Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak może być przyczyna niewysprzęglania?

Featured Replies

Napisano

Witajcie.

W moim samochodzie nie działa sprzęgło. Sterowanie jest hydrauliczne, a objawy (stopniowo coraz mniejszy zakres działania sprzęgła, aż do zupełnego braku możliwości rozłączenia silnika i skrzyni) sugerowały warię (zapowietrzenie?) ukłądu wysprzęglika. Wczoraj jednak sprawdziłem i okazuje się, że ruch pedału prawidłowo przenoszony jest do łapy na skrzyni a ta nie rozłączyła się z osią, na której osadzone są widełki. Więcej nie widać bo wchodzi do skrzyni.

Co mogło się stać w sprzęgle, co dało taki objaw? Bo trwałe połączenie silnika i skrzyni, jak dla mnie, może być spowodowane albo urwaniem widełek, albo rozłaczeniem się (urwaniem?) piasty sprzęgła od jego tarczy, albo uszkodzeniem docisku - ale wszystkie te uszkodzenia powinny dać objaw w postaci jakichś odgłosów - przecież pourywane elementy nie bardzo mają którędy wypaść a wszystko tam się kręci, więc powinno się obijać i tłuc?

Napisano

Może docisk się sończył w taki sposób, że się nie połamał tylko trwale odkształcił.

Napisano
  • Autor

> Może docisk się sończył w taki sposób, że się nie połamał tylko

> trwale odkształcił.

Ale na przestrzeni 300km/ To było tak: wyjazd z Olkusza do Konstancina - 300 km bez żadnych objawów, w konstancinie pierwszy postój i pierwzy objaw - nie rozłączyło się, potem się rozłączyło, a w drodze powrotnej coraz bardziej dawało w kość i za Częstochową już nie było sprzęgła w ogóle. Wcześniej brało coraz mniej, ale brało. W sumie, od pierwszych symptomów jakieś 200 km to całkowitego zaniku.

Napisano

> sugerowały warię (zapowietrzenie?) ukłądu wysprzęglika. Wczoraj

> jednak sprawdziłem i okazuje się, że ruch pedału prawidłowo

> przenoszony jest do łapy na skrzyni a ta nie rozłączyła się z

> osią, na której osadzone są widełki. Więcej nie widać bo wchodzi

> do skrzyni.

Hm co to znaczy "prawidlowo" - uklad wysprzeglika jak jest zapowietrzony to ma wlasnie takie objawy, a nie sadze zebys na oko zauwazyl czy skok lapy sprzegla jest prawidlowy i czy ono na pewno dobrze jest dociskane.

Jak mowia koledzy - wskazuje to na docisk... Ale z ciekawosci - kiedy wymieniales plyn hamulcowy ostatnio?

Napisano
  • Autor

> Hm co to znaczy "prawidlowo" - uklad wysprzeglika jak jest

> zapowietrzony to ma wlasnie takie objawy, a nie sadze zebys na

> oko zauwazyl czy skok lapy sprzegla jest prawidlowy i czy ono na

> pewno dobrze jest dociskane.

> Jak mowia koledzy - wskazuje to na docisk... Ale z ciekawosci - kiedy

> wymieniales plyn hamulcowy ostatnio?

Wyręczyłem wysprzęglik naciskając bezpośrednio na ramię wychodzące ze skrzyni za pomocą łyżki samochodowej smile.gif Efekt był ten sam, czyli brak rozłączenia.

U mnie w samochodzie wymiana płynu hamulcowego nie ingeruje zupełnie w układ sprzęgła, nawet zbiorniczki są osobne. W sprzęgle nie wiem, kiedy był wymieniany, za mojej kadencji (6,5 miesiąca i 18kkm) nie był wymieniany, musiałbym sprawdzić w książce serwisowej, czy ktoś to robił wcześniej, a jeżeli tak, to kiedy.

Ale, jak mówiłem wcześniej, pomijając wysprzęglik sprzęgło i tak się nie rozłącza.

Napisano

> Witajcie.

> W moim samochodzie nie działa sprzęgło.

Może ci pomoże: wymieniłem wysprzeglik (ciekł) a po przejechaniu ok. 4000km (głównie w trasie) powoli pedał sprzęgła przestawał 'odbijać', tzn pozostawał wciśnięty pomimo zwolnienia nogi.

Okazało sie, że uszczelki tłoczyska wysprzęglika 'spuchły' i nie pozwalały na powrót sprzęgła.

Napisano

Mogła się łapa wygiąć. albo same widełki-a że mogło to następować "po trochu" stąd takie rozciągnięcie w czasie połączone z coraz trudniejszym wysprząglaniem.

Napisano

W słoneczku pękł jeden z elementów.

Napisano
  • Autor

> Może ci pomoże: wymieniłem wysprzeglik (ciekł) a po przejechaniu ok.

> 4000km (głównie w trasie) powoli pedał sprzęgła przestawał

> 'odbijać', tzn pozostawał wciśnięty pomimo zwolnienia nogi.

> Okazało sie, że uszczelki tłoczyska wysprzęglika 'spuchły' i nie

> pozwalały na powrót sprzęgła.

U mnie pedał nadal wraca do góry, zresztą wygląda na to, żę wysprzęglik działa ok.

Napisano
  • Autor

> W słoneczku pękł jeden z elementów.

No i tak obstawia mechanik - że mogło zatrzeć się łożysko i cały czas piłować słoneczko, co w końcu doprowadziło do przetarcia go. Dziwi tylko brak efektów dźwiękowych towarzyszących takiemu działaniu niewiem.gif

Zobaczymy, auto wczoraj odwiozłem do warsztatu.

Napisano

Ja Tak miałem i okazało się, że pękł docisk. nie słoneczko tylko po obwodzie. Później doproiwadziło to do rozwalenia słoneczka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.