Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Potencjometr ogrzewania

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie.

Chciałbym Was prosić o pomoc w rozwiązaniu następującego problemu. Podczas regulowania temperaturki, chrupnęło coś z "węwnętrza" konsoli i od tej pory nie mogę ustawić wysokiej temperatury. Przy ustawieniu na czerwone pole leci chłodne powietrze. Na dodatek potencjometr zacina się w połowie skali, tj. mogę kręcić od środka skali po maksymalną temperaturę (teoretycznie oczywiście, bo mimo tego, iż mam potencjometr ustawiony na maxa w czerwonym polu, powietrze jest chłodne). Dziękuję za wszystkie podpowiedzi jak to naprawić. Pozdrawiam

Napisano

> Witam serdecznie.

> Chciałbym Was prosić o pomoc w rozwiązaniu następującego problemu.

> Podczas regulowania temperaturki, chrupnęło coś z "węwnętrza"

> konsoli i od tej pory nie mogę ustawić wysokiej temperatury.

> Przy ustawieniu na czerwone pole leci chłodne powietrze. Na

> dodatek potencjometr zacina się w połowie skali, tj. mogę kręcić

> od środka skali po maksymalną temperaturę (teoretycznie

> oczywiście, bo mimo tego, iż mam potencjometr ustawiony na maxa

> w czerwonym polu, powietrze jest chłodne). Dziękuję za wszystkie

> podpowiedzi jak to naprawić. Pozdrawiam

Hej, to nie jest potencjometr.

To zwykłe pokrętło z połączona linką do zaworu nagrzewnicy.

Jak coś chrupło to pewnie coś pękło.

Rozbierz tą konsolkę i zobacz co i jak, na pewno zauważysz.

A tu jest opis jak zdjąć konsolę : manual

Napisano

U mnie w uno też strzela jak przekręcam na max a czasami jak na min. Nie dzieje się tak zawsze, czasami ma tylko takie napady. Ale wszystko działa, jak ma grzać to grzeje a jak nie to nie. Też myślałem że to coś się tam urywa ale jak na razie wszystko jest ok, a taki stan rzeczy utrzymuje się już jakieś 2 latka smile.gif Na szczęście w probe nie mam takiego problemu bo tam wszystko elektryk zeby.GIF Dobra mniejsza o to, skoro coś strzeliło i nie grzeje więc pewnie zerwała się linka od zaworu nagrzewnicy albo ewentualnie jakiś ząbek tam strzelił i linka nie otwiera zaworu. Przy okazji sprawdź czemu tak się stało, czy to może zmęczenie materiału czy może zaworek powoli kończy życie. Bo jak zrobisz, poskładasz wszystko do kupy a potem znowu strzeli to będziesz musiał 2 razy tą samą robotę robić.

Pozdrawiam!

Napisano

U mnie zębatki sie wytarły. Te przy pokrętle... i strzela, bo nie ma sily pociagnac linki. Ale ja pomogam sobie druga reka popychajac zaworek przy zaworku nagrzewnicy zeby.GIF

Napisano

przerabialem kiedys ten temat.

musisz zdemontowac panel z pokretlami, odczepic cieglo od zaworu ogrzewania i wyciagnac je z pancerza. na 99% owo cieglo bedzie skorodowane co powoduje, ze ma zbyt duzy opor i plastikowe zebatki nie radza sobie z przenoszeniem tak duzego momentu, wyginaja sie bo nie moga popchnac tego druta w pancerzu i w koncu przeskakuja i niszcza sobie uzebienie.

aby to naprawic musisz cieglo i pancerz przesmarowac tak aby chodzila leciutko. mozna nie uwierzyc, ale nasmarowanie ciegla spowoduje KOSMICZNA roznie w dzialaniu tych pokretel i calej regulacji. najlepiej zrobic to smarem grafitowanym rozpuszczonym w odrobinie benzyny, tak aby przpominal w konsystencji olej. takie cus wlewasz w nieiwelkiej ilosci do pancerza, tym samym nacierasz starannie cieglo. poza tym jak zebatki sa juz wytarte od przeskakiwania (a na pewno tak jest)zamieniasz miejscami (z regulacji nawiewu na regulacje ciepla i odwrotnie) te polksiezyce zebate, do ktorych sa mocowane ciegla, spowoduje to ze beda pracowaly w innych miejscach co zaoszczedzi Ci na wymianie.

Z cieglem i pancerzem drugiego pokretla nalezy postapic analogicznie.

poznie nalezy zmontowac wszystko w odwrotnej kolejnosci oraz wyregulowac zawor na ciegle tak aby zamykal przy pokretle ustawionym w max lewej pozycji a max otwarcia bylo w prawej pozycji

Napisano

> U mnie zębatki sie wytarły. Te przy pokrętle... i strzela, bo nie ma

> sily pociagnac linki.

... nie ma sily, bo skorodowaly ciegla w pancerzach, looknij na moj poprzedni text tam opisalem co i jak aby to naprawic:)

Napisano

Popieram kolegę TunoM waytogo.gif Wymontuj, przesmaruj linki i zamień pokrętła od ogrzewania z zębatkami i nawiewu powietrza i będzie git. Też to przerabiałem grinser006.gif Czas pracy od godzinki do dwóch zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Dziękuje za podpowiedzi. Sprawdziły się w 100% ale... o loooooosie. Nie palą się teraz żarówki do podświetlania owych pokręteł. Proszę powiedzcie co mogło się stać. NIe podejrzewam aby przepaliły się naraz dwie, ale... nie wykluczam, choć bardziej prowdopodobne jest to, że coś sam skopałem. Dziękuję za podpowiedzi.

Napisano

Może nie włożyłeś żarówek w swoje miejsca?-to obstawiam. A nie palą się gdzieś obok jaz zapalisz pozycyjne? Hmm tak się zastanawiam czy nie ma też tam jakiejś kostki od tych żarówek? Albo bezpiecznik poszedł? Dwie na raz raczej się nie przepalą od razu chyba, że jedna już była przepalona grinser006.gif A nic tam nie kleiłeś- chodzi mi o rozbłyśnik?

Napisano
  • Autor

> Może nie włożyłeś żarówek w swoje miejsca?-to obstawiam. A nie palą

> się gdzieś obok jaz zapalisz pozycyjne? Hmm tak się zastanawiam

> czy nie ma też tam jakiejś kostki od tych żarówek? Albo

> bezpiecznik poszedł? Dwie na raz raczej się nie przepalą od razu

> chyba, że jedna już była przepalona A nic tam nie kleiłeś-

> chodzi mi o rozbłyśnik?

Żaróweczki na swoich miejscach, bezpiecznik raczej nie, bo reszta rzeczy obsługiwana przez niego by nie działała - a działają. No własnie - kostka... Czyżby gdzieś była i czy będę zmuszony jeszcze raz rozkrecać konsolę? Choć przyznam szczerze ja tam zadnej kostki nie widziałem. A zaróweczek nawet nie wyciągałem z ich gniazd. To jest jakaś masakra

Napisano

Sprawdziłem grinser006.gif jest kostka smile.gif jak wyciągałeś konsole to musiałeś ją rozłączyć. Od dołu do niej dojdziesz, konsoli nie musisz rozkręcać. Jak będzie połączona to będziemy szukać dalej cool.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.