy.gif.Ustawiałem tez u nich swaitła miesiąc temu ,bo lewa lampa miała inne swatło,to mi kostke wyciagali i spalili żarówke beksa.gif.Zimówki jak kupiłem w tamtym roku ,to tak przykrecili mi koła ,że brechą ledwo dałem rade je odkręcic angryfire.gif.Także Norauto omijam jak cos mam tam naprawiać.

----------------

Astra F 94/95r ,1,6 16V ,HB ,169kkm grinser006.gif

Napisano

> i tu jest problem.

> Zakres czynności kontroli amortyzatorów

> Quote:

> ZARZĄDZENIE

> MINISTRA TRANSPORTU I GOSPODARKI MORSKIEJ

> z dnia 12 października 1995 r.

> w sprawie zakresu i sposobu przeprowadzania badań technicznych

> pojazdów oraz wzorów stosowanych przy tym dokumentów.

> 6.2. Resory, wahacze, drążki reakcyjne, amortyzatory

> Oględziny pojazdu ustawionego na kanale przeglądowym lub

> podniesionego na dźwigniku.

> 1. Niepewne mocowanie do podwozia lub

> do osi kół.

> 2. Pęknięcia lub silne odkształcenia.

> 3. Nadmierne luzy.

> 4. Istotne wycieki płynu z

> amortyzatorów.

> Zwracam uwagę na słowo "istotne".

> Mam wątpliwości, czy pchanie pieniędzy w okresową legalizację

> urządzeń przez stacje obsługi jest celowe.

> Samo badanie amortyzatorów inne niż przytoczone w przepisach nie ma

> póki co mocy prawnej.

> Jeśli nie ma..., to po co przepłacać.

zalecam zajrzec do Dz.U.2006.040.0275 załacznik 3 punkt 6. tam jest na temat oceny stanu zawieszenia a wiec i amortyzatorow w inny sposob niz kolega podal...i jest to prawnie udokumentowane...

punkt 6.1.5 dotyczy złego ustawienia pojazdu wiec potwierdza sie to co mowilem o nieprawidlowym ustawieniu pojazdu...

Napisano

Dziennik Ustaw - rok 2006, nr 40, poz. 275 z dnia 2006-03-10

Czy o ten D.U. chodzi? Jeśli tak, to przytocz interesujący nas punkt.

Bo jest to:

Rozporządzenie Ministra Transportu i Budownictwa z dnia 10 lutego 2006 r. w sprawie szczegółowych wymagań w stosunku do stacji przeprowadzających badania techniczne pojazdów.

Napisano

to jest to

a co do tego kto wydal to jest troszke inny temat ale jest udokumentowane prawnie ze badania musza byc prowadzane na "maszynach" wymuszajacych drgania...a przeciez nie mozna napisac w jednym rozporzadzeniu cos innego a w drugim cos innego... wiec idac dalej tym tropem musi byc rozporzadzenie okreslajace dokladnie parametry,metode i przyrzady do badan amortyzatorow...

Napisano

> to jest to

> a co do tego kto wydal to jest troszke inny temat ale jest

> udokumentowane prawnie ze badania musza byc prowadzane na

> "maszynach" wymuszajacych drgania...a przeciez nie mozna napisac

> w jednym rozporzadzeniu cos innego a w drugim cos innego... wiec

> idac dalej tym tropem musi byc rozporzadzenie okreslajace

> dokladnie parametry,metode i przyrzady do badan amortyzatorow...

prawie masz rację...

bo stacje robią takie badania na wspomnianym sprzęcie, ale dotyczy to tylko

aut rejestrowanych po raz pierwszy za granicą RP i w przypadku badań pokolizyjnych

wówczas takie badanie jest obowiązkowe - ergo stacja musi mieć sprzęt

i o tym mówi przytoczone przez Ciebie Rozporządzenie

natomiast w zacytowanym przez GraFa Rozporządzeniu (zał. nr 1)

w dalszej jego części jest zapis mówiący o badaniach, o których napisałem:

Quote:

11. SPECJALISTYCZNE BADANIE POJAZDU PO WYPADKU, KOLIZJI DROGOWEJ,

WYMIANIE (LUB NADANIU I WYBICIU NUMERU) NADWOZIA, PODWOZIA (RAMY)

(...)

