Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nietypowa sprawa slady faby na aucie

Featured Replies

Napisano

Witajcie

mam dosyc nietypowa sprawe kolo mojego miejsca pracy stoi sobie maszt telekomunikacyjny Centertela jest on wlasnie konserwowany czyli malowany farbo od gory do dolu pobrlem w tm ze razem z wspol pracownikami zauwazylismy na autach slady farby (moja czerwona corsa wyglada teraz jak muchomor) Porozmowie z firma malujaca doszlismy do konsensusu ze sa ubezpieczeni wiec niema problemu ubezpieczenie zaplaci ale natym stanelo bo wlasciciel firmy mial przyjsc na drugi dzien z ubezpieczycielem ale do tej pory go nie widac (2dni) a na telefony nie reaguje. Zadzwonilismy na policje ale oni stwierdzili ze niema przestepstwa wiec nic nie moga zrobic. Dzwonilem do centertela a tam oczywiscie jak to w duzych firmach kierowali mnie co chwile do innej osoby wiec na razie dalem sobie spokoj a czas leci farba schnie

Pozrdzicie cos ???? bo ja jak narazie to widze tylko jeden sposob tuk.gif ale to ostatecznosc cfaniaczek.gif

Napisano

> Witajcie

> Zadzwonilismy na policje

> ale oni stwierdzili ze niema przestepstwa

Przestępstwa może nie ma ale jest wykroczenie (niszczenie mienia). Zadzwoń jeszcze raz na Polucję i domagaj się wizyty załogi i spisania zeznań.

ok.gif

Napisano

Najwyraźniej nie byli ubezpieczeni, skoro szef się tak miga. Procedurę taką przerabiałem

już ze stacją beznynową. Stacja dała numer polisy, natomiast zgłoszenie szkody namazałem

sam. Likwidator (Hestia) był z krakowa, zadowolił się zdjęciami. uszkodzona była maska i szyba

więc za 50zł zrobiłem wycenę naprawy w ASO (wg audatexu). Puściłem zdjęcia, foty wyceny

i jakiś czas później kasa na koncie.

Zwróć uwagę że żaden ubezpieczyciel nie pofatygował się obejrzeć. Szefa atakuj z innych numerów

zastrzeżonych itp. Sprawdź czy się miga, czy po prostu nie ma czasu.

Centertel zlecił to pewnie jakiejś firmie, stąd umywanie rąk. Jednak Centertel może ci podać namiary

na ww firmę. Nie wiem dlaczego policja umyła ręce - wszak doszło do zniszczenia mienia hmm.gif

Niedawno miałem farbę elewacyjną na aucie - zeszło dopiero po polerce. Choć jednemu koledze nie

zeszło na myjni, za to deszcz sobie poradził. Jedź na myjnię, może problem sam zejdzie.

A jeśli nie, będzie trzeba walczyć

Napisano

> dalem sobie spokoj a czas leci farba schnie

Obawiam sie ze po 2 dniach to juz wyschła, jedyna nadzieja ze miałes brudny z\samochód albo nawoskowany.

Mnie kiedyś pochlapano w zimie jak samochód był wyjatkowo zaswiniony. I ze wszystkiego zeszło za wyjatjuem przedniej szyby w miejscu gdzie chodzą wycieraczki...

Skończylo się na wymianie szyby...

Napisano

Podobny przypadek opisywal ktos nie dalej jak miesiac wstecz. Moze tam znajdziesz odp na problem. Gdzie Ci sie to stalo tzn w ktorym miejscu ???

Napisano

Ja mialem taki problem, w tym roku malujac kominy chlodni pomalowali w sumie ~70samochod, zrobilismy liste uszkodzonych aut.. do firmy ktora to malowala. Oni przysłali rzeczoznawce z Hestii on albo podpisal ugode z wlascicielami samochodu na kwoty od 150-350zł od wielokosci samochodu (bo nieby tyle polerka kosztuje i schodzilo to ponoc). Ja robilem autko bezgotowkowo w Aso i za wyczyszczenie skasowalo Hestie na 900zł za wyczyszczenie seja.

