Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ogrzewanie pomocy!!!

Featured Replies

Napisano

Witam!

Co może być przyczyną tego że któregoś pięknego poranka ogrzewanie w moim Fiacie Bravo przestało działać? przekręcam pokrętło i dalej leci zimne powietrze nawet na rozgrzanym silniku..zapowietrzona nagrzewnica? uszczelka pod głowicą? bezpiecznik? proszę o rady....

Napisano

> Witam!

> Co może być przyczyną tego że któregoś pięknego poranka ogrzewanie w

> moim Fiacie Bravo przestało działać? przekręcam pokrętło i dalej

> leci zimne powietrze nawet na rozgrzanym silniku..zapowietrzona

> nagrzewnica? uszczelka pod głowicą? bezpiecznik? proszę o

> rady....

całkiem zimne?

jeżeli lekko cieple to może być zapowietrzenie ok.gif

a czy przy zimym powietrzu hmm.gif

Napisano
  • Autor

> całkiem zimne?

> jeżeli lekko cieple to może być zapowietrzenie

> a czy przy zimym powietrzu

Calkiem zimne praktycznie zero reakcji gdy przekręcam pokrętło...

Napisano

> Calkiem zimne praktycznie zero reakcji gdy przekręcam pokrętło...

Masz klimę???

Napisano
  • Autor

> Masz klimę???

Nie auto bez klimy...

Napisano

> Nie auto bez klimy...

A pytam dlatego, bo na 100% w autach z klimą jest czujnik temperatury zewnętrznej i jeżeli ulegnie on uszkodzeniu i naprzykład pokazuję dużą temperaturę zewnętrzną to wtedy nie da się regulować temperatury.

W twoim przypadku podejrzewam urwane cięgno od nagrzewnicy.

Napisano

a czy ten czujnik jest w karzdym BBM-ie z klima??? czy tylko tam gdzie klimka jest automatyczna???

Napisano

> Witam!

> Co może być przyczyną tego że któregoś pięknego poranka ogrzewanie w

> moim Fiacie Bravo przestało działać? przekręcam pokrętło i dalej

> leci zimne powietrze nawet na rozgrzanym silniku..zapowietrzona

> nagrzewnica? uszczelka pod głowicą? bezpiecznik? proszę o

> rady....

cały czas zimne? nawet jak przy ciepłym silniku przegazujesz go na chwilę do 4-5 tys. obr.?

Napisano
  • Autor

> cały czas zimne? nawet jak przy ciepłym silniku przegazujesz go na

> chwilę do 4-5 tys. obr.?

tak caly czas zimne zero zmiany nawet po 2 h jezdzie....

Napisano

> a czy ten czujnik jest w karzdym BBM-ie z klima??? czy tylko tam

> gdzie klimka jest automatyczna???

Raczej tylko z automatyczną ale nie na 100%. Można to sprawdzić w prostu sposób, pod prawym lusterkiem jest taki mały "cyndzel" i jest to właśnie czujnik.

Napisano

> tak caly czas zimne zero zmiany nawet po 2 h jezdzie....

U mnie jak zaczął wariować wskaźnik temp. okazało się dopiero teraz jak przekreciłem nagrzewnice na maxa - przyczyna był zapowietrzony układ - juz po kłopocie - instrukcja odpowietrzania jakby co na smietniku - proste jak drut.

Napisano

dobrze mówisz tylko nie do końca bo jeżeli wyłączysz sterowaie automatyczne to czujnik nic nie ma z tym wspónego ,a to że leci cały czas zimne powietrze to jeśli wykluczymy zapowietrzenie nagrzewnicy to pozostaje jeszcze tylko sterowanie klapki za nagrzewnicą

Napisano

> dobrze mówisz tylko nie do końca bo jeżeli wyłączysz sterowaie

> automatyczne to czujnik nic nie ma z tym wspónego ,a to że leci

> cały czas zimne powietrze to jeśli wykluczymy zapowietrzenie

> nagrzewnicy to pozostaje jeszcze tylko sterowanie klapki za

> nagrzewnicą

Tutaj się mylisz kolego, obojętne czy masz przełączone na AUTO czy na przykład 1,2,3,4 to ogrzewanie jest sterowane przez komputer klimy i korzysta on z czujnika wewnątrz i zewnątrz auta i jeżeli którykolwiek ulegnie uszkodzeniu to wtedy sa problemy z ogrzewaniem lub chłodzeniem.

Napisano

Kiedyś w innym aucie spadła mi cięgno czy linka od sterowana

dopływem ciepłego powietrza i tez było jak na Alasce.

Napisano

Jeżeli już poruszasz ten temat to spróbuj włączyć nadmuch zimnego powietrza bez włańczania klimy w lato gdy masz 25 sopni i masz włączoną opcję auto a temperaturę wsamochodzie zadaną na 20 . Nadmuch ci się nie włończy , a sprubuj opcję auto przeżucić na 1,2,3,lub 4i w tedy wentylator zacznie ci nadmuchiwać powietrze nie biorąc pod uwagę temperatury zewnętrznej to samo jest w zimę tak więc niemów że komputer steruje nadmuchem gdy jes wyłączona opcja auto

Napisano

> Jeżeli już poruszasz ten temat to spróbuj włączyć nadmuch zimnego

> powietrza bez włańczania klimy w lato gdy masz 25 sopni i masz

> włączoną opcję auto a temperaturę wsamochodzie zadaną na 20 .

> Nadmuch ci się nie włończy , a sprubuj opcję auto przeżucić na

> 1,2,3,lub 4i w tedy wentylator zacznie ci nadmuchiwać powietrze

> nie biorąc pod uwagę temperatury zewnętrznej to samo jest w zimę

> tak więc niemów że komputer steruje nadmuchem gdy jes wyłączona

> opcja auto

No to chyba logiczne że przy funkcji Auto i przy temperaturze na zewnątrz 25 a zadanej wewnatrz 20 nie włączy się wentylator nadmuchu nagrzewnicy bo niby skąd ma wziąść zimne powietrze jak klima wyłączona, przy włączeniu na 1,2,3,4 i tych samych temperaturach nawiew będzie normalnie działał ale nie puści ciepłego powietrza do póki nie przestawisz na 26 stopni, wtedy silnik krokowy który steruje przepustnicą od zimnego/ciepłego powietrza, ale jeżeli na przykład na zewnątrz tak jak teraz jest 5 stopni i zadasz temperaturę w środku 22 stopnie i nawiew na 1,2,3 lub 4 wtedy będzie leciało ciepłe powietrze do momentu kiedy żądana temperatura wewnatrz nie osiągnie tej zadanej na pulpicie, jeżeli temperatura osiągnie zadaną wartość wtedy z nawiewów zaczyna lecieć coraz chłodniejsze powietrze bo komuter steruje silnikiem krokowym od przepustnicy nagrzewnicy.

I co powiesz na to CWANIAKU???

Napisano

Widzę że bardzo powoli kojażysz fakty bo sam sobie zaprzeczasz. Weź to co napisałes na zdrowy rozum i wyjaśnij mi czym rózni się opcja auto od innych ustawień i przeczytaj jeszcze raz to na co odpisałeś tylko postaraj się zrozumieć to co czytasz . przecież napisałem ci że jak jest cieplej na zewnątrz niż w samochodzie to na ustawieniu na auto nie załączy ci się wentylator a gdy przekręcisz go na inne ustawieniw to możesz włączyć nadmuch i nadmuchiwać ciepłe powietrz z zewnątrz i nie mów do mnie cwaniaku skoro sam tego nie rozumiesz.Silnik o ktorym pisałeś służący do regulacji klapki w opcji na auto ustala temperatórę zasysanego powietrza a gdy się wyłącza opcję auto to zastaje w takim połżeniu w jakim go ustawimy sam nie zmieni swojego polożenia pod wpływem czujki temperatury zewnętrznej

Napisano

> Widzę że bardzo powoli kojażysz fakty bo sam sobie zaprzeczasz. Weź

> to co napisałes na zdrowy rozum i wyjaśnij mi czym rózni się

> opcja auto od innych ustawień i przeczytaj jeszcze raz to na co

> odpisałeś tylko postaraj się zrozumieć to co czytasz . przecież

> napisałem ci że jak jest cieplej na zewnątrz niż w samochodzie

> to na ustawieniu na auto nie załączy ci się wentylator a gdy

> przekręcisz go na inne ustawieniw to możesz włączyć nadmuch i

> nadmuchiwać ciepłe powietrz z zewnątrz i nie mów do mnie

> cwaniaku skoro sam tego nie rozumiesz.Silnik o ktorym pisałeś

> służący do regulacji klapki w opcji na auto ustala temperatórę

> zasysanego powietrza a gdy się wyłącza opcję auto to zastaje w

> takim połżeniu w jakim go ustawimy sam nie zmieni swojego

> polożenia pod wpływem czujki temperatury zewnętrznej

Ja może powoli kojarzę fakty, a Ty ich wogóle nie kojarzysz, zrób tak, ustaw temperaturę w aucie na 20 stopni gdy na zwnątrz jest 10 stopni i daj obojętne którą prędkość wentylatora, wtedy klapka od sterowania powietrzem przełączy się na ciepłe z nagrzewnicy, a na przykład w tym momencie podgrzej czujnik pod lusterkiem do temperatury 25 stopni i momentalnie przełączy się klapka na nadmuch z zewnątrz ponieważ w ten sposób okłamujesz czujnik i komputer myśli iż na zewnątrz jest 25 stopni i nie ma potrzeby puszczania ciepłego powietrza z nagrzewnicy, CWANIAKU zlosnik.gif.

Napisano

1. Sprawdzić stan płynu.

2. obadać czy nie ma wycieku.

3. Odpowietrzyć w 2 lub 3 miejscach (zależy od wersji)

4. cieszyć sie gorącym powietrzem

Pozdr.

Napisano

Co ty ciągle z tym cwaniakiem czy ty inaczej nie umiesz zakończyć swojej wypowiedzi??.,a teraz na temat jeżeli u ciebie tak jest to sprubój wytłumaczyć czym rózni się opcja auto od innych ustawień skoro według ciebie ruch klapki jest zawsze uzależniony od czujnika temperatury.

Napisano

> Co ty ciągle z tym cwaniakiem czy ty inaczej nie umiesz zakończyć

> swojej wypowiedzi??.,a teraz na temat jeżeli u ciebie tak jest

> to sprubój wytłumaczyć czym rózni się opcja auto od innych

> ustawień skoro według ciebie ruch klapki jest zawsze uzależniony

> od czujnika temperatury.

Nie tylko tak u mnie jest tylko we wszystkich autach z automatyczną klimą. Funkcja Auto między innymi z tego co wiem służy na pewno do klimy, załącza i wyłącza klimę po osiągnięciu pewnej temperatury. Przy ogrzewaniu funkcja Auto steruje prędkością obrotową wentylatora, spróbuj dać Auto i temperaturę wewnątrz na 25 stopni jeżeli na zewnątrz jest na przykład 0 stopni. Wtedy wiatrak nagrzewnicy wali na najszybszych obrotach i przy osiąganiu zadanej temperatury schodzi po kolei z prędkościami 4,3,2,1 i staje przy osiągnięciu 25 stopni. Otwórz drzwi niech schłodzi się wnętrze i zobaczysz że nadmuch nagrzewnicy znowu zaczyna się włączać i grzeje aż do momentu ponownego osiągnięcia zadanej temperatury.

Chyba się nie obraziłeś o tego CWANIAKA, tylko nie lubię jeżeli ktoś się upiera przy swoim jeżeli zupełnie nie ma racji i się przyznaj że nie miałeś racji.

Napisano

Masz rację ale to tylko wtedy tak będzie jak będzie ustawione na auto ,ale jak przełaczysz na polżenie 1,2,3lub4 to nadmuch będzie działał z zadaną prędkością i otwieranie drzwi w celu wystudzenia samochodu nie spowodują zmiany prędkości wentylatora.

Napisano

> Masz rację ale to tylko wtedy tak będzie jak będzie ustawione na auto

> ,ale jak przełaczysz na polżenie 1,2,3lub4 to nadmuch będzie

> działał z zadaną prędkością i otwieranie drzwi w celu

> wystudzenia samochodu nie spowodują zmiany prędkości

> wentylatora.

No ale Tobie cały czas chodziło o to że przy wyłączonej funkcji Auto komputer klimy nie korzysta z odczytów czujników wewnątrz i zewnątrz pojazdu, a ja Tobie udowodniłem że jednak korzysta, więc cały czas miałem rację i przyznaj że się myliłeś i postaw piwo na zgodę. grinser006.gifboozing.gif

Napisano

Jeżeli się tak upierasz przy swoim to powiedz mi czy jak na zewnątrz będzie 5stopni a ty ustawisz temperaturę na podziałce 18 stopni i ustawisz wentylator na 1 2 3 lub4 to według ciebie komputer będzie dązył do uzyskania 18 stopni bo według mnie będzie zasysał powietrze zimne puki nie przełącze na opcję auto bo jeśli tak nie jest to w jaki sposób można włączyć sobie zimne powietrze bez włączania klimy. myślę że zaraz odpiszesz

Napisano

> Jeżeli się tak upierasz przy swoim to powiedz mi czy jak na zewnątrz

> będzie 5stopni a ty ustawisz temperaturę na podziałce 18 stopni

> i ustawisz wentylator na 1 2 3 lub4 to według ciebie komputer

> będzie dązył do uzyskania 18 stopni bo według mnie będzie

> zasysał powietrze zimne puki nie przełącze na opcję auto bo

> jeśli tak nie jest to w jaki sposób można włączyć sobie zimne

> powietrze bez włączania klimy. myślę że zaraz odpiszesz

Już odpowiadam, TAK będzie dążył, jeżeli nie wierzysz to idź do auta i sprawdź, najpierw będzie leciało gorące powietrze (jeżeli silnik oczywiście będzie zagrzany) i jeżeli temperatura wewnątrz osiągnie 18stopni wtedy z nawiewów będzie leciało chłodniejsze powietrze, jeżeli otworzysz drzwi i nagle ochłodzisz wnętrze to znowu poleci ciepłe z nawiewów i mówimy to przy pokrętle przełączonym na 1,2,3,4 nie o Auto.

I stawiasz to piwo czy nie??? zlosnik.gif

Napisano

To według ciebie nigdy nie można ustawić zimnego powietrza żeby laciało cały czas bez właczania klimy.To powiedz czym się wedłu ciebie różni auto od 1 2 3 4 Bo z tego co piszesz wynika że niczym .

Napisano

> To według ciebie nigdy nie można ustawić zimnego powietrza żeby

> laciało cały czas bez właczania klimy.To powiedz czym się wedłu

> ciebie różni auto od 1 2 3 4 Bo z tego co piszesz wynika że

> niczym .

Owszem, można, wystarczy cze dasz na "LO" temperaturę i zawsze będzie leciało powietrze z zewnątrz tzw. zimne, bo nie można powiedzieć że będzie zimne jeżeli na zewnątrz będzie 30 stopni, to samo jest z ciepłym, jeżeli dasz na "HI" wtedy leci cały czas nadmuch przez nagrzenicę i grzejesz wnętrze do oporu. Kumasz już, czy dalej upierasz się przy swoim??? Przyznasz mi w końcu rację czy masz dalej jakieś wątpliwości i pytania???

Aha a już Ci wcześniej opisałem czym się różni funkcja Auto od 1,2,3,4, poczytaj, jeżeli nie wiesz to Ci napiszę jeszcze raz.

Napisano

Jeżeli byś mógł napisać jeszcze raz to wielkie dzięki tylko nie zapomnij podać róznic między opcją auto a ustawienim 1 2 3

Napisano

> Jeżeli byś mógł napisać jeszcze raz to wielkie dzięki tylko nie

> zapomnij podać róznic między opcją auto a ustawienim 1 2 3

Jesteś upierdliwy tyle Ci powiem i nie chce Ci się dokładnie czytać tego co piszę i nie masz pojęcia w jaki sposób działają ustawienia temperatury w aucie, a upierasz się przy swoim, na początku mówiłeś że przy wyłączonym Auto komputer nie korzysta z czujników temperatury, to Ci udowodniłem że jednak korzysta to teraz nie widzisz różnicy między Auto a ustawieniami 1,2,3,4. Więc postaram Ci się to szybko napisać bo i tak do Ciebie nic nie dociera.

Więc przy Auto i 1,2,3,4 komputer korzysta z czujników wewnątrz i na zewnątrz lecz tylko w zakresie temperatura od 18-30stopni, nie korzysta przy LO i HI. Zmienia w ten sposób położenie klapki międzu nadmuchem z zewnątrz i z nagrzewnicy. Różnica między Auto i 1,2,3,4 jest taka że przy Auto po osiągnięciu zadanej temperatury wewątrz wentylator nagrzewnicy się wyłącza, jeżeli temperatura wewnątrz się zmieni znowu się włącza aby ogrzać/wystudzić wnętrze. Przy ustawieniu przełacznika w pozycję Auto i ustawionej temperaturze na LO lub HI wentylator nagrzewnicy będzie cały czas chodził z maksymalną prędkością i nie będzie zmniejszał swojej prędkości. Przy ustawieniach 1,2,3,4 wentylator chodzi cały czas i nie wyłączy się automatycznie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.