11.4.2. Pomiar sprawności amortyzatorów (dotyczy tylko samochodu osobowego)

Sposób przeprowadzenia badania:

Sprawdzenie na stanowisku wyposażonym w urządzenie do kontroli amortyzatorów wbudowanych w pojazd.

oraz:

Quote:

13. SPECJALISTYCZNE BADANIE POJAZDU ZAREJESTROWANEGO PO RAZ PIERWSZY ZA GRANICĄ

(...)

13.2.2. Pomiar sprawności amortyzatorów (dotyczy tylko samochodu osobowego)

Sposób przeprowadzenia badania:

Jak w poz. 11.4.2.

Napisano

hmmm bede musial poszperac jeszcze w rozporzadzeniach...

zartuje nie mam siły i checi przegladac te rozporzadzenia...dla swietego spokoju zgadzam sie z kolegami wink.gif i uwazam temat (rozporzadzen) zamkniety...

Napisano

> hmmm bede musial poszperac jeszcze w rozporzadzeniach...

> zartuje nie mam siły i checi przegladac te rozporzadzenia...dla

> swietego spokoju zgadzam sie z kolegami i uwazam temat

> (rozporzadzen) zamkniety...

Chyba sam nie wiesz co piszesz.

Jeli już zabierasz głos, to bądź łaskaw przygotować się do tego merytorycznie.

To zbyt poważny problem, aby go zakończyć takim stwierdzeniem, dlatego pozwoliłem sobie dokończyć temat, tym bardziej, że wątki o amotryzatorach pojawiają się co chwilę.

Poświęciłem odrobinę czasu, aby jednak przeczytać przytoczone Rozporządzenie Ministra Transportu i Infrastruktury.

Mówi ono ni mniej ni więcej o tym w jakie urządzenia i sprzęt ma być wyposażona Stacja Kontroli Pojazdów.

Czy naprawdę nie widzisz różnicy w przepisach mówiących o tym jak ma być wyposażony gabinet lekarski i w jakie urządzenia

od przepisów mówiących o sposobie badania pacjenta przez lekarza i warunków, ktore muszą być spełnione aby pacjenta dopuścić do np. pracy na wysokości lub do zrobienia prowadzenia pojazdów mechanicznych z daną kategorią?

Wracając do ww Rozporządzenia

Mówi ono co następuje (punkty wybrane)

Quote:

DODATKOWE WYMAGANIA DLA NIEKTÓRYCH PRZYRZĄDÓW I URZĄDZEŃ STOSOWANYCH NA STACJI KONTROLI POJAZDÓW

6. Urządzenie do kontroli skuteczności tłumienia drgań zawieszenia pojazdu o dopuszczalnej masie całkowitej do 3,5 t

6.1. Konstrukcja:

6.1.1. Ocena stanu technicznego zawieszenia powinna być dokonywana na podstawie zmierzonych lub zarejestrowanych parametrów testu drganiowego wykonywanego niezależnie dla każdej strony zawieszenia i polegającego na pobudzeniu do drgań badanej strony zawieszenia z częstotliwością nie mniejszą od 15 Hz i amplitudą nie mniejszą od 0,005 m.

6.1.2. Badanie powinno być wykonywane na podstawie testu drganiowego polegającego na pobudzeniu do drgań układu wymuszającego, na którym spoczywa koło badanej strony zawieszenia, oraz pomiarze lub rejestracji parametrów zależnych od rodzaju zastosowanej metody badania, przy czym wszystkie metody spełniające wymaganie określone w pkt 6.1.1 i dotyczące parametrów charakteryzujących drgań traktuje się jako równorzędne.

6.1.3. Wielkościami służącymi do oceny stanu technicznego zawieszenia powinny być wielkości opisane typowymi w mechanice wielkościami służącymi do wyrażania tłumienia układu (np. współczynnik tłumienia c [Ns/m]) lub jednostki umowne (np. %), określone w dokumentacji producenta stanowiska lub określone przez odpowiednie instytucje lub organizacje, pozwalające na wiarygodną ocenę stanu zawieszenia w sposób odpowiadający jego rzeczywistemu stanowi technicznemu.

6.1.4. Dopuszcza się wszelkie metody kontroli stanu zawieszenia, które wykorzystują metody określone w mechanice jako testy drganiowe, rozumiane jako wymuszenie amplitudowo-częstotliwościowe, zapewniające odpowiednio wysoką prędkość wymuszenia drgań, uzasadnioną możliwie szerokim zakresem pracy elementów tłumiących zawieszenia, w tym głównie amortyzatora, nakładając na producenta urządzenia konieczność dostarczenia danych (w tym również tzw. wartości granicznych) pozwalających jednoznacznie interpretować otrzymane wyniki pomiaru.

