Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ciśnienie w zbiorniczu wyrównawczym

Featured Replies

Napisano

Witam

Od jakiegoś czsu zaczeło mi ubywać płynu chłodniczego w układzie znalazłem wyciek przy uszczelce termostatu więc wymieniłem ją. Przez jakiś czas poza wysokim cisnieniem w układzie wszystko było ok. Dzisiaj rano zauważyłem pod samochodem w miejscu chłodnicy niewielką plame ,luknołem do zbiorniczka a tam pusto, dolałem więc wody destylowanej bo to miałem pod ręka . Pytanie dla zorientowanych w temacie czy to normalne że w układzie musi być duże ciśnienie? Jak odkręcam korek to wraca mi część płynu do zbiorniczka czy to normalne? Czasem słychać syczenie przy korku w zbiorniczku.

Astra II X14XE

Napisano

Gdy silnik jest gorący nadciśnienie w układzie to ok. 1 bar,

gdy silnik jest zimny nadciśnienie spada do zera. Sterują tym zaworki w korku zbiorniczka, może są niesprawne.

Napisano

> Gdy silnik jest gorący nadciśnienie w układzie to ok. 1 bar,

> gdy silnik jest zimny nadciśnienie spada do zera. Sterują tym zaworki

> w korku zbiorniczka, może są niesprawne.

racja. nadmiar ciśnienia powinien uciekać zakrętką od zbiorniczka wyrównawczego (jest w niej wbudowany zaworek, może on nie działa).

Sprawdź jeszcze (dla własnego bezpieczeństwa na nierozgrzanym silniku), ćzy jak przegazowujesz, nie wylatują bombelki powietrza ze zbiorniczna jakby coś się gotowało.

oraz czy auto nie kopci nadmiernie na biało parą wodną

Napisano
  • Autor

Ok sprawdze. Jesli chodzi o korek to powinien wyrównywać ciśnienie w zbiorniuczku, czyli jak samochód jest zimny to ciśnienie w układzie powinno być niewielkie? Wiadomo że płyn po podgrzaniu zwiększa objętośc a co za tym idzie wzrasta ciśnienie i na odwrót, jak płyn stygnie kurczy się i ciśnienie powinno spadać, korek więc dzial w ten sposób że odprowadza nadmiar i pozwala zasysac jak płyn stygnie. Wymienie wię wpier korek może to jego wina.

Napisano

Miałem kiedyś coś podobnego, co prawda w nie Astrze, ubywało mi płynu i zamieniał się jego poziom raz było więcej raz mniej a w zbiorniczku było duże ciśnienie przyczyną była uszczelka pod głowicą a dokładnie przedmuch z jednego z cylindrów do układu chłodzenia, co powodowało duże ciśnienie w zbiorniczku, spalenie części płynu i jego wahania

Napisano

Sprawdz tez korek czy odpowiednio przepuszcza cisnienie , u mnie byl popsuty (zapchany ) i cisnienie niestety bardzo duze , troche mi to nerwów zepsuło ale już jest ok, z tego co pamietam to cena korka to jakas mala sumka

Napisano

Witam!

Sprawdz najpierw wszystkie zlaczki.

Dzisiaj grzebiac, co prawda w innym silniku bo X16SZR okazalo sie, ze wyciek jest kolo reduktora, obejma zalozona przez gazownikow zostala skrecona na maxa, ale byla o numer za duza.

Z poczatku, to jest okolo 2 lata trzymala, a teraz zaczela puszczac, gdyby nie wjechal do mnie do garazu nie zauwazylbym ( a brat wogule w miejscu parkowania) ale na podlodze zostaly slady.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.