Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nagrzewnica

Featured Replies

Napisano

witam

mam problem z ogrzewaniem a mianowicie po ustawieniu ogrzewania na max grzeje ale tak sobie, powiedzmy pokretło temperatury dobrze sprawuje sie do połowy a dalej temperatura sie nie zmienia, kolanka które wychodza z nagrzewnicy (te pod nogami pasazera) sa oba gorace, podejrzewam ze nagrzewnica sie zatkala, czyscilem caly uklad chlodzenia jakims srodkiem STP ale nic nie pomogło, czy ktos juz probowal albo ma jakis patent na czyszczenie nagrzewnicy?, czy w podobny sposob wyciaga sie ja tak jak w wersji bez klimy? i czy trzeba rozszczelnic uklad klimy? zaznaczam, iz szukalem w szukajce ale nic na ten temat tam nie znalazmem moze przeoczyłem.

pozdro

Napisano

> witam

> mam problem z ogrzewaniem a mianowicie po ustawieniu ogrzewania na

> max grzeje ale tak sobie, powiedzmy pokretło temperatury dobrze

> sprawuje sie do połowy a dalej temperatura sie nie zmienia,

> kolanka które wychodza z nagrzewnicy (te pod nogami pasazera) sa

> oba gorace, podejrzewam ze nagrzewnica sie zatkala, czyscilem

> caly uklad chlodzenia jakims srodkiem STP ale nic nie pomogło,

> czy ktos juz probowal albo ma jakis patent na czyszczenie

> nagrzewnicy?, czy w podobny sposob wyciaga sie ja tak jak w

> wersji bez klimy? i czy trzeba rozszczelnic uklad klimy?

> zaznaczam, iz szukalem w szukajce ale nic na ten temat tam nie

> znalazmem moze przeoczyłem.

> pozdro

Z tego co pamiętam nie trzeba rozszczelniać klimy aby wyjąć nagrzewnicę. Ale należy pamiętać, że nagrzewnica stanowi integralną część układu klimatyzacji i będzie sporo roboty przy jej wyjmowaniu. Narazie na twoim miejscu sprawdził bym pokrętła i linki do zaworów ogrzewania czy otwierają na maxa nagrzewnicę. Do tego sprawdziłbym czy nagrzewnica nie jest zapowietrzona. Nie masz rano odgłosu przelewającej się wody jak dasz ogrzewanie na maxa?

Napisano
  • Autor

witam

rano nic nie slysze aby cos sie przelewalo, jezeli chodzi o wszystkie ciegna to jest ok, podczas krecenia galka ,,czuć,, ze powietrze przechodzi przez nagrzewnice , im daje wieksza temperature tym zmienia sie dzwiek i opor powietrza.

Napisano

A czy kolega sprawdzał czy zawór od nagrzewnicy (w komorze silnika) oraz jego sterowanie w konsoli działa w pełnym zakresie? (Tzn czy zawór otwiera się całkowicie oraz całkowicie zamyka przy skręceniu ogrzewania na 0?)

Napisano

> A czy kolega sprawdzał czy zawór od nagrzewnicy (w komorze silnika)

> oraz jego sterowanie w konsoli działa w pełnym zakresie? (Tzn

> czy zawór otwiera się całkowicie oraz całkowicie zamyka przy

> skręceniu ogrzewania na 0?)

No właśnie o to pytałem,

Napisano

> No właśnie o to pytałem,

Być może, ale NIE chodzi mi tutaj o sterowanie przepływem powietrza przez nagrzewnicę (za pomocą cięgien), ale o sterowany podciśnieniem zawór, który odcina dopływ gorącej wody do nagrzewnicy. Jeśli o to Ci chodziło, to podobnie myślimy smile.gif

Napisano
  • Autor

witam nagrzewnica jest goraca tzn. kolanka ktore sa pod nogami pasarzera a jezeli chodzi o podcisnienie to nie wiem, jezeli to podcisnienie jest zintegrowane z ukladem zamykania obiegu powietrza to jest ok nawet slychac jak klapiki uderzaja podczas zamykania obiegu.

Napisano

> Być może, ale NIE chodzi mi tutaj o sterowanie przepływem powietrza

> przez nagrzewnicę (za pomocą cięgien), ale o sterowany

> podciśnieniem zawór, który odcina dopływ gorącej wody do

> nagrzewnicy. Jeśli o to Ci chodziło, to podobnie myślimy

No właśnie o to pytałem, być może ten zawór nie otwiera się do końca.

Napisano

> jezeli chodzi o podcisnienie to nie wiem, jezeli to

> podcisnienie jest zintegrowane z ukladem zamykania obiegu

> powietrza to jest ok nawet slychac jak klapiki uderzaja podczas

> zamykania obiegu.

Klapki mają niewiele wspólnego z zaworem. Zawór nagrzewnicy działa tak:

dochodzi podciśnienie = zamknięty => nagrzewnica zimna

brak podciśnienia = otwarty => nagrzewnica gorąca

Zaworek sterujący jest w pokrętle ogrzewania, tzn. włącza się kiedy skręcisz ogrzewanie do 0 (wtedy puszcza podciśnienie i zamyka zawór nagrzewnicy).

