Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klimatyzacja-climatronic

Featured Replies

Napisano

Witam kolegów

Mam pytko odnośnie climatronica ,czy to normalne że po odpaleniu autka w niskich temperaturach już około 4-5 stopni Celsjusza słychać wyraźne "cykanie" w okolicy panelu klimy takiego jak wydaję klima przy włączaniu i wyłączaniu( dodam że w tym czasie daje się zauważyć lżejsze i mocniejsze podświetlenie panelu (cosik z prądem:) )

I czy to może być spowodowane np słabym już akumulatorkiem dodam że z odpalaniem nie mam żadnego problemu.....

To cykanie słychać około 10 min później jak się rozgrzeje już jest ciszaaaaa cool.gif

Napisano

> Witam kolegów

> Mam pytko odnośnie climatronica ,czy to normalne że po odpaleniu

> autka w niskich temperaturach już około 4-5 stopni Celsjusza

> słychać wyraźne "cykanie" w okolicy panelu klimy takiego jak

> wydaję klima przy włączaniu i wyłączaniu( dodam że w tym czasie

> daje się zauważyć lżejsze i mocniejsze podświetlenie panelu

> (cosik z prądem:) )

> I czy to może być spowodowane np słabym już akumulatorkiem dodam że z

> odpalaniem nie mam żadnego problemu.....

> To cykanie słychać około 10 min później jak się rozgrzeje już jest

> ciszaaaaa

To jest raczej objaw działającego, elektrycznego podgrzewania płynu chłodzącego. Dzięki temu masz szybciej ciepełko w środku, co w przpadku klekotów, bez żadnych systemów wspomagających nagrzewanie, osiągane jest po znacznie dłuższym odcinku jaki musi przejechać.

Niestety u mnie tego wspomagania brak... frown.gif

Napisano

> To jest raczej objaw działającego, elektrycznego podgrzewania płynu

> chłodzącego. Dzięki temu masz szybciej ciepełko w środku, co w

> przpadku klekotów, bez żadnych systemów wspomagających

> nagrzewanie, osiągane jest po znacznie dłuższym odcinku jaki

> musi przejechać.

> Niestety u mnie tego wspomagania brak...

Mam to samo - układ elektrycznych grzałek wspomagajacy nagrzewanie ( o ile pamientam 700 Wat ) yay.gifyay.gifok.gif

Ale nie jestem pewny hmm.gif wydaje sie mi, ze nagrzewa powietrze w kabinie a nie płyn.... hmm.gifhmm.gif układ do nagrzewania płynu to całkiem inna bajka ( Webasto,..... )

Napisano
  • Autor

> To jest raczej objaw działającego, elektrycznego podgrzewania płynu

> chłodzącego. Dzięki temu masz szybciej ciepełko w środku, co w

> przpadku klekotów, bez żadnych systemów wspomagających

> nagrzewanie, osiągane jest po znacznie dłuższym odcinku jaki

> musi przejechać.

> Niestety u mnie tego wspomagania brak...

Mógłbyś troszke jaśniej smile.gif

Napisano

> Mógłbyś troszke jaśniej

Fiaty stilo z silnikami diesla miały jako opcję wyposażeniową możliwość założenia dodatkowych elektrycznych grzałek wspomagających normalne ogrzewanie wodne. Ponieważ klima automatyczna stara się jak najszybciej doprowadzić tempemperaturę w kabinie do temperatury zadanej, to z nich korzysta gdy ogrzewanie wodne jeszcze nie działa (zimny silnik). Klekotanie przekaźników to objaw normalny. ok.gif

Napisano
  • Autor

Aha czyli TTTM powiem wam że do wielu rzeczy musze się przyzwyczajać w moim klekocie smile.gif

Napisano

DODATKOWA NAGRZEWNICA PTC (1910 JTD)

Nagrzewnica dodatkowa PTC, dostarczana na żądanie w wersjach JTD, służy do szybszego ogrzewania wnętrza samochodu będącego w ruchu (rpm> 700 obr/min) w przypadku niesprzyjających warunków otoczenia (na przykład bardzo chłodny klimat).

Jest to grzałka o mocy maksymalnej 700 W i napięciu 13,5 V.

Układ logiczny przewiduje sterowanie włączeniem/odłączeniem przekaźników w zależności od odczytanej temperatury wody, zgodnie z poniższym bilansem cieplnym P.T.C.

BILANS CIEPLNY PTC

TEMPERATURA H2O % PTC

>= 64 0

>= 62 °C i < 64 °C 33

>= 60 °C i < 62 °C 66

< 60 °C 100

Sterownik PTC musi również uwzględniać napięcie zasilania mierzone na końcówkach centralki, aby ustalić procent aktywności w zależności od bilansu elektrycznego samochodu, zgodnie z tabelą odnoszącą się do pierwszych 120 sekund sterowania.

BILANS ELEKTRYCZNY

VBATT [V] % PTC

<= 12.2 0

<= 12.4 i > 12.2 33

<= 12.6 i > 12.4 66

> 12.6 100

Tabela dotycząca pozostałych części sterowania

VBATT [V] % PTC

<= 12.5 0

<= 12.7 i > 12.5 33

<= 12.9 i > 12.7 66

> 12.9 100

Uwaga: przy zerowym przepływie powietrza, wyłącza się P.T.C.

Uwaga: jeśli w samochodzie jest nagrzewnica P.T.C., nie ma dodatkowej nagrzewnicy Webasto

PRZEBIEG ROZRUCHU ZIMOWEGO

Centralka sprawdza czy występują jednocześnie następujące warunki:

temperatura płynu chłodzącego silnik niższa niż -4 °C

temperatura we wnętrzu samochodu niższa od temperatury ustawionej po stronie kierowcy

temperatura na zewnątrz niższa od 20 °C

Po sprawdzeniu powyższego, tryb automatyczny uruchamia procedurę uruchomienia zimowego.

Przy Key On, systemie na AUTO lub FULL AUTO, jeśli zachodzą poniższe warunki, sterownik ustawia:

minimalne natężenie przepływu przy rozdziale FLOOR (nie wyświetlone na wyświetlaczu) na czas równy 5 sekund

natężenie przepływu powietrza w zależności od temperatury płynu chłodzącego silnik

dystrybucję Defroster (wyświetlane na wyświetlaczu)

mieszanie w trybie automatycznym

recyrkulację w trybie automatycznym

sprężarka pozostaje w takim stanie, w jakim była przy ostatnim uruchomieniu, o ile jest to możliwe; w trakcie uruchamiania następuje włączenie odwilgocenia powietrza.

Wyjście z procedury zimowej nastąpi wtedy, kiedy temperatura płynu chłodzącego silnik osiągnie 50 °C lub kiedy temperatura wewnątrz samochodu będzie taka sama, albo wyższa od temperatury ustawionej przez kierowcę.

279724381-grza%B3ki.JPG

To by było na tyle.... wink.gif ale nadal nie wiem czy grzałki nagrzewają płyn czy powietrze niewiem.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.