Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaka rada na skrzypiące drzwi - nowa Albea

Featured Replies

Napisano

W styczniu kupiłem nową Albeę. Z auta ogólnie jestem bardzo zadowolony, poza naprawdę niewielkimi drobnostkami. Mam jednak poważne zastrzeżenia do montażu drzwi, a szczególnie tylnych. Otwierają się z wyraźnym trudem i skrzypieniem. Nie pomaga ani WD40 ani smar. Co z nimi jest do licha ? Nie chodzi o zawiasy - te są OK. Wyrażnie problem z dużym tarciem ma poziomy ogranicznik drzwi. Jest tak ciasno opasany przez uszczelniacze, że nawet po nasmarowaniu przy pierwszym przymknieciu drzwi już jest suchy. Dopiero w styczniu pojadę na przegląd roczny do ASO i zgłoszę tę usterkę, ale czy można jakoś od razu temu zaradzić ?

Napisano

> W styczniu kupiłem nową Albeę. Z auta ogólnie jestem bardzo

> zadowolony, poza naprawdę niewielkimi drobnostkami. Mam jednak

> poważne zastrzeżenia do montażu drzwi, a szczególnie tylnych.

> Otwierają się z wyraźnym trudem i skrzypieniem. Nie pomaga ani

> WD40 ani smar. Co z nimi jest do licha ? Nie chodzi o zawiasy -

> te są OK. Wyrażnie problem z dużym tarciem ma poziomy

> ogranicznik drzwi. Jest tak ciasno opasany przez uszczelniacze,

> że nawet po nasmarowaniu przy pierwszym przymknieciu drzwi już

> jest suchy. Dopiero w styczniu pojadę na przegląd roczny do ASO

> i zgłoszę tę usterkę, ale czy można jakoś od razu temu zaradzić

> ?

No chyba auto jest na gwarancji? Jechać i zgłaszać. Do stycznia mogą drzwi odpaść smile.gif

Napisano
  • Autor

> No chyba auto jest na gwarancji? Jechać i zgłaszać. Do stycznia mogą

> drzwi odpaść

Do ASO mam kawałek drogi. Poza tym nie mam juz urlopu a codziennie od rana pracuję do późnego popołudnia. Narazie nie jest to dla mnie aż tak ważne, aby kombinować w pracy z dniem wolnym. W jeździe to nie przeszkadza - tym bardziej że Albeą głównie jeździ moja kochana małżonka smile.gif

Napisano

> moja kochana małżonka

a to są jeszcze takie ?? chyba 2 lata po ślubie ... zlosnik.gif

dobre ASO to i w sobotę jest czynne i mogą sprawę szybko załatwić. oczywiście najlepiej się jest umówić fonicznie

Napisano

Albeą głównie jeździ moja kochana małżonka

No to ładnie podsumowałeś kochaną małżonkę że puszczasz ją autem w którym drzwi piszczą i z trudem się otwierają - a niech się morduje, a co.

smile.gif A tak na serio, zrób jak pisze kol. mrarek - umów się telefonicznie na konkretny dzień i godzinę. Nie ma co sobie szarpać zdrowia tymi drzwiami jakimiś domowymi środkami gdy auto jest na gwarancji.

Napisano

Witam, ja mam podobny problem ale do ASO mam blisko i smarowali mi już siedem razy, problem ciągle wraca. Nie wiem co robić, gwarancji mam jeszcze tylko rok

Napisano

> Witam, ja mam podobny problem ale do ASO mam blisko i smarowali mi

> już siedem razy, problem ciągle wraca. Nie wiem co robić,

> gwarancji mam jeszcze tylko rok

wymienić na gwarancji,i jezdzić - na bank kolejny raz zacznie skrzypieć prędzej niż za rok,i znowu wymiana zeby.GIF - jak tak już parę ograniczników wymieniłem ok.gif

Napisano

> wymienić na gwarancji,i jezdzić - na bank kolejny raz zacznie

> skrzypieć prędzej niż za rok,i znowu wymiana - jak tak już parę

> ograniczników wymieniłem

Po gwarancji, przetoczyć oryginalne (na mniejszą średnicę), Nałożyć na nie kawałek twardego węża, lub gumy i cieszyć się nie skrzypiącymi ogranicznikami.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam i chciałbym wam pomóc . Cały problem skrzypienia tych ograniczników polega na tym że prawie wszyscy smarują ten element z zewnątrz ,a w tedy płaska część ogranicznika podczas przesówania nie obraca rolek tylko się po nich obciera co powoduje skrzypienie.Rozwiązaniem problemu jest wyjęcie całego ogranicznika z samochodu następnie trzeba go rozebrać i dokladnie wyczyścić potem smarem do przegubów nasmarować w środku rolki uważając aby ich nie ubrudzić na zewnątrz i złożyć wszystko w jedną całość .

Polecam własnie taki smar ponieważ ma dobre właściwości smarne w każdej temperaturze .Jeszcze jedna sprawa najciekawsze to jest to że nowe ograniczniki są smarowane całe co powoduje że po zalożeniu nowego skrzypienie pojawia się po nie długim czasie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.