Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

BRC Just - NP vs NC1/NC2

Featured Replies

Napisano

Obecnie mam ustawionego Justa na NP (No Problem) i wypełnienie emulacji lambdy na 46 i działa, ale naszły mnie wątpliwości...co by się działo, gdyby w centralce ustawione było NP a podłączenie byłoby zrobione pod odcięcie kontrolki CHECK albo na odwrót...co by się działo, gdyby było NC1/NC2 a kable podpięte tak, żeby resetować ECU?

Napisano

> Obecnie mam ustawionego Justa na NP (No Problem) i wypełnienie

> emulacji lambdy na 46 i działa, ale naszły mnie wątpliwości...co

> by się działo, gdyby w centralce ustawione było NP a podłączenie

> byłoby zrobione pod odcięcie kontrolki CHECK

Nic by sie nie dzialo, bo po kilku sek. od wyłączenia zaplonu odłączyło by ci kontrolke Check wink.gif

albo na odwrót...co

> by się działo, gdyby było NC1/NC2 a kable podpięte tak, żeby

> resetować ECU?

Tu by bylo lipa, bo po przełączeniu na gaz straciłbys zasilanie ECU zeby.GIF w tym polozeniu przy przejsciu na gaz, przekaznik rozcina obwod.

Napisano
  • Autor

Aha...bo chyba mam odciętą kontrolkę - auto chodziło na LPG i odpiąłem wtyczkę od TPS...obroty poszły w górę, ale kontrolka się nie zapaliła...więc przełączyłem z NP na NC1/NC2 i będę obserwował co się będzie działo...prawdopodobnie gazownicy podłączyli zgodnie ze schematem (a dla Lanosa jest to NC1/NC2) ale nie wiedzieli, że mają jeszcze odpowiednio przestawić w centralce sciana.gif

Tak więc testuję i będę patrzył co się będzie działo...aha... w jakieś instrukcji serwisowej wyczytałem, że NP jest emulacją zmienną a NC1/NC2 stałą...zobaczę jutro czy mi auto w ogóle rano odpali (dzisiaj zgasiłem jak zwykle na LPG) zlosnik.gif

Napisano

Bedzie wszystko chulało, ale sa i minusy emulacji stałej.

Po pierwsze ta kontrolka, jak nie jest odłączona, to bedzie sie zaswiecac, szczegolnie przy jezdzie ze stala predkoscia i bez zmian TPS, wtedy zaswieca sie odrazu. Przy jezdzie w miescie, jak sie czesto rusza pedalem gazu kontrolka sie nie zaswieca.

Drugi minus, to po dluzszym czasie bez resetu, ECM sie zaadoptuje tak, ze po odpaleniu na zimnym na noPb bedzie strasznie kopcił dopoki nie zacznie dzialac sonda lambda i sie nie zaadoptuje. Bedzie bardzo bogata mieszanke zapodawał, a to masakruje kata. Pozatym kiepsko to wyglada jak samochod po odpaleniu zostawia chmure smile.gif Ja na poczatku myslalem, ze silnik mi pada, ale wystarczyło wyjecie F5 przed odpaleniem rano i nie kopcił zeby.GIF

Ja, nie moglem poradzic sobie z ustawieniem NP, dlatego jezdze na NC1/NC2 i założyłem reset ECM. Dodatkowo, zamiast odciecia checka, odcialem pompe paliwa tą funkcja. Spisuje sie swietnie.

Aha dodam jeszcze jedna rzecz. Funkcja resetu ECM, centrakla gazu nie bedzie dzialac w Lanosie, a to ze wzgledu na to, ze centralka nie przywraca spowrotem zasilania do ECM, tylko dopiero daje zasilanie jak sie włączy zaplon. Niestety ECM w pierwszych momentach po przereceniu kluczyka sprawdza kody immobilizerem, a jak nie ma zasilania nie moze tego zrobic i ....jest problem z uruchomieniem autka.

Testowałem juz.

Napisano
  • Autor

> Bedzie wszystko chulało, ale sa i minusy emulacji stałej.

> Po pierwsze ta kontrolka, jak nie jest odłączona, to bedzie sie

> zaswiecac, szczegolnie przy jezdzie ze stala predkoscia i bez

> zmian TPS, wtedy zaswieca sie odrazu. Przy jezdzie w miescie,

> jak sie czesto rusza pedalem gazu kontrolka sie nie zaswieca.

Nie stwierdziłem dzisiaj palącej się kontrolki, a więc chyba jest odcięta jednak...

> Drugi minus, to po dluzszym czasie bez resetu, ECM sie zaadoptuje

> tak, ze po odpaleniu na zimnym na noPb bedzie strasznie kopcił

> dopoki nie zacznie dzialac sonda lambda i sie nie zaadoptuje.

> Bedzie bardzo bogata mieszanke zapodawał, a to masakruje kata.

> Pozatym kiepsko to wyglada jak samochod po odpaleniu zostawia

> chmure

Też na razie nie stwierdziłem...auto ładnie odpaliło dzisiaj rano, a stało pod chmurką a nie w garażu i nawet za mocno nie kopciło...

> Ja na poczatku myslalem, ze silnik mi pada, ale

> wystarczyło wyjecie F5 przed odpaleniem rano i nie kopcił

> Ja, nie moglem poradzic sobie z ustawieniem NP, dlatego jezdze na

> NC1/NC2 i założyłem reset ECM. Dodatkowo, zamiast odciecia

> checka, odcialem pompe paliwa tą funkcja. Spisuje sie swietnie.

> Aha dodam jeszcze jedna rzecz. Funkcja resetu ECM, centrakla gazu nie

> bedzie dzialac w Lanosie, a to ze wzgledu na to, ze centralka

> nie przywraca spowrotem zasilania do ECM, tylko dopiero daje

> zasilanie jak sie włączy zaplon. Niestety ECM w pierwszych

> momentach po przereceniu kluczyka sprawdza kody immobilizerem, a

> jak nie ma zasilania nie moze tego zrobic i ....jest problem z

> uruchomieniem autka.

> Testowałem juz.

A to nie wiem...na razie jeżdżę z NC1/NC2...wydaje mi się, że gazownicy tak podłączyli kabelki ale nie przestawili w centralce...na razie wydaje się, że jest ok, ale będę obserwował... hmm.gif

Napisano

Cześć panowie

ja trochę z innej beczki. Mam spdaczonego BLITZ'a - wogóle nie działa emu na zmiennej , dlatego jestem zmuszony na jeździe na stałym emu.

i teraz pytanie? mam do wyhaczenia kompa JUST'a. Podejdzie on pod resztę z Blitza. tzn. mogę podmienić sztuka w sztukę i na regulacje? jaka cena jest do przyjęcia za używke z wiązkami , atutorem i emulacja wtrysków?

....a tak wogóle to jakieś problemy z tym kompem macie? myślałem żę to sprawdzona rzecz przy lanochodzie.

Napisano
  • Autor

Zdaje się, że kable są nieco inne w Blitz i Just...a więc czyste Plug&Play to nie będzie...co do sprawności...jak dobrze podłączony będzie, to Just jest dobrym wyborem...na pewno lepszym niż Blitz...

Napisano

Gdybym mial zakladac jeszcze raz, nie wybrałbym Justa.

Denerwuje mnie jedna rzecz, co przy Rybackim jest trudne do ustawienia, mianowicie pozycja wyjsciowa silniczka krokowego (reset) jest ustawiana wspolnie dla wolnych obrotow i pod obciazeniem, a z uwagi na to, ze ten mikser zachowuje sie u mnie nieliniowo, gdy pod obciazeniem ustawie optymalna mieszanke przy resecie, to na wolnych obrotach jest o duzo za bogato i wtedy krokowy sie zakreca, zakreca i i zakreca, az sie zakreci na max mozliwosci (60 krokow) to trwa wieki ^_^

A wystarczyła by jedna mala opcja, ze przy przejsciu na obr jalowe skok do pozycji X i by bylo z bani.

Napisano

czyli co dać sobie spokój?! nawet za kwote ok 100pln ? kupić opcjonalny emulator i dalej jeżdzić na BLITZ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.