6.1.5. Dopuszcza się, aby urządzenie zapewniało prawidłowe ustawienie koła badanej strony zawieszenia; dopuszcza się możliwość sygnalizowania ustawienia nieprawidłowego, tzn. niezgodnego z dokumentacją techniczną stanowiska; dopuszcza się możliwość "zablokowania" pomiaru w takiej sytuacji lub konieczność jednoznacznej sygnalizacji nieprawidłowego ustawienia pojazdu, łącznie z zamieszczeniem takiej informacji w protokole badania.

To że istnieją przepisy o konieczności wyposażania Stacji Kontroli Pojazdów (SKP) w ww urządzenia wynika zapewne z planów wprowadzenia wiąźących badań stanu amortyzatorów w przyszłości na wszystkich SKP. Na dzień dzisiejszy, badania są wykonywane jeśli stacja jest w urządzenia wyposażona, lecz wynik badań zgodnie z obowiązującymi przepisami niczym nie skutkuje.

Z moich obserwacji wynika, że nie ma jednolitych kryteriów dotyczących sposobnu badań, jak i wyników.

Często userzy skarżą się na to, że wyniki badań są różne na różnych stacjach.

Sprawdziłem jakimi metodami przeprowadzane sa pomiary sprawności.

Z moich poszukiwań wynika, że stosowane są dwie różne metody pomiaru.

1. Metoda BOGE. Nie wdając się w szczególy jest to metoda drgań wymuszonych o częstotliwości 15 Hz i skoku 9 mm.

Spełnia warunek Rozporządzenia... w punkcie 6.1.1., więc można ją stosować. Przykład urządzenia, ktore można zakupić KLIKEN

Wadą urządznia, jest konieczność posiadania bazy danych wzorcowych parametrów dla kążdej marki samochodu do celów porównawczych.

2. Metoda EUSAMA najczęściej stosowana w SKP. Przykład KLIK lub KLIK

Tutaj też mamy do czynienia z wymuszeniem drgań zawieszenia.

Częstotliwość początkowa badania - 25 Hz, skok - 6 mm. Spełnia wymogi formalne punktu 6.1.1., czyli można ją stosować.

Kryterium sprawności amortyzatora w tej metodzie jest

. . . . . . . . . . . . . . . . . Minimalny nacisk dynamicznyna podłoże

Wskaźnik EUSAMA = ---------------------------------------------- * 100%

. . . . . . . . . . . . . . . . . . Statyczny nacisk opony na podłoże

(kropki jedynie rozpychają tekst)

Wyniki podawany jest w procentach.

0 - 20% - amortyzator do wymiany

21- 40% - średnia skuteczność tłumienia

41 - 60% - dobra skuteczność tłumienia

powyżej 60% - bardzo dobra skuteczność tłumienia

Amortyzatory nowe mają wartość tłumienia ok. 80%.

Prawidłowe wartości dla amortyzatorów tylnych są zwykle mniejsze o ok. 10-15%.

Dla małych aut typu Daewoo Matiz, prawidłowa wartości dla tyłu wynosi ok 30%.

Nigdzie nie znalazłem ani słowa na temat temperatury amortyzatorów olejowych w jakiej należy dokonywać pomiaru, a to że ma ona wpływ na tłumienie, każdy pewnie się sam przekonał.

Mam nadzieję, że Astromaniacy będą od dzisiaj uzbrojeni w pęłną wiedzę dotyczącą pomiaru tłumienia amortyzatorów.

pozdrawiam

Napisano

może zle sie wyraziłem, chodzilo mi o to ze nie moge w danej chwili nic wiecej napisac bo jestem w robocie i musze troche zajac sie robota, bo szefu co chwile łazi. A pozniej tez mialem wazniejsze sprawy...a to ze zakonczam temat to bylo z mojej strony z w/w powodów...jak cos znajde dzis (jak bede mial czas) w rozporzadzeniach to napewno sie jeszcze odezwe biglaugh.gif

Quote:

Nigdzie nie znalazłem ani słowa na temat temperatury amortyzatorów olejowych w jakiej należy dokonywać pomiaru, a to że ma ona wpływ na tłumienie, każdy pewnie się sam przekonał.

Zabiore narazie w tym temacie glos. Zgadzam sie z kolega ze temperatura to jeden z czynników ktore wplywaja na wynik pomiaru, ale nalezy pamietac ze na stacji temperatura mniej wiecej jest na stalym poziomie i napewno jest wyzsza niz na dworze( w zimie), wiec moze ustawodawca zalozyl, ze temperatura zmienia sie w tak malych granicach, ze nie ma to decydujacego wplywu na wynik...to jest moje tylko zdanie...

Napisano

> Zgadzam sie z kolega ze

> temperatura to jeden z czynników ktore wplywaja na wynik

> pomiaru, ale nalezy pamietac ze na stacji temperatura mniej

> wiecej jest na stalym poziomie i napewno jest wyzsza niz na

> dworze( w zimie), wiec moze ustawodawca zalozyl, ze temperatura

> zmienia sie w tak malych granicach, ze nie ma to decydujacego

> wplywu na wynik...to jest moje tylko zdanie...

Nie rozumiemy się.

Nie chodzi o zmiany temperatury na stacji obsługi. Ważna jest temperatura amortyzatora tuż przed wjazdem na stanowisko diagnostyczne.

Chdzi mi o przypadki, kedy wjeżdzamy latem z nasłonecznionego parkingu, gdy temp. nagrzanego amorka sięga pewnie nawet 40*C, a z drugiej strony zimą, kiedy auto wjeżdza z dworu gdzie panuje temp. np. -10*C. Różnica w wynikach badań jest na pewno istotna.

Głownym pewnie powodem różnic jest brak stałych legalizacji urządzeń.

Jeśli chodzi o przepisy to wszystko co nas interesuje zapwene widnieje powyżej.

Wolałbym w tym miejscu rozpocząć dyskusję na temat:

- Co się stanie, jeśli zmienimy sprężyny na miększe/twardsze zostawiając stare amortyzatory?

- Jaki będzie skutek zmiany amortyzatorów na miększe/twardsze, pozostawiając stare sprężyny?

- Skutek zmiany kół na lżejsze/cięższe pozostawiając resztę zawieszenia bez zmian?

- Skutek zmiany rozmiaru opon na drgaina zawieszenia.

Ciekawy jestem Waszych spostrzeżeń w powyższych przypadkach, bo takie sytuacje zdarzają się najczęściej i takie pytania padają na forum.

Może warto byłoby założyć nowy wątek z tymi pytaniami?

Napisano

> Nie rozumiemy się.

no faktycznie nie zrozumialem wczesniej dobrze o co chodzilo koledze dokladnie.

> Jeśli chodzi o przepisy to wszystko co nas interesuje zapwene

> widnieje powyżej.

zapewne wink.gif

> Wolałbym w tym miejscu rozpocząć dyskusję na temat:

> - Co się stanie, jeśli zmienimy sprężyny na miększe/twardsze

> zostawiając stare amortyzatory?

> - Jaki będzie skutek zmiany amortyzatorów na miększe/twardsze,

> pozostawiając stare sprężyny?

Z punktu widzenia zwyklego uzytkownika to albo poprawi sie komfort jazdy lub pogorszy, poprawia sie lub pogorsza wlasciwosci jezdne biglaugh.gif

ale patrzac od strony bardziej technicznej i pod wzgledem badan to taka zmiana bedzie powodowala zmiane charakterystyki zawieszenia, co za soba wiaze błedne pomiary, gdyz jak wiekszosc wie zawieszenie jak jest konstruowane to nie jest tak ze jeden element robi sie oddzielnie od innych tylko wszystko jest powiazane ze soba. I zmiana parametru w jednym elemencie pociaga za soba zmiane w konstrukcji, technologi pozostalych elementów zawieszenia. na układ zawieszenia trzeba zawsze patrzec jak na calosc i nie mozna zmieniac np. sprezyn bez zmainy/ dobrania odpowiedniej charakterystyki amorków i odwrotnie.Dlategotez zawieszenie jak jest montowane to w zestawie a nigdy oddzielnie...

to są moje przemyslenia w tym temacie... palacz.gif

Edit:

podobnie uważam o zmianie ogumienia, szczegolnie gdy chodzi o diametralna zmiane rozmiaru lub profilu. Powinno to pociagac jak w/w zmiane sprezyn i amorkow...

Napisano

> na układ zawieszenia trzeba zawsze patrzec jak na

> calosc i nie mozna zmieniac np. sprezyn bez zmainy/ dobrania

> odpowiedniej charakterystyki amorków i odwrotnie. Dlategotez

> zawieszenie jak jest montowane to w zestawie a nigdy

> oddzielnie...

i to bym podwiesił na stałe biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.