Z Twojego opisu wynika jednak że zawór działa jak należy, conajwyżej troszkę ogranicza przepływ wody.

Napisano
  • Autor

w takim razie pozostaje sama nagrzewnica, ale jak mam rozroznic czy jest ona zapowietrzona czy zatkana, jak zapowietrzona to w jaki sposob ja odpowietrzyc? a jak zatkana to co wymiana na nowa czy jest jakis sposob na przeczyszczenie jej?

pozdro

jezeli chodzi o ten zaworek sterowania to czegos takiego nie widzialem , juz kilka razy rozbieralem m.i. aby wstawic diody zamiast zaroweczek i od pokretla temperatury jest tylko ciegno.

Napisano

> jezeli chodzi o ten zaworek sterowania to czegos takiego nie

> widzialem , juz kilka razy rozbieralem m.i. aby wstawic diody

> zamiast zaroweczek i od pokretla temperatury jest tylko ciegno.

Zaworek sterujący ładnie widać tu (zdjecie kolegi Electro)

279762787-zaworek.JPG

To ten zaworek który jest dociskany przez pokrętło temperatury (czerwona strzałka pokazuje to miejsce), i do którego dochodzą 2 rurki.

post-58206-14352488031377_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

patrze i nie wierze u mnie tego nie ma

sa tylko dwa wezyki do obiegu zamknietego

kurcze o co tu chodzi???

czy jest mozliwe aby poprzedzni wlascciciel wywalil ten zaworek ?

Napisano

Hmm.. Wszystko jest możliwe wink.gif A zwłaszcza pomysłowość różnej maści naprawiaczy wink.gif Ale w wersjach z klima powienien być. Prześledź jak idą węże od silniak do nagrzewnicy. Ten zaworek jeżli występuje to jest gdzieś po drodze.

Ale napisałeś że gorące masz dopływy do nagrzewnicy, czyli to raczej nie to.... A klapki sterujące przepływem powietrza (przez nagrzewnicę lub obok) działają dobrze? Może się nie domyka..

Napisano
  • Autor

witam

zaworka u mnie nie ma sa takie wersje wyczytalem u nas w szukajce biglaugh.gif wlasnie wracam od autka troszeczke powyciagalem wnetrznosci, i wysnulem pewna teorie a mianowicie kolanka nagrzewnicy szybko sie nagrzewaja i sa caly czas wrzace ale znalazlem kawalek odkrytej nagrzewnicy na gorze i jezeli ustawie nadmuch na 1 to ciepelko idzie i ten kawalek nagrzewnicy tez jest goracy ale nie tak jak kolanka ale jezeli nadmuch dam na 3 albo 4 bieg to momentalnie gora (kawalek wystajacy z boku) nagrzewnicy robi sie zimna, czy to jednak bedzie zatkana nagrzewnica? dobrze kombinuje?

pozdro

Napisano
  • Autor

zżarła mnie ciekawość i nie wytrzymałem, rozebralem obudowe nagrzewnicy, okazało się, że jednaj jest zatkana i starasznie powoli sie nagrzewa, koszt nowej to ok 450 zl, posiada moze ktos jakiś patent na czyszczenie tego ustrojstwa?

Napisano
  • Autor

czyzby nikt nie próbował czyścić nagrzewnicy?

Napisano

> czyzby nikt nie próbował czyścić nagrzewnicy?

Można płukać, sprawdź w archiwum tego forum, ja pamiętam że coś było. Najprawdopodobniej zatkało się z powodu tego, że jakiś uszczelniacz w proszku wlałeś lub wlał go poprzedni właściciel, lub kamień zatkał przewody. Generalnie nowa nagrzewnica nie powinna być droższa niż 250 - 300 PLN, popytaj w hurtowniach motoryzacyjnych (FOTA, InterTeam, Intercars).

Napisano
  • Autor

kupienie nowej nagrzewnicy traktuje jako ostateczność (w harcie zaspiewali mi ponad 450zl) jutro przeprowadze eksperyment a mianowicie umieszce ja w jakims duzym garnku z woda, a wleje do niej płyn do plukania silnie zabrudzonych chłodnic i wszystko to bede gotować, zobaczymy co z tego wyniknie. jutro zdam relacje

Napisano

> kupienie nowej nagrzewnicy traktuje jako ostateczność (w harcie

> zaspiewali mi ponad 450zl) jutro przeprowadze eksperyment a

> mianowicie umieszce ja w jakims duzym garnku z woda, a wleje do

> niej płyn do plukania silnie zabrudzonych chłodnic i wszystko to

> bede gotować, zobaczymy co z tego wyniknie. jutro zdam relacje

A tu całkiem tanio....

alledrogo link

za tyle to by mi się nie chciało bawić w płukanie cudowanie. Ciekawe tylko jak z jakością / trwałością...

Aha, a czy używałeś kiedyś wcześniej jakiegoś specyfiku do uszczelniania układu chłodenia ? Z obserwacji wydaje mi się że b. często użycie takiego specyfika powoduje zatkanie nagrzewnicy..

Napisano
  • Autor

> A tu całkiem tanio....

> alledrogo link

> za tyle to by mi się nie chciało bawić w płukanie cudowanie. Ciekawe

> tylko jak z jakością / trwałością...

> Aha, a czy używałeś kiedyś wcześniej jakiegoś specyfiku do

> uszczelniania układu chłodenia ? Z obserwacji wydaje mi się że

> b. często użycie takiego specyfika powoduje zatkanie

> nagrzewnicy..

nigdy zadnych środków tego typu nie uzywalem w swojej asterce, w autach firmomwych czesto sie to zdarza, jezeli chodzi o te nagrzewnice z allegro to jest ona zwykla a ja potrzebuje z klima.

Napisano

> kupienie nowej nagrzewnicy traktuje jako ostateczność (w harcie

> zaspiewali mi ponad 450zl) jutro przeprowadze eksperyment a

> mianowicie umieszce ja w jakims duzym garnku z woda, a wleje do

> niej płyn do plukania silnie zabrudzonych chłodnic i wszystko to

> bede gotować, zobaczymy co z tego wyniknie. jutro zdam relacje

poszukaj zamienników, w tych hurtowniach, o których ci pisałem, do 300 PLN kupisz bez problemu, sprawdzałem wczoraj z IC i tam najdroższa była za 350 PLN

Napisano
  • Autor

dzisiaj gotowalem nagrzewnice dwa razy zalalem ja plynem K2 po pierwszym gotowaniu syfu bylo bardzo duzo za drugim juz troche mniej, w sumie gotawalem ja ok 2h, po podlaczeniu efekt byl mizerny, wiec wybralem sie do IC ale niestety nie mieli oni tam takiej nagrzewnicy(chodzi mi o katalogi) moja ma wejscia na rurki nie obok siebie tylko w duzych odstepach wkur... wrocilem do domu, pech chcial ze musialem uzyc asterki bo brat gdzies pojechal swoim autkiem, nagle ogrzewanie zaczelo dzialac, widocznie syfy zaczely odchodzic, jutro kupuje plyn do czyszczenia chodnic i bede dalej gotowac az do skutku.

Napisano
  • Autor

operacja zakonczona sukcesem yay.gif, dzisiaj gotawalem nagrzewnice 3h i w koncu puscil caly syf, w koncu mam ciepełko,

postaram sie zrobic manuala jak to jest z nagrzewnica i klima, moze sie komus przyda

pozdro

Napisano

> operacja zakonczona sukcesem , dzisiaj gotawalem nagrzewnice 3h i w

> koncu puscil caly syf, w koncu mam ciepełko,

> postaram sie zrobic manuala jak to jest z nagrzewnica i klima, moze

> sie komus przyda

> pozdro

Zalej dobrym płynem, np koncentratem Texaco rozrobionym 60/40 lub 50/50 będziesz miał do - 40*C i nie będzie już problemu z syfem. Do rozcieńczania koncentratu użyj wody demineralizowanej co pozwoli w jakimś stopniu ograniczyć osadzanie się kamienia i syfu. Co 3-5 lat trzeba wymieniać płyn aby nie było takich problemów.

Napisano

> operacja zakonczona sukcesem , dzisiaj gotawalem nagrzewnice 3h i w

> koncu puscil caly syf, w koncu mam ciepełko,

> postaram sie zrobic manuala jak to jest z nagrzewnica i klima, moze

> sie komus przyda

> pozdro

A jaki płyn do czyszczenia chłodnic zastosowałeś? Bo mnie chyba czeka podobna operacja frown.gif

Napisano
  • Autor

> A jaki płyn do czyszczenia chłodnic zastosowałeś? Bo mnie chyba czeka

> podobna operacja

ja stosowałem płyn K2 radiator flush

rzeczywiscie autko stalo w germanii na parkingu ok rok czasu wg paierow dlatego mogla sie za tak zapchac nagrzewnica .

ale w jaki sposob calkowicie spuscic plyn z ukladu(nie odkrecajac chlodnicy) dzisiaj po dokladnym plukaniu weszlo tylko 2.5l plynu a ksiazka podaje ze wchodzi 5,6l ?

Napisano

> ja stosowałem płyn K2 radiator flush

> rzeczywiscie autko stalo w germanii na parkingu ok rok czasu wg

> paierow dlatego mogla sie za tak zapchac nagrzewnica .

> ale w jaki sposob calkowicie spuscic plyn z ukladu(nie odkrecajac

> chlodnicy) dzisiaj po dokladnym plukaniu weszlo tylko 2.5l

> plynu a ksiazka podaje ze wchodzi 5,6l ?

A trzeba rozszczelniać klimę do wyjęcia nagrewnicy ?

Napisano
  • Autor

> A trzeba rozszczelniać klimę do wyjęcia nagrewnicy ?

nie

jutro zapodam manuala

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.