Napisano

Miałem podobnie, jak mi blok malowali.

Na szczęście wszystko udało się umyć, ale chyba ktoś miał podobny problem, jak ty i musiał firmę remontującą ostro opier... bo po kilku dniach wszystkie aut które stały najbliżej malowanego bloku ofoliowali yikes.gifhehe.gif

Napisano
  • Autor

> Podobny przypadek opisywal ktos nie dalej jak miesiac wstecz. Moze

> tam znajdziesz odp na problem. Gdzie Ci sie to stalo tzn w

> ktorym miejscu ???

W tczewie na jagiellonskiej a konkretnie na masce drzwiach dachu i blotnikach hahaha.gif

Napisano

> Przestępstwa może nie ma ale jest wykroczenie (niszczenie mienia).

> Zadzwoń jeszcze raz na Polucję i domagaj się wizyty załogi i

> spisania zeznań.

Kiepski z Ciebie prawnik kolego niestety.

Wartość wskazałaby nie tylko pewnie na wykroczenie ale i na przestępstwo. Jeden warunek - musi zachodzić umyślność działania ( sprawca chciał te auta zniszczyć np. podszedł z wiadrem farby i je oblał )

W tej sytuacji rola Policji może się jedynie ograniczyć do wylegitymowania "paproków" aby właściciel wiedział przeciw komu wystąpić z roszczeniem cywilnym.

Napisano

> Kiepski z Ciebie prawnik kolego niestety.

> Wartość wskazałaby nie tylko pewnie na wykroczenie ale i na

> przestępstwo. Jeden warunek - musi zachodzić umyślność działania

> ( sprawca chciał te auta zniszczyć np. podszedł z wiadrem farby

> i je oblał )

Przestępstwo/wykroczenie jest zamknięte w jakieś widełki kwotowe? Jakie? 250zł?

> W tej sytuacji rola Policji może się jedynie ograniczyć do

> wylegitymowania "paproków" aby właściciel wiedział przeciw komu

> wystąpić z roszczeniem cywilnym.

Sęk w tym, że Ubezpieczyciel zażąda albo Oświadczenia (brak, bo budowlańcy się zmyli a kierownictwo wykonawcy nie odpowiada) albo notatki Policji.

Napisano
  • Autor

No paprak przyslal oficjalne pismo w ktorym stwierdzil ze takie male "nakapki" mogly sie zdzyc kazdemu pad.gif ale podal swojego ubezpieczyciela ktory poinformowa nas ze rzeczoznawca znajdzie sie unas w poniedzilek a najpozniej we wtorek

Wiec dalej czekamy

Napisano

> Przestępstwo/wykroczenie jest zamknięte w jakieś widełki kwotowe?

> Jakie? 250zł?

Tak

> Sęk w tym, że Ubezpieczyciel zażąda albo Oświadczenia (brak, bo

> budowlańcy się zmyli a kierownictwo wykonawcy nie odpowiada)

> albo notatki Policji.

A co Policja potwierdzi w notatce? Że stoi słup, czy że na aucie są kropki... Musieliby pylic na nich i ten samochód jednocześnie. Wtedy mógłby ich wskazać jako świadków bardziej wiarygodnych bo postronnych.

Tak jak pisałem mogą jedynie na wskazanie pokrzywdzonego wylegitymować wskazanych przez niego sprawców szkody dla celów postępowania cywilnego.

Danych osobowych nie dostanie do reki on, tylko Sąd na podstawie jego pozwu zwróci sie do jednostki z której policjanci wylegitymowali pracusiów

• 5 tygodni później...
Napisano
  • Autor

Witam ponownie

wracajac do tematu dostalm wycene szkody itd i zastanawia mnie jedna rzecz ze wszystkie ceny sa podane jako cenny netto a placac u lakiernika place brutto, jak to w koncu jest ??? o co biega z tym netto ??? le wkoncu dostane kasiory ???

Pozdrawiam

Napisano

> Witam ponownie

> wracajac do tematu dostalm wycene szkody itd i zastanawia mnie jedna

> rzecz ze wszystkie ceny sa podane jako cenny netto a placac u

> lakiernika place brutto, jak to w koncu jest ??? o co biega z

> tym netto ??? le wkoncu dostane kasiory ???

> Pozdrawiam

kasę masz dostać brutto.

Napisano

Niestety, jest problem z uzyskaniem odszkodowania wraz z VAT'em. Musiałbyś się po Sądzie ciągać z Ubezpieczycielem frown.gif Oczywiście wygrasz sprawę, ale kłopot jest. Czytałem kiedyś artykuł, gdzie facet sądził się z PZU o VAT i wygrał sprawę, ale niestety w Polsce nie ma precedensu!!:( Więc pomimo wydania już jednego wyroku, każdy i tak z osobna musi przed Sądem dochodzić swoich praw. Oto Polska frown.gif Poniżej wklejam link, który powinien Cię zainteresować i rozwiać Twoje wątpliwości.

Nie odpuszczaj!;)

http://www.rzu.gov.pl/vademecum/pytania/VAT.htm

P.S.

Wszelkie rozmowy z Właścicielem firmy przeprowadzaj za pomocą korespondencji poleconej! Nigdy na telefon. tzn. zadzwonić można, ale i tak pismo puszczaj. Trzeba zbierać papiery, a i inaczej będzie firma do Ciebie podchodzić.

Napisano
  • Autor

Wielkie dziex za ta informacje 20.GIF

Pozdrawiam

Napisano

> Niestety, jest problem z uzyskaniem odszkodowania wraz z VAT'em.

> Musiałbyś się po Sądzie ciągać z Ubezpieczycielem Oczywiście

> wygrasz sprawę, ale kłopot jest. Czytałem kiedyś artykuł, gdzie

> facet sądził się z PZU o VAT i wygrał sprawę, ale niestety w

> Polsce nie ma precedensu!!:( Więc pomimo wydania już jednego

> wyroku, każdy i tak z osobna musi przed Sądem dochodzić swoich

> praw. Oto Polska Poniżej wklejam link, który powinien Cię

> zainteresować i rozwiać Twoje wątpliwości.

> Nie odpuszczaj!;)

> http://www.rzu.gov.pl/vademecum/pytania/VAT.htm

> P.S.

> Wszelkie rozmowy z Właścicielem firmy przeprowadzaj za pomocą

> korespondencji poleconej! Nigdy na telefon. tzn. zadzwonić

> można, ale i tak pismo puszczaj. Trzeba zbierać papiery, a i

> inaczej będzie firma do Ciebie podchodzić.

nie do konca. Byl wyrok NSA, albo trybunalu konstytucyjnego (dokladanie nie pamietam, bo czytalem o tym chyba w zeszlym roku) i zawsze powinienes dostac juz teraz odszkodowanie z vat, nie trzeba sie sadzic, ale upomniec.

Napisano

> Niestety, jest problem z uzyskaniem odszkodowania wraz z VAT'em.

> Musiałbyś się po Sądzie ciągać z Ubezpieczycielem

I w tej kwestii się nie zgodzę, ubezpieczyciel wypłacił co prawda kwotę netto, a po jakichś 2 tygodniach dosłali VAT z wyceny. Ja nie podejmowałem żadnych działań w kierunku wyegzekwowania Vatu waytogo.gif . A ha, firma- Compensa.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

hm zadzwonilem do firmy z ktorej dostane odszkodoawanie (Warta) i babka powiedziala ze dostane rowniez podatek VAT ale dopiero po przedstawieniu faktur confused.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.