Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hamulce Van vs Sporting(korekcja hamowania przód/tył)rożnice

Featured Replies

Napisano

Witam

Słyszalem o różnicach w korektorach sily hamowania pomiedzy Van'em a Sportingiem/1.1S'ka (5os). Mianowicie z tego co mi mówiono do w Vanie zastosowane są korektory siły hamowania tylnej osi (2 na koło) które dostosowują siłe hamowania tyłu w zależności od obicążenia osi ,i w tym wypadku jezdzac pustym autem hamulce nie mają takiej sprawności jak powinny. Natomiast podobno w sportingach i 1.1 nie ma tych korektorów tylko przy pompie hamulcowej zamontowane są tłumiki ciśnienia(ograniczniki siły hamowania). Pytalem w sklepie Pan sprawdzał w katalogu i twierdził ze oba te auta maja z tyłu korektory a czegoś takiego jak tłumiki ciśnienia nie ma w ogóle. Jak to jest w rzeczywistości? ,chciałbym maksymalnie poprawic hamowanie w moim vanie jezdze zazwyczaj pusty (autko do katowania) ,co mam dokładnie zrobić z tymi hamulcami? ,napewno na tylnej osi przy kołach mam korektory

pozdrawiam

Napisano

> Witam

> Słyszalem o różnicach w korektorach sily hamowania pomiedzy Van'em a

> Sportingiem/1.1S'ka (5os).

> (...)

> pozdrawiam

Jest tak jak piszesz... tzn. w vanie są inne niż w reszcie.....

IMHO lepsze są te wannowskie, bo często jest tak że przy tych zwykłych blokuje wcześniej tylne koła niż przednie i potrafi nieźle majtnąć - szczególnie zimą...

pozdro

Napisano

W Vannie tez nie sa idealne. U mnie tez sie blokowaly i musialem je rozpiac smile.gif

Napisano
  • Autor

> Jest tak jak piszesz... tzn. w vanie są inne niż w reszcie.....

> IMHO lepsze są te wannowskie, bo często jest tak że przy tych

> zwykłych blokuje wcześniej tylne koła niż przednie i potrafi

> nieźle majtnąć - szczególnie zimą...

> pozdro

Tak ale droga hamowania i skutecznośc wytracania prędkości jest mniejsza poniważ tylnie koła hamują mniej ,szczgólnie na suchym asfalcie bedzie to doskierwać bo majac wiecej hamowania tyłu(w stosunku do przyczpności opony) autko bedzie lepiej wytracało prędkośc ,jeżeli tak jest na 100% w takim razie chce zmienić na konfiguracje ze sportinga tylko teraz co mam zrobić??? chicałbym wiedzieć jak dokladnie przebiega taka konwersja. Wywalić te dwa korektory co są z tyłu przy kazdym z kól zastąpić je czym? jakaś przejściówka czy skrętka? a moze wstawia sie dodatkowo inne przewody hamulcowe?? ,nastepnie jak wygladają te ograniczniki ciśnienia? ile ich jest? ,wtedy to montuje na pompe i do tego dokręcam przewody hamulcowe które mam obecnie przy pompie?? nastepnie odpowietrzam układ i zalewam na nowo płynem? ,ile kosztują te ograniczniki i gdzie je mozna kupić? ,w sklepie w ktorym kupowalem cylinderki nie mieli tego w ogole? jakby mi ktoś mógł to dokladnie wytłumaczyć to byłbym wdzięczny

Napisano

a ja się zastanawiam czy nie zastosowac teraz takiego uniwersalnego wichersa czy coś.. jak ostatnio wszedłem na kanał to te sprezyny z tego korektora zwisały sobie luzem.. wydaje mi się ze hamulce w moim sa w średnim stanie 270751858-jezyk.gif dlatego teraz zaczynam zbierac jakiś dobry zestawa naprawczy zlosnik.gif

Napisano

> Tak ale droga hamowania i skutecznośc wytracania prędkości jest

> mniejsza poniważ tylnie koła hamują mniej ,szczgólnie na suchym

> asfalcie bedzie to doskierwać bo majac wiecej hamowania tyłu(w

> stosunku do przyczpności opony) autko bedzie lepiej wytracało

> prędkośc ,jeżeli tak jest na 100% w takim razie chce zmienić na

> konfiguracje ze sportinga tylko teraz co mam zrobić??? chicałbym

> wiedzieć jak dokladnie przebiega taka konwersja. Wywalić te dwa

> korektory co są z tyłu przy kazdym z kól zastąpić je czym? jakaś

> przejściówka czy skrętka? a moze wstawia sie dodatkowo inne

> przewody hamulcowe?? ,nastepnie jak wygladają te ograniczniki

> ciśnienia? ile ich jest? ,wtedy to montuje na pompe i do tego

> dokręcam przewody hamulcowe które mam obecnie przy pompie??

> nastepnie odpowietrzam układ i zalewam na nowo płynem? ,ile

> kosztują te ograniczniki i gdzie je mozna kupić? ,w sklepie w

> ktorym kupowalem cylinderki nie mieli tego w ogole? jakby mi

> ktoś mógł to dokladnie wytłumaczyć to byłbym wdzięczny

jeżleli chodzi ci o te ograniczniki kolo pompy to cie zmartwie niedawno skoczyla cena z 45zl na 130zl - jakis palant w fiacie tak wymyslil . a te co sa w vannach to cos ok 180zl.

Napisano
  • Autor

> jeżleli chodzi ci o te ograniczniki kolo pompy to cie zmartwie

> niedawno skoczyla cena z 45zl na 130zl - jakis palant w fiacie

> tak wymyslil . a te co sa w vannach to cos ok 180zl.

najwyzej kupie zamienniki smile.gif ,ale nie o to w tym Panowie chodzi ,napiszcie mi lepiej dokladnie jak dokladnie przebiega taka konwersja co trzeba powymieniac ,powyrzucac a co wstawić zeby to miało ręce i nogi!

pozdrawiam

Napisano

> najwyzej kupie zamienniki ,ale nie o to w tym Panowie chodzi

> ,napiszcie mi lepiej dokladnie jak dokladnie przebiega taka

> konwersja co trzeba powymieniac ,powyrzucac a co wstawić zeby to

> miało ręce i nogi!

> pozdrawiam

Mam podobny problem i zastanawiałem się co zrobić.. ale wyleczyła mnie cena, bo (do CC 900(ex) van) nie ma zamienników, som jedynie oryginały po 200 z kawałkiem sztuka, ..... pad.gif

To ja już wole zakupić pełną serie układ zapołowę ceny i za czas jakiś jak mi będzie bardzo źle, zapodać korektor sensownej firmy z możliwościową regulacji - bo mimo, iż auto mam 98' to korektory, delikatnie mówiąc "nie wyglądają"/

Za tą cenę efekt jest przekiepski... to ja już wolę pobokować sobie i powalczyć z kołkiem, przynajmniej czuje że działają hehe.gif

Naprawdę, zmontuj se facet dobre heble zdrowe, i kup kiedyś korektor mądrej firmy typu Willwood, przynajmniej, tak ja zamierzam zrobić ..... (jeśli zajdzie taka potrzeba